Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

συνάντηση για τη συνδιοργάνωση του 3ου διημέρου ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια

panoramiki_audh

1η συνάντηση: Παρασκευή 30.03.2018 // 19.00 // Γραφεία ΣΜΤ, Φωκίωνος 11 και Ερμού, 4ος όροφος

 Οι εμπειρίες των δυο προηγούμενων διημέρων ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια στην Αθήνα, η πρώτη ιδιαίτερα επιτυχημένη αντίστοιχη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη, τα συμπεράσματα από τις μάχες που δόθηκαν τον τελευταίο χρόνο (συμβασιούχοι ΟΤΑ, αναπληρωτές καθηγητές) και οι προσπάθειες για αναβαθμισμένη κοινή δράση και διάλογο των συλλογικοτήτων για την ανεργία και την επισφάλεια είναι σπουδαία παρακαταθήκη για μας. Το διήμερο της Αθήνας καθιερώνεται ως ένα σταθερό ραντεβού των εργατικών συλλογικοτήτων και των συλλογικοτήτων γειτονιάς και ένα σημείο αναφοράς για το ευρύτερο αγωνιστικό δυναμικό, που συσπειρώνεται στους αγώνες που ξεσπούν ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα. Τους δίνει την ευκαιρία να συζητήσουν και να αποτιμήσουν, αλλά και να σχεδιάσουν από κοινού την απάντησή του στον επόμενο γύρο της αναμέτρησης. Από αυτή τη σκοπιά και με δεδομένη την πολιτική συγκυρία (εφαρμογή του νέου αντισυνδικαλιστικού νόμου, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, επικείμενα μέτρα τέταρτης αξιολόγησης), φιλοδοξούμε να συνδιοργανώσουμε ένα πολιτικά μάχιμο διήμερο, που θα εξοπλίσει τις συλλογικότητες ενόψει των μαχών που ακολουθούν.

 Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρουσιάζει την εφαρμοζόμενη πολιτική διαχείρισης της ανεργίας ως «προοδευτική» και «καινοτόμα», προσπαθώντας να υποστηρίξει επικοινωνιακά ένα νέο success story. Για μας, όμως, η όποια πτώση των ποσοστών της ανεργίας συνοδεύεται από τη γιγάντωση της ελαστικής εργασίας και τη σταδιακή μετατροπή της αγοράς εργασίας σε έναν ωκεανό υπερεκμετάλλευσης, ανακύκλωσης των εργαζόμενων σε κακοπληρωμένες θέσεις και συχνής εναλλαγής μεταξύ ανεργίας και επισφάλειας. Σε αυτό τον φαύλο κύκλο οφείλουμε να παρέμβουμε ώστε να σπάσει οριστικά.

 Η μάχη απέναντι στο βάρβαρο καθεστώς μισοεργασίας-μισοανεργίας έχει μετρήσει σημαντικά βήματα ως τώρα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει να ξεσπούν σε πανελλαδικό επίπεδο διάφοροι αγώνες, μικρής και μεγάλης έντασης, με διαφορετικές ταχύτητες και από διαφορετικές προσεγγίσεις, από εκείνους των συμβασιούχων του δημοσίου και των αναπληρωτών καθηγητών μέχρι μεμονωμένα παραδείγματα διεκδικήσεων και νικών απέναντι στην εντεινόμενη εργοδοτική αυθαιρεσία. Η αποτίμηση της εμπειρίας των αγώνων αυτών, η συζήτηση για τις δομές, τις μορφές πάλης και το περιεχόμενο που χρειάζονται και συνολικά η εμβάθυνση της συλλογικής ανάλυσης είναι πιο αναγκαίες από ποτέ, για να μπορέσει να εκφραστεί σε πανελλαδικό επίπεδο και με αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά το κίνημα ενάντια στη βαρβαρότητα του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα. Αυτή την ανάγκη φιλοδοξούμε να εξυπηρετήσει και το φετινό διήμερο.

 Η κρίση του υπάρχοντος συνδικαλιστικού κινήματος, κρίση που ήταν εμφανής και πριν την ψήφιση του αντιαπεργιακού νόμου, και η κυριαρχία ενός πλήρως αστικοποιημένου συνδικαλισμού -συνεργάτη της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και της εργοδοσίας δεν αποτελεί απλά ένα θέμα συσχετισμού δύναμης. Για τη νικηφόρα προοπτική των αγώνων που δίνουν εργαζόμενοι και νεολαία απαιτείται σήμερα η υπέρβαση του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ και η ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Ο πρόσφατος αγώνας, μάλιστα, για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και η εμπειρία της επιτυχημένης και από τα κάτω απεργίας της 12ης Γενάρη έδειξε τις δυνατότητες αυτού του δρόμου. Η δημιουργία επιτροπών αγώνα σε χώρους δουλειάς, η αναζωογόνηση υπαρχόντων σωματείων, η δημιουργία νέων σωματείων και άλλων μορφών συλλογικής οργάνωσης και εκπροσώπησης των εργαζόμενων, αλλά και ο συντονισμός όλων των παραπάνω, αποτελούν σημαντικά βήματα που πρέπει να κατακτηθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση. Στον πυρήνα της προσπάθειας αυτής βρίσκεται η δραστηριοποίηση και η συντονισμένη παρέμβαση του πιο πρωτοπόρου δυναμικού και των συλλογικοτήτων στις οποίες αυτό συσπειρώνεται.

Ως Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, καλούμε εργατικές συλλογικότητες, σχήματα και συλλογικότητες γειτονιάς την Παρασκευή 30 Μαρτίου, στις 7 μ.μ. στα γραφεία του ΣΜΤ, σε σύσκεψη που θα συζητήσει την από κοινού οργάνωση του 3ου διημέρου ενάντια στην επισφάλεια και την ανεργία. Προτείνουμε για τη διεξαγωγή του διημέρου, σύμφωνα και με τα παραπάνω, τις εξής θεματικές:

 •                      Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας ως βασική πλευρά της διεκδίκησης συνολικά του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Τα εργατικά σχήματα μπροστά στον αγώνα για ένα πλαίσιο διεκδικήσεων γύρω από το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και του ελεύθερου χρόνου από θέσεις μαχητικής διεκδίκησης και σύγκρουσης με το «μνημονιακό κεκτημένο» που θέλει να εδραιώσει η κυβέρνηση. Σε αυτή την εκδήλωση μπορούν να παρουσιαστούν οι επεξεργασίες των εργατικών σχημάτων ενόψει των αγώνων που θα προκύψουν στο επόμενο διάστημα γύρω από αυτές.

•                      Μαθητεία, κατάρτιση, ελαστική εργασία-ανεργία στη νεολαία. Ο ρόλος της εκπαίδευσης και των προωθούμενων σε αυτήν τομών στην ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας.

•                      Τουρισμός: η «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Η μάχη απέναντι στην εκμετάλλευση των εργαζόμενων στην τουριστική σεζόν, μάχη συνολικά του εργατικού κινήματος απέναντι στις βασικές επιδιώξεις του κεφαλαίου σήμερα στη χώρα.

Δεν αποδεχόμαστε ότι όλα είναι μάταια, ότι πρέπει να μοιραστούμε τα ψίχουλα που μας πετάνε.

Η ελπίδα είναι στους αγώνες για την ανατροπή τους.

Διεκδικούμε τον πλούτο που εμείς οι εργαζόμενοι δημιουργούμε.

Attack στην ανεργία και την επισφάλεια  

στοιχεία επικοινωνίας:

againstmodernslavery@gmail.com // www.attack.org.gr // 6987802255 // https://www.facebook.com/attackstinanergia

Scroll to Top
Scroll to Top