Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Τα αφεντικά των εστιατορίων Ηarrods της Αγγλίας κλέβουν τα φιλοδωρήματα των εργαζομένων

Η ελαστική και η επισφαλής εργασία είναι το νέο εργασιακό μοντέλο που επιχειρεί να καθιερώσει το κεφάλαιο στο όνομα της περεταίρω κερδοφορίας του. Και δεν πρόκειται, προφανώς, περί πατέντας του αθάνατου ελληνικού δαιμονίου της ντόπιας εργοδοσίας αλλά περί διεθνών στάνταρ επινόησης εις βάρος της εργατικής τάξης και, κυρίαρχα, της ονομαζόμενης νέας εργατικής βάρδιας. Ένας από τους βασικούς κλάδους της επισφαλούς και ελαστικής εργασίας είναι αυτός των εργαζομένων στον επισιτισμό, που, πολλές φορές, η επιβίωση τους εξαρτάται από το φιλοδώρημα των πελατών.

Πριν κάποιους μήνες, στην Αγγλία, εκατοντάδες ντελιβεράδες της εταιρίας Deliveroo ,που εργοδοτεί 3.000 ντελιβεράδες στο Λονδίνο και συνεργάζεται με μεγάλες αλυσίδες ταχυφαγείων που δεν έχουν δική τους υπηρεσία delivery, ξεκίνησαν απεργία ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να τους επιβάλει νέες συμβάσεις εργασίας που θα μείωναν σημαντικά τις αποδοχές τους. Η απεργία των εργαζομένων της Deliveroo πήρε μεγάλες διαστάσεις και, τελικά, οι απεργοί κατάφεραν την οπισθοχώρηση της εταιρίας.

1

Στα ίδια επιτυχημένα βήματα της Deliveroo επιχείρησε να πατήσει και η αλυσίδα εστιατορίων Harrods στο Λονδίνο, η οποία απασχολεί πάνω από 450 εργαζόμενους. Τι έκανε η εκεί εργοδοσία; Αποφάσισε να κρατάει το 75% των φιλοδωρημάτων που αφήνουν οι πελάτες στους σερβιτόρους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εργοδοτικών think tanks, με αυτό το σύστημα οι εργαζόμενοι χάνουν περίπου 5.000 λίρες στερλίνες κάθε χρόνο ενώ η εταιρία κερδίζει 2,5 εκ. Ως απάντηση στην πρωτότυπη αυτή εργοδοτική θρασύτητα, στις 7 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση και διαμαρτυρία στο Knightsbridge του Λονδίνου, έξω από ένα δημοφιλές και ακριβό εστιατόριο από τους εργαζόμενους που δουλεύουν στα εστιατόρια Harrods, με τη στήριξη του σωματείου United Voices of the World, το οποίο συσπειρώνει τους σερβιτόρους και το προσωπικό κουζίνας των Harrods, αλλά και με τη συμμετοχή και αλληλεγγύη των εργαζομένων στα ξενοδοχεία.

2

Με συνθήματα και πανό “HARRODS STOP STEALING OUR TIPS” οι διαδηλωτές έκαναν για τα καλά αισθητή την παρουσία τους, δίνοντας μεγάλη διάσταση στο ζήτημα και αναγκάζοντας εκπρόσωπο της εταιρείας να δηλώσει πως η πολιτική ως προς τα φιλοδωρήματα θα επανεξεταστεί άμεσα.

 

Scroll to Top
Scroll to Top