Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Σχετικά με την πτώχευση της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ

hle

Με μια λιτή ανακοίνωση 100 περίπου λέξεων,η αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών “Ηλεκτρονική Αθηνών” κηρύσσει πτώχευση, αφήνοντας στον δρόμο εν μια νυκτί 450 εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Όπως αναφέρεται σχετικά, οι αποζημιώσεις που δικαιούνται οι απολυμένοι συνάδελφοι μας θα καταβληθούν εντός 8 μηνών ενώ, σύμφωνα με την εργοδοσία, δεν υπάρχουν οφειλές σε μισθούς. Η εταιρία ισχυρίζεται ότι ταφόπλακα αποτέλεσε η επιβολή capital controls την περίοδο του δημοψηφίσματος, αλλά δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια: Τα μέτρα των κυβερνήσεων είναι αυτά που οδηγούν τις επιχειρήσεις να κλείνουν και τους εργαζόμενους στο δρόμο. Μέτρα που στηρίζονται από όλους τους θιασώτες της ελεύθερης αγοράς και της προσέλκυσης των επιχειρήσεων.

Τα ερωτήματα που γεννιούνται βεβαίως είναι πολλά: Αφού η εργοδοσία ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι τα λεφτά για τις αποζημιώσεις υπάρχουν, γιατί δεν δίνονται άμεσα στους απολυμένους εργαζόμενους; Πώς ακριβώς θα επιλυθεί το τωρινό πρόβλημα ρευστότητας της επιχείρησης, όταν ακόμα και οι πιο ασφαλείς εκτιμήσεις λένε ότι θα πάρει περίπου 8 χρόνια η εκποίηση της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας, που είναι και η μόνη εναπομείνουσα πηγή εσόδων για την ήδη χρεοκοπημένη επιχείρηση; Είναι έτοιμοι οι ιδιοκτήτες να ανοίξουν άλλη εταιρία, όπως ακούστηκε στη διαμαρτυρία των εργαζομένων, ενώ πετάνε στο δρόμο τόσους ανθρώπους;

Όποια κι αν είναι η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, ένα είναι σίγουρο, πως οι εργαζόμενοι πλέον με διαδικασίες fast track αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της ανεργίας. Γίνεται σαφές με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι έχουμε μια ακόμα περίπτωση εργοδοτικής ασυδοσίας που ξεζουμίζει τους εργαζόμενους για να ικανοποιήσει την ακόρεστη δίψα της για κέρδος. Μια ακόμη απόδειξη της φύσης του υποταγμένου συνδικαλισμού, που έσπευσε τάχα να στηρίξει τον αγώνα των συναδέλφων, πετώντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μια κυβέρνηση υποταγμένη στις ορέξεις των αφεντικών, που στο όνομα της υποτιθέμενης ανάπτυξης, συνεχίζει την επίθεση στην εργατική τάξη. Μια κυβέρνηση που προεκλογικά έλεγε ότι θα σκίσει με ένα νόμο τα μνημόνια, στα οποία όχι μόνο υπάκουσε, αλλά δεν δίστασε να ψηφίσει και τρίτο πετώντας στα σκουπίδια τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος. Μια κυβέρνηση που δεν θα διστάσει να  προτείνει ως κομμάτι τάχα εργατικής πολιτικής τη χρηματοδότηση κοινωνικής οικονομίας τύπου ΕΣΠΑ στους εργαζόμενους, αν αποφασίσουν να εμποδίσουν τη διαδικασία εκποίησης.

Ως Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, στεκόμαστε με αμέριστη συμπαράσταση στο πλευρό των απολυμένων συναδέλφων μας της Ηλεκτρονικής, και απαιτούμε:

  • Πλήρη δικαίωση των συναδέλφων στα δίκαια αιτήματα τους!
  • Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων ανεξαρτήτως της διαδικασίας εκποίησης μέχρι τελευταίου ευρώ!Να χάσουν τα αφεντικά, όχι οι εργαζόμενοι!
Scroll to Top
Scroll to Top