MythBusters No. 3: Λίγα λόγια για το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Την Τρίτη 7/5 παρακολουθήσαμε τον πρωθυπουργό να βγάζει μία σειρά από προεκλογικές εξαγγελίες κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Εξαγγελίες προκλητικές για τον κόσμο της εργασίας, αφού η κυβέρνηση νομίζει ότι μπορεί να μας ρίξει στάχτη στα μάτια, δίνοντάς μας ψίχουλα, μπροστά στις επερχόμενες εκλογές.

Τι μας είπε:
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το νέο πακέτο μέτρων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μειώσεις του ΦΠΑ, χορήγηση «13ης σύνταξης», μείωση ΕΝΦΙΑ και εισφοράς αλληλεγγύης και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για νέους και τόνισε ότι όλα αυτά τα μέτρα αφορούν κυρίως το καλάθι των νοικοκυριών, την παραγωγή, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και τους συνταξιούχους. Μας είπε για την 13η σύνταξη που θα αντιστοιχεί στο «δώρο του Πάσχα» και για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων για τους νέους εργαζόμενους ως 25 ετών με ποσοστό 80% και για τους νέους εργαζόμενους έως 29 ετών με ποσοστό 25%. Φυσικά, δεν ξέχασε να επισημάνει ότι όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και κανένα δεν θα είναι προσωρινό.

Τι ΔΕ μας είπε:
Δε μας είπε ότι η πλειοψηφία αυτών των μέτρων είναι ουσιαστικά παροχές προς το κεφάλαιο και ακόμα και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών προς όφελος των εργοδοτών θα είναι, που θα μπορούν να παίρνουν περισσότερους εργαζόμενους με το ίδιο κόστος. Δε μας είπε ότι και αυτό το μέτρο θα είναι στην πραγματικότητα διάκριση για τους εργαζόμενους άνω και κάτω των 29 ετών. Ξέχασε να αναφέρει ότι η ελάχιστη παροχή των 400-500 ευρώ τον χρόνο ως “13η σύνταξη”, από τη μία, ήταν αναπόφευκτη, αφού υπήρχαν δεκάδες σχετικές δικαστικές αποφάσεις και από την άλλη, σαν στόχο έχει να ακυρώσει οριστικά την διεκδίκηση για πλήρη ανάκτηση της 13ης-14ης σύνταξης και μισθών εξολοκλήρου και για όλους και να σταθεροποιήσει την κατάργηση των δώρων. Και φυσικά, δεν είπε ότι ακόμα κι αυτά τα ελάχιστα μέτρα είναι αποτέλεσμα των αγώνων εργαζομένων και συνταξιούχων και ότι με αυτό τον τρόπο, προσπαθεί να βάλει φρένο στις διεκδικήσεις τους.

Ξέρουμε καλά ότι αυτά τα «μέτρα ανακούφισης» που ανακοινώθηκαν για το 2019 δεν είναι πρόσθετα. Αντικαθιστούν το «κοινωνικό μέρισμα» που ως τώρα δινόταν με την ίδια λογική στο τέλος της χρονιάς, αλλά έχουμε εκλογές μέχρι τότε και έπρεπε να δοθούν νωρίτερα. Εμείς, απέναντι σε όλα αυτά, απαντάμε ότι παλεύουμε ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τη δεξιά αντιπολίτευση και όλο το αστικό πολιτικό σύστημα που στηρίζει και εφαρμόζει τα μνημόνια και στους αγώνες και στις εκλογές.

Δεν εφησυχαζόμαστε! Οι μόνοι πραγματικοί πανηγυρισμοί θα πρέπει να είναι από τις επιχειρήσεις και το κεφάλαιο που στις πλάτες των εργαζομένων θα συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη τους. Aν πιστεύει η κυβέρνηση ότι με τέτοιες «ανάσες» θα σταματήσει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς με βάση τις πραγματικές ανάγκες, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίες που θα προστατεύουν τους εργαζόμενους και δεν θα είναι προεκλογικό τρικ, την αντίσταση της νεολαίας που δεν αντέχει άλλο να δέχεται την άγρια εργασιακή εκμετάλλευση, είναι πολύ γελασμένη.
Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι πως ο Πρωθυπουργός και άλλα στελέχη της Κυβέρνησης δήλωσαν, ευθαρσώς και για πολλοστή φορά, ότι θα τηρήσουν κάθε μνημονιακή δέσμευση και τη συμφωνία εξυπηρέτησης του χρέους που αδειάζει τα ταμεία που γεμίζουν οι εργαζόμενοι. Η πολιτική τους είναι και θα είναι (όσο κι αν μιλούν για «εξόδους» απ’ τα μνημόνια) εξυπηρετήσεις στο κεφάλαιο και την εργοδοσία και παροχές με το σταγονόμετρο για εμάς. Εμείς δεν κάνουμε βήμα πίσω απ’ αυτά που μας ανήκουν και έχουμε ανάγκη: προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και εξασφάλιση συνολικά καλύτερων συνθηκών εργασίας και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες κόντρα στην ανεργία και την επισφάλεια. Να ενισχύσουμε την αντικαπιταλιστική Αριστερά σε όλες τις κάλπες του Μάη, που στηρίζει αυτούς τους αγώνες και παλεύει για να περάσει ο πλούτος στον έλεγχο αυτών που τον παράγουν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *