Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Δημοσίευση κειμένου συλλογής υπογραφών απλήρωτων εργαζόμενων στα προγράμματα ΟΑΕΔ – ΕΣΠΑ

Δημοσιεύουμε στο site μας το παρακάτω κείμενο συλλογής υπογραφών, το οποίο στάλθηκε από εργαζόμενη στον κλάδο του βιβλίου με το καθεστώς των voucher. Το κείμενο απευθύνεται σε “ωφελούμενους” – εργαζόμενους στα εν λόγω προγράμματα του ΟΑΕΔ, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς η καταβολή της α’ και β΄ δόσης εκκρεμεί. Φιλοδοξεί να φέρει στο φως τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων που δουλεύουν με το παραπάνω εργασιακό καθεστώς (δηλ. κατά παρέκκλιση του εργατικού δικαίου, με καταβολή επιδομάτων έναντι μηνιαίων μισθών κόκ ). 
Διακινήστε το ελεύθερα.
τηλέφωνα επικοινωνίας για ότι χρειαστεί: 6942613447
Για τον καλύτερο συντονισμό αυτής της προσπάθειας, και προκειμένου να γνωριστούμε από κοντά όλοι όσοι υπογράφουμε καλούμε σαν Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, σε σύσκεψη απλήρωτων εργαζόμενων στα προγράμματα ΟΑΕΔ – ΕΣΠΑ, την Παρασκευή 29/5, ώρα 19.00 στο κτ. Γκίνη (Πολυτεχνείο- Πατησίων)
ακολουθεί το κείμενο:

               

ΔΕΝ ZHTIANEYOYME ΟΣΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ! ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Τα δύο τελευταία χρόνια το λεξιλόγιο και οι ζωές μας «εμπλουτίστηκαν» με νέες και «δημιουργικά ασαφείς» λέξεις και εκφράσεις, όπως voucher, κοινωφελής εργασία, μαθητεία κ.ο.κ.

Οι αντεργατικές και βαθιά αντιδημοκρατικές πολιτικές όλων των προηγούμενων ετών επιτροπείας και αλλεπάληλων μνημονίων ,εκφράστηκαν με τις ομαδικές απολυσεις, την κατάργηση των ΣΣΕ, με μειώσεις μισθών και απαξίωση κάθε συνδικαλιστικής έκφρασης. Έτσι, σταδιακά όσο και βίαια,αποψιλώθηκε κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος, μειώθηκαν οι προσδοκίες, συχνά καταστράφηκαν ή και αφαιρέθηκαν ανθρώπινες ζωές. Σε αυτή την «έρημο του πραγματικού» ,που τεχνηέντως βαφτίστηκε μονόδρομος, οι εργαζόμενοι και η νεολαία κλήθhκαν να επιλέξουν μεταξύ ανεργίας και μισθών πείνας,είτε δηλαδή  να δουλεύουν 12 ώρες (απλήρωτες υπερωρίες) είτε να πεινάνε και να κρυώνουν κατά μόνας και ησύχως στα σπίτια τους.

Κράτος και εργοδότες διέβλεψαν στην καταθλιπτική αυτή συνθήκη την τέλεια ευκαιρία να πάρουν την ρεβάνς. Η ανεργιά σε δυσθεώρητα ύψη, οι εργαζόμενοι στον γύψο, καλύτερο πρόσχημα για να μετονομαστεί η εργασία ωφέλεια και οι εργαζόμενοι ωφελούμενοι, δεν θα μπορούσε να εφευρεθεί.

Κάπως έτσι, όλοι εμείς βρεθήκαμε να εργαζόμαστε (ή εργαστήκαμε) μέσω voucher, και μάθαμε στην πράξη τι σημαίνει καθεστώς εξαίρεσης από το εργατικό δίκαιο, όπως ρητά προβλέπεται για εμάς. Δουλεύουμε δίχως συντάξιμα ένσημα, συχνά σε ανθυγιεινές συνθήκες (λ.χ αποθήκες βιβλιοπωλείων). Δεν δικαιούμαστε άδειες και εφόσον απουσιάσουμε χάνουμε το ημερομίσθιο μας. Μάλιστα εάν τύχουμε νοσηλείας -και εφόσον δεν αναρρώσουμε σύντομα -εκτός από τα χαμένα ημερομίσθια – κινδεύουμε να διαγραφούμε από το Μητρώο «Ωφελουμένων»(α΄ και β΄ φάση δουλείας: όριο απουσιών=90) Τα ίδια ισχύουν για τις εγκύους και τα ΑΜΕΑ, σύνθηκη που επιβεβαιώνει την βαθιά αντιδραστικότητα αυτών των προγραμμάτων.

Σε όλα αυτά προστίθεται η απαράδεκτη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων μας, αυτών των εξευτελιστικά χαμηλών αμοιβών, εν είδει επιδόματος. Ενώ τα ΚΕΚ νέμονται ανεξέλεγκτα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και καρπώνονται από 1080 έως 1380 για κάθε ένα από εμάς, εμείς κάνουμε την «βρώμική» δουλειά και μάλιστα αμισθί. Είναι ενδεικτικό του εμπαιγμού που έχει στηθεί εις βάρος μας ότι στο τρέχον voucher τα χρήματα της θεωρίας, αποδόθηκαν έως και τρεις μήνες αργότερα, την στιγμή που προβλέπεται η καταβολή τους εντός ενός μήνα για κάθε μία από τις τρεις φάσεις του προγράμματος. Ήρθε το καλοκαιράκι, αρκετοί από εμάς ολοκληρώσαμε το voucher (α΄ και β΄ φάση δουλείας) και ακόμα εκκρεμμούν τα χρήματα της α΄ φάσης.

Τα ΚΕΚ αποποιούνται την όποια ευθύνη (μεσάζοντα) τους αναλογεί και μιλάνε για κωλυσιεργεία του Υπουργείου. Από την πλευρά του το Υπουργείο αρκείται σε νεφελώδεις δηλώσεις όσον αφορά τις πληρωμές μας και αναφέρεται σε επανασχεδιασμό των voucher, αντί να προβεί στην άμεση κατάργηση τους και να εγγυηθεί σταθερή και αξιοπρεπή δουλειά για κάθε ελαστικά εργαζόμενο.

Δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε ωραία λόγια που θα καταλήξουν σε κάποιον «έντιμο συμβιβασμό», με τα εργασιακά μας δικαιώματα χτυπημένα. Πριν από μερικές μέρες η κυβέρνηση επέλεξε να αποπληρώσει στους δανειστές δόση ύψους 760εκ. €, την στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων κινείται πολύ χαμηλότερα από τα 751. Όταν 9 στους 10 εγγεγραμμένους ανέργους εξαιρούνται από το αυτονόητο δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας,και ένας στους πέντε εργαζόμενους δηλώνει ανασφάλιστος, κάτι έχει πάει πολύ λάθος…

Κράτος και εργοδότες θέλουν να μας εθίσουν στην μιζέρια, στην απάθεια και στον ατομισμό για να μην σηκώσουμε κεφάλι, για να απομυζούν από την εργασία μας τα κέρδη και τα υπερκέρδη τους.

Στην ανηλεή αυτή επίθεση εμείς πρέπει να σταθούμε ενωμένοι με συναδελφικότητα, μακριά από την μιζέρια του ατομισμού και του ανταγωνισμού. Να διεκδικήσουμε με αξιοπρέπεια και αισοδοξία τα αυτονόητα δικαιώματα μας σε σταθερή ,μόνιμη και αξιοπρεπή δουλειά.

Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε:

  • Άμεση και συνολική καταβολή των δεδουλευμένων μας.
  • Δωρεάν ΜΜΜ με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας μας.
  • Καταβολή μισθού σε μηνιαία βάση.
  • Πλήρη ασφάλιση και όχι μόνο ασφαλιστική κάλυψη.

Απαιτούμε:

  • Κατάργηση των προγραμμάτων voucher και όλων των αντίστοιχων Κοινοτικών Οδηγιών για την Απασχόληση.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Επίδομα ανεργίας χωρίς προυποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.
 
Scroll to Top
Scroll to Top