Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ATTACK 13.07.2015// γραφεία ΣΜΤ//19:30


mexico teachers strike demonstration-a
H Attack στην ανεργία και την επισφάλεια καλεί σε συνέλευση την Τετάρτη 13.07.2015 στις 19.30 στα γραφεία του ΣΜΤ (Φωκίωνος 11 και Ερμού)  με θεματολογία:

-//-Ο ρόλος της ΕΕ στην επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα

Με φόντο το Brexit και με αφορμή τη δημιουργία της πρωτοβουλίας για την αποδέσμευση απο την ΕΕ ΔΙΕΕΞΟΔΟΣ, πρέπει να γίνει μια πιο συνολική ανάλυση και σύνδεση της κατεύθυνσης των προγραμμάτων επισφάλειας και να αναδειχθεί ο ρόλος που παίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην καθιέρωση του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα. Σε αυτή την κατεύθυνση, προτείνεται από το συντονιστικό να δουλέψουμε με αντιΕΕ κείμενο συλλογής υπογραφών για την νέα Εργατική Βάρδια και τη Νεολαία.

-//-Κατευθύνσεις για τον Εργασιακό/Συνδικαλιστικός Νομο

Στα σκαριά είναι ο νέος Εργασιακός/Συνδικαλιστικός νόμος που  αποτελεί μια ακόμα βαθιά τομή στον κύκλο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών υπέρ του κεφαλαίου. Μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί για άλλη μια φορά να παίξει το καμμένο χαρτί των «σκληρών διαπραγματεύσεων» στην πραγματικότητα όμως προετοιμάζει, από κοινού με τους εταίρους, την επίθεση σε ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιωμάτα, δρομολογεί την ουσιαστική κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, προωθεί νέα μείωση των μισθών (με διάφορους τρόπους), μεθοδεύει την απελευθέρωση των απολύσεων, ενώ αναμένεται ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας  και της θέσπισης της ανταπεργίας/lock out. Επίσης κινήται σε κατεύθυνση νομικής κατοχύρωσης όλων των μορφών γενικευμένης ελαστικής εργασίας, ενώ θεσπίζει παράλληλα και νέες, όπως τα mini-jobs, τις συμβάσεις μηδενικών ωρών, τις λευκές συμβάσεις κ.τ.λ.

Είναι σαφές ότι και αυτός ο νόμος θα έχει ως στόχο την  αύξηση  του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, εξαιτίας της αδυναμίας του καπιταλισμού να βρει διεξόδους στην κρίση του.

Ως συλλογικότητα, και πάλι πρέπει να εξειδικεύσουμε στον τρόπο με τον οποίο αυτός ο νόμος χειροτερεύει τους όρους εργασίας της νέα Βάρδιας, ενώ παράλληλα πως βαθαίνει το μοντέλο της σύγχρονης δουλείας με τις μορφές γενικευμένης επισφάλειας που εισάγει.

Πρέπει να σηκώσουμε τόνους για να δώσουμε τη μάχη για μόνιμη σταθερή εργασία, δουλειά με δικαιώματα, ζωή όπως μας  αξίζει. Η μάχη αυτή δε χωρά αναμονή.

-//-Προγράμματα ΕΣΠΑ

Μετά τον πολύ σημαντικό αγώνα των εργαζομένων στα πεντάημνα η κυβέρνηση έχει προωθήσει σειρά αλλαγών στα προγράμματα ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ. Από την χρονική διάρκεια κάποιων εξ αυτών, μέχρι ορισμένα ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα το υπουργείο και η κυβέρνηση διατείνεται πως με γνώμονα τον άνεργο βάζει φρένο στην άγρια εκμετάλλευση. Είναι όμως στα αλήθεια έτσι; Είναι όντως η κοινωφελής εργασία προτιμητέα έναντι του μοντέλου βάουτσερ; Γιατί μια εργοδοτική οργάνωση όπως ο ΣΕΤΕ έχει αναλάβει την διαχείρηση και η υλοποίηση του προγράμματος voucher στον τουρισμό; Που αποσκοπεί όλη αυτή η διαδικασία και η προπαγάνδα που τη συνοδεύει; Η απάντηση όλων αυτών των ερωτημάτων θα μας εξοπλίσει προκειμένου να δούμε πως μπορεί να αναπτυχθεί ξανά το κίνημα των εργαζόμενων/ανέργων στα συγκεκριμένα προγράμματα. Έχοντας πάντα υπόψη μας όσα μάθαμε από τις προηγούμενες προσπάθειες.

Όλα τα παραπάνω θα τα συζητήσουμε στη συνέλευση μας που θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 13/7 στα γραφεία του  ΣΜΤ στις 19:00.

Κάθε συνάδελφος/-ισσα άνεργος/-η ή ελαστικά εργαζόμενος/-η, κάθε φοιτητής/-τρια που κάνει την πρακτική του και κάθε νεολαίος που επιλέγει το δρόμο του αγώνα ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα είναι καλοδεχούμενος στην συνέλευση να καταθέσει την εμπειρία του, να καταγγείλει κάποια περιστατικό αυθαιρεσίας και φυσικά να σχεδιάσουμε από κοινού τις μάχες ενάντια στο καθεστώς.

 

 

Scroll to Top
Scroll to Top