Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Σχόλιο για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τη δυνατότητα απόλυσης εγκύων

Με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει τη χρεοκοπημένη τράπεζα Bankia της Καταλονίας και νομιμοποιεί την απόλυση εγκύου στο πλαίσιο εκκαθάρισης της εταιρείας.

Θα’ λεγε κανείς πως πρόκειται για μια οπωσδήποτε σοκαριστική είδηση, αλλά αναμενόμενη εν μέσω της διεθνούς κρίσης, κατά τη διάρκεια της οποίας αναιρέθηκαν τόσο πολλά που έως τώρα θεωρούνταν δεδομένα.

Και πώς να μη γίνουν οι συνειρμοί με δεκάδες περιστατικά στην Ελλάδα της κρίσης όπου η εγκυμοσύνη στοχοποιείται συστηματικά από την εργοδοσία. Πώς να μη περάσουν από το μυαλό μας δεκάδες ονόματα εταιρειών (ΠΑΝΘΕΟΝ, Netscope solution, migato, vresnet κ.α.) που δεν χρεοκόπησαν αλλά ίσα ίσα κερδοφορούν -βασισμένες στη δίκη μας δουλειά- και με τον τσαμπουκά που τους δίνουν οι νόμοι της τωρινής κυβέρνησης, των προηγούμενων αλλά και η ΕΕ, δε διστάζουν να απολύσουν έγκυες προκειμένου να αποφύγουν το κόστος που αυτή συνεπάγεται.

28381315_europ.limghandler

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι καθόλου αθώα. Δίνει σήμα στο εγχώριο δικαστικό σύστημα για το πώς θα αντιμετωπίσει όλα αυτά τα περιστατικά. Τα περισσότερα από αυτά κατέληξαν στις αίθουσες των δικαστηρίων και στη συντριπτική τους πλειοψηφία είτε τελεσιδίκησαν υπέρ των απολυμένων εγκύων, επιδικάζοντας σημαντικά ποσά αποζημιώσεων και επιβάλλοντας την επαναπρόσληψη των απολυμένων, είτε η εργοδοσία αναζήτησε συμβιβασμό πριν την οριστική έκβαση της δίκης. Καταλυτική ήταν η στάση των ταξικών σωματείων που έφεραν στο προσκήνιο όλα αυτά τα περιστατικά και στάθηκαν στο πλευρό των αγωνιζομένων με κάθε μέσο και τρόπο. Αναλαμβάνοντας σημαντικό μέρος των δικαστικών εξόδων, με παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τις εταιρίες κ τη διοργάνωση πανελλαδικών ημερών δράσεων υποστήριξης!

Οι χαρτογιακάδες των Βρυξελλών, με τους οποίους συναγελάζονται οι σημερινοί κυβερνώντες μέρα με τη μέρα δείχνουν με ποιανού το πλευρό είναι! Πόση απόσταση τους χωρίζει από τον κόσμο της δουλειάς!

Θα χουμε και άλλες ευκαιρίες να το διαπιστώσουμε. Στη συζήτηση που θα ανοίξει πολύ σύντομα για τον κατώτατο μισθό, τις ΣΣΕ και τον νέο ορισμό της έννοιας της εξαρτημένης εργασίας. Φεύγει το μνημόνιο λένε και έρχονται τα made in greece προγραμματα ανάπτυξης. Παχιά λόγια χωρίς νόημα. Από την πλευρά μας το ζήτημα που πρέπει να ξανατεθεί:

Αξιοπρέπεια και δουλειά με δικαιώματα για όλους!

Πάλη ενάντια στην κυβέρνηση, την ΕΕ και την εργοδοσία που μας θέλουν σύγχρονους δούλους!

Οργάνωση από τα κάτω – συντονισμός για την αντεπίθεση!

Scroll to Top
Scroll to Top