H&M: Ήτανε μια μικρή (εργασιακή) γαλέρα…

Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με ολοένα πιο δυσβάσταχτες εργασιακές συνθήκες, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, εξαντλητικά ωράρια, περαιτέρω μειώσεις μισθών, υποταγή στις εργοδοτικές προσταγές και κάθε είδους άλλες πιέσεις. Χαρακτηριστικά πρόσφατα παραδείγματα είναι η εξευτελιστική λίστα συμμόρφωσης του Μουστάκα προς τους εργαζομένους, τα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας και οι απολύσεις σε Public, Zara και μία σειρά από άλλες μεγάλες εταιρείες.

Στα 54,37 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες, μόνο για το Α’ τρίμηνο του 2017, ανέρχονται τα κέρδη της γνωστής αλυσίδας ρουχισμού H&M, αυξημένες κατά 7% σε σχέση με τη αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στα 28 δις Δολλάρια ανέρχεται η προσωπική περιουσία του διευθυντή της εν λόγω εταιρείας, δίνοντας του το #32 στην λίστα του Forbes με τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους αυτήν την στιγμή στον κόσμο. Και αν τα εν λόγω νούμερα προκαλούν ιλιγγο, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Πριν λίγες μέρες, έγινε γνωστή στους εργαζομένους της εταιρείας η ύπαρξη μίας τροποποιητικής σύμβασης σε σχέση με τα εργασιακά τους δικαιώματα και τον τρόπο λειτουργίας τους εντός του χώρου της δουλείας. Πιο συγκεκριμένα, επιβάλλεται στον εργαζόμενο να εκτελεί καθήκοντα που δεν περιορίζονται στη περιγραφή του ρόλου του (πωλητής-ταμίας) με τα ίδια ελάχιστα χρήματα, δίνει δικαίωμα στην εργοδότρια εταιρεία να στείλει τον εργαζόμενο σε οποιοδήποτε κατάστημα στην Ελλάδα χωρίς τη συγκατάθεση του και χωρίς κάλυψη εξόδων, υποχρεώνει τους εργαζόμενους να παρακολουθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια επίσης με δική τους κάλυψη εξόδων, περικόπτει τις άδειες, αφού ακόμα και μία απουσία, όταν θα θεωρείται αδικαιολόγητη θα τιμωρείται. Στους εργαζόμενους, ασκούνται έντονες πιέσεις και τρομοκρατία για να προχωρήσουν στην άμεση υπογραφή αυτού του εκτρώματος, ενώ διαμηνύεται σε όλους τους τόνους πως εάν ο υπάλληλος δεν τηρήσει ρητά τους όρους της τροποποιητικής σύμβασης, θα οδηγείται σε οικειοθελή αποχώρηση (sic), δηλαδή θα απολύεται χωρίς προειδοποίηση και ασφαλώς χωρίς αποζημίωση.

Είναι προφανές ότι πλέον έχει γίνει πάγια τακτική για το κεφαλαίο να κερδοφορεί εις βάρος των εργαζομένων, ευτελίζοντας κάθε εργασιακό τους δικαίωμα, μειώνοντας μισθούς, απολύοντας κατά το δοκούν. Γίνεται κατανοητό σε όλους τους τόνους ότι τα αφεντικά, σε πλήρη αρμονία με τις επιτάγες της Ε.Ε. και της κυβέρνησης, επιδιώκουν την ολοκληρωτική διάλυση της εργατικής τάξης. Άλλωστε, ενόψει της Β’ αξιολόγησης και μετα την εφαρμογή ενός ακόμη βάρβαρου μνημονίου εις βάρος της κοινωνίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί με όρους «κανονικότητας» την ελαστασφάλεια, τους μισθούς χαρτζιλίκι, την ανεργία, ως την μόνη εναλλακτική λύση (ΤΙΝΑ) για το ξεπέρασμα της κρίσης.

Η μόνη «εναλλάκτική» λύση που γνωρίζουμε εμείς είναι:

  • Οργάνωση στους χώρους δουλειάς, άμεση απάντηση σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία.
  • Απόσυρση κάθε επαίσχυντης τροποποιητικής σύμβασης, άμεση σύναψη Σ.Σ.Ε. χωρίς όρους και αξιολογήσεις.
  • Αύξηση μισθών, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Ως Attack στην ανεργία και την επισφάλεια στηρίζουμε αμέριστα τον αγώνα των συναδέλφων στα H&M και απαιτούμε την άμεση απόσυρση της κατάπτυστης τροποποιητίκης σύμβασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *