1η Μάη απεργούμε!

134 χρόνια μετά την 1η Μαΐου στο Σικάγο του ’86, που οι εργαζόμενοι αγωνίστηκαν με κεντρικό αίτημα την κατοχύρωση του 8ωρου, η πάλη για ΨΩΜΙ – ΔΟΥΛΕΙΑ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΖΩΗ φαίνεται να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ! Η νεολαία και οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά στα ίδια αμείλικτα ερωτήματα, βλέποντας όλα αυτά τα χρόνια κυβερνήσεις – ΕΕ – κεφάλαιο να ξεθεμελιώνουν εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, οδηγώντας στη φτώχεια πλειοψηφικά τμήματα της κοινωνίας και εκτοξεύοντας τα ποσοστά της ανεργίας.

Στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να μας επιβάλουν ως κανονικότητα, ήρθαν τους τελευταίους μήνες να προστεθούν και μία σειρά από νέα αντεργατικά μέτρα εν όψει της πανδημίας. Έτσι, οι εργαζόμενοι έχουν έρθει πλέον αντιμέτωποι με αναστολή των συμβάσεών τους, επέκταση και γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τηλε-εργασία, εκ περιτροπής εργασία με μείωση του μισθού τους και φυσικά, πολλοί από αυτούς καλούνται να τα βγάλουν πέρα για 1 ½ μήνα με ένα επίδομα 800€. Και αυτό το επίδομα δεν είναι καν για όλους! Αφορά μόνο τους εργαζομένους/ες των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο ή τους έβγαλαν σε αναστολή! Για την κυβέρνηση οι χιλιάδες επισφαλώς εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες αλλά και όσοι/ες δουλεύουν υπό καθεστώς μαύρης εργασίας παραμένουν αόρατοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και οι 5500 συμβασιούχοι στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που τους άφησε στον αέρα, χωρίς ανανέωση των συμβάσεών τους, αλλά και χωρίς να τους συμπεριλάβει στους δικαιούχους του επιδόματος.

Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει την εργοδοσία, κάνοντάς της διάφορα δωράκια και αφήνοντας τους εργαζόμενους/ες απροστάτευτους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την απόλυση, με τα παραδείγματα να αυξάνονται δραματικά μέρα με τη μέρα. Ταυτόχρονα, περιόρισε την πολιτική – συνδικαλιστική δράση, επαναφέροντας το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης και απαγορεύοντας πρακτικά την απεργία, σε μια περίοδο που η εργοδοτική αυθαιρεσία κορυφώνεται.

Έτσι, η φετινή Πρωτομαγιά έρχεται σε ένα πολύ ιδιαίτερο κλίμα. Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβάλλει το φόβο, την τρομοκρατία και την ανασφάλεια, την ίδια στιγμή που ανακοινώνει τη μεταφορά της Πρωτομαγιάς στις 9 Μαΐου ημέρα… Σάββατο, δείχνοντας ότι ουσιαστικά, αυτό που θέλουν είναι να την καταργήσουν. Από την άλλη, όμως, οι εργαζόμενοι/ες όλον αυτό τον καιρό δεν έχουν μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης για την υγεία του λαού και την προάσπιση των εργατικών τους συμφερόντων. Κινητοποιήσεις, όπως αυτή του νοσοκομειακού προσωπικού, η 48ωρη απεργία στη ΛΑΡΚΟ, η απεργία των συμβασιούχων στην υπηρεσία Ασύλου, η στάση εργασίας στην εταιρεία Βeat, οι κινητοποιήσεις στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και στο αεροδρόμιο ενάντια στις απολύσεις και οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών μας δείχνουν το δρόμο! Παίρνοντας, λοιπόν, τη σκυτάλη από όλες αυτές τις κινητοποιήσεις και τις πανελλαδικές μέρες δράσης για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, δηλώνουμε ότι την Πρωτομαγιά απεργούμε και η απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς θα βρει το εργατικό κίνημα στο δρόμο!

Σήμερα περισσότερο από ποτέ το εργατικό κίνημα, η νεολαία, οι άνεργοι πρέπει να βγούμε δυναμικά στο προσκήνιο. Με όπλο τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις επιτροπές αγώνα, τις συλλογικότητες γειτονιάς, την οργάνωση και το συντονισμό από τα κάτω, κόντρα στις διορισμένες διοικήσεις των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και τον αστικοποιημένο εργοδοτικό συνδικαλισμό τους, που για ακόμα μία φορά συναινούν στην πολιτική της κυβέρνησης, με χαρακτηριστική την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ ότι «η επιδημία δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά, θα μας πλήξει όλους».

Το εργατικό κίνημα μπορεί να περιγράψει μια διαφορετική προοπτική, που θα είναι ανατρεπτική και νικηφόρα στο σήμερα! Απέναντι σε όλα αυτά που μας επιβάλλουν, οφείλουμε να απαντήσουμε μαχητικά και οργανωμένα! Να αποδείξουμε το αυτονόητο: Είναι λίγοι, είμαστε πολλοί, μπορούμε να νικήσουμε!

Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν παίρνει παράταση! Μένουμε αγωνιζόμενοι/ες!

Να στηρίξουμε παντού τις πρωτομαγιάτικες ταξικές απεργιακές συγκεντρώσεις!

Όλοι και όλες στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και πορεία εργατικών σωματείων και ταξικών συλλογικοτήτων από τα Χαυτεία στις 10:30.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *