Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / για τη σύσκεψη απλήρωτων εργαζομένων στα προγράμματα ΟΑΕΔ – ΕΣΠΑ

how-to-avoid-workfare-full

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ATTACK στην ανεργία και την επισφάλεια: Για τη σύσκεψη απλήρωτων εργαζόμενων στα προγράμματα ΟΑΕΔ ΕΣΠΑ.

Την Παρασκευή 29/5 πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Γκίνη (Πολυτεχνείο-28ης Οκτωβρίου) σύσκεψη απλήρωτων εργαζόμενων στα προγράμματα ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ. Στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν εργαζόμενοι-voucherάδες που συμμετείχαν στο τελευταίο πρόγραμμα 25-29, καθώς και στο voucher Υγείας. Τη σύσκεψη παρακολούθησαν μέλη από τις εργατικές συλλογικότητες της ΣΚΥΑ, των Ενεργών Ανέργων, των V for Voucher, της Λάντζα, μέλη από το Σωματείο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια (ΣΕΦΚ), το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), το Σωματείο Εργαζομένων Π.Γ.Ν. Αττικό Νοσοκομείο, καθώς και από συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο επίπεδο της γειτονιάς, από τη Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνος και την Εργατική Λέσχη ανέργων, ελαστικά απασχολούμενων και απλήρωτων εργαζομένων σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη.

Η συζήτηση ήταν πλούσια καθώς έφερε στο φως την «αθέατη» πλευρά των εργαζόμενων που απασχολούνται στα προγράμματα του ΟΑΕΔ σε  καθεστώς εξαίρεσης από το εργατικό δίκαιο. Στο καθεστώς αυτό της «ωφέλειας», οι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται μηνιαίο μισθό, ενώ παρέχοντας και με το παραπάνω τις υπηρεσίες τους στον εκάστοτε εργοδότη δεν δικαιούνται ασφάλιση, δεν έχουν συνδικαλιστικά δικαιώματα, δεν αναγνωρίζονται τελικά ως εργαζόμενοι, αλλά ως αναλώσιμο δυναμικό 2ης και 3ης διαλογής. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η απλήρωτη εργασία, καθώς  το Υπ. Εργασίας καθυστερεί την καταβολή της α’ και β’ δόσης του προγράμματος. Κοινό τόπο της συζήτησης αποτέλεσε η διαπίστωση ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές αποτελούν μόνιμο και διαρκές φαινόμενο. Ωστόσο, αν ένα προηγούμενο διάστημα σημαντική ευθύνη έφεραν και τα κάθε λογής Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), σήμερα οι ευθύνες βαραίνουν την κυβέρνηση, και ειδικότερα το Υπ. Εργασίας το οποίο, ενώ έχει αποταμιεύσει τα χρήματα, επιλέγει να πληρώνει με το σταγονόμετρο τους εργαζόμενους διαθέτοντας την ίδια στιγμή τεράστια ποσά στους δανειστές.

Ο μόνος τρόπος για να τεθεί ένα τέλος στην αθλιότητα των προγραμμάτων αυτών είναι η οργάνωση και η κινητοποίηση των «ωφελούμενων», για την άμεση διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους, αλλά και του συνόλου των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Απαιτούμε την απόσυρση της οδηγίας που εξέδωσε η προηγούμενη ηγεσία του Υπ. Εργασίας προς τους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων, όπου ρητά και απερίφραστα εξαιρούσε τους εργαζόμενους αυτούς από το εργατικό δίκαιο. Την καταβολή μηνιαίου μισθού, αντί του σημερινού εξευτελιστικού  επιδόματος, με αποσύνδεση αυτού από το ΕΣΠΑ και τη γραφειοκρατία που συγκροτούν όλοι μαζί εργοδοσία-ΚΕΚ-ΟΑΕΔ-Υπουργείο! Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Δωρεάν μετακινήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, διαγραφή των προστίμων.  Όλα τα παραπάνω αποτελούν απλά την αρχή ενός αγώνα που θα πρέπει να έχει στον ορίζοντα του την κατάργηση των προγραμμάτων σκλαβιάς ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ και την κατοχύρωση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους!

ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ, ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για όλους

Στη βάση όλων των παραπάνω καλούμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας, την Τρίτη 9/6 στις 15.00.

Attack στην ανεργία και την επισφάλεια

Scroll to Top
Scroll to Top