Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Πραγματικότητα ή καταστροφολογία κ. Αντωνοπούλου;

Δύο νέες έρευνες, η μια από το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) και η άλλη από τον ΟΟΣΑ φέρνουν νέα στοιχεία σχετικά με τους τρόπους και τις συνθήκες εργασίας ή ‘’απασχόλησης’’ στην Ελλάδα αυτή την στιγμή, ενώ παρουσιάζουν και γενικότερα στοιχεία όσον αφορά παγκοσμίως την ανεργία, αντίστοιχα. Δεν μπορούμε να πούμε πως τα νέα στοιχεία μας εκπλήσσουν. Δεν υπάρχει κάποια θεαματική αλλαγή τουλάχιστον στην Ελλάδα παρά μόνο η παγίωση  μιας κατάστασης όπως όλοι την γνωρίζουμε στα χρόνια του μνημονίου, και ας πανηγυρίζουν κάποιοι για ένα χρόνο ”αριστερής” κυβέρνησης και μάχης.

Ας ξεκινήσουμε από την ερευνά του ΟΟΣΑ που φέρνει για άλλη μια φορά την Ελλάδα στην δεύτερη θέση παγκοσμίως με 24,7% ανεργία, πίσω μόνο από την Ν.Αφρική και ακολουθούμενη από τις λοιπές χώρες του ευρωπαϊκού νότου, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, όπου επίσης χρόνια πολιτικών λιτότητας και διάσωσης έχουν αφήσει το στίγμα τους. Η Ελλάδα όμως πιάνει  την πρώτη θέση όσον αφορά τους μακροχρόνια ανέργους με το 73,7% του συνόλου των ανέργων να είναι μακροχρόνια σε αυτήν την κατάσταση. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έρχεται τέταρτη από… το τέλος, όσον αφορά το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού (ηλικίες 15-64) που εργάζεται, με μόλις 51,1% επί του συνόλου. Η Ελλάδα παραμένει στην τελευταία πεντάδα, τέταρτη για την ακρίβεια και στον πίνακα που αφορά τα ποσοστά εργασίας των μεταναστών. Να σημειωθεί ότι σαν άνεργοι δεν λογίζονται οι εργαζόμενοι σε voucher ή προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Όλα αυτά τα προγράμματα που υποτίθεται σαν σκοπό έχουν να καταπολεμήσουν την ανεργία δεν χαρακτηρίζουν τους συμμετέχοντες σε αυτά ως εργαζόμενους αλλά ως ωφελούμενους ενώ ο μόνοι που ωφελούνται είναι οι εργοδότες και οι δομές των δήμων, των υπουργείων κ.ο.κ που επανδρώνονται προσωρινά. Τα προγράμματα αυτά μόνο στατιστικά καταπολεμούν και μειώνουν την ανεργία και αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα της έρευνας μάλλον αποτυγχάνουν και σε αυτόν τον τομέα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως η ανεργία έχει ανέβει παγκοσμίως. Συγκεκριμένα προ κρίσης είχαμε 8 εκατομμύρια λιγότερους ανέργους ενώ εκθετικά έχει γιγαντωθεί και ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, με αύξηση της τάξεως του 55% σε σχέση με τα ποσοστά του 2007. Δεν είναι δηλαδή κάποια ελληνική ιδιοτροπία που γεννά την ανεργία όπως πολλοί ευαγγελίζονται με επιχειρήματα του τύπου «οι Έλληνες είναι τεμπέληδες..να πάνε στα χωράφια» κτλ. Είναι συνολικά οι επιλογές του κεφαλαίου είτε στην ΕΕ είτε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και σε κάθε χωρά εν τέλει την εποχή της κρίσης η οποία πρωταρχικά σώζει την αστική της τάξη πατώντας πάνω στην δίκια μας!

Την κατάσταση των τυχερών που εργάζονται προσπαθεί να αποτυπώσει η ερευνά του ΣΕΠΕ. Από τα πιο τρανταχτά της πορίσματα είναι ότι η μαύρη εργασία είναι στα ύψη και υπολογίζεται περίπου στο 20%. Δηλαδή ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος! Παράλληλα, πολύ διαδεδομένη είναι η πρακτική όπου κομμάτι του μισθού των εργαζόμενων δίνεται είτε «μαύρα» και αδήλωτα, είτε σε κουπόνια (πχ ticket restaurant) ή ως είδος εν γένει, ώστε να απαλλάσσονται οι εργοδότες από τις ασφαλιστικές εισφορές για αυτό το τμήμα του μισθού. Και η απλήρωτη εργασία όμως καλά κρατεί. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται με καθυστέρηση που φτάνει έως και τους πέντε μήνες! Η ίδια ερευνά αναφέρεται και στους γνωστούς μας ‘’μπλοκάκηδες’’ δηλαδή εργαζόμενους συνήθως τεχνικούς, μηχανικούς κτλ που ενώ δουλεύουν σε συγκεκριμένο εργοδότη και παρέχουν εξαρτημένη μισθωτή εργασία παρουσιάζονται επισήμως ως ελεύθεροι επαγγελματίες ώστε να πληρώνουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Οι μπλοκάκηδες λοιπόν ανέρχονται πλέον στους 300.000 και είναι ξεκάθαρο πια ότι πρόκειται για γενικευμένη πρακτική των αφεντικών σε διάφορους κλάδους ώστε να εξοικονομούν τις εργοδοτικές εισφορές και να αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους! Απαντήστε μας λοιπόν κ. Αντωνοπούλου καταστροφολογούν και οι έρευνες?(βλέπε δηλώσεις Ρ. Αντωνοπούλου περί καταστροφολογίας  http://www.ert.gr/r-antonopoulou-prepi-na-stamatisi-i-katastrofologia-vid/ )

Και οι δυο έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν την γενική αντίληψη του μέσου ανθρώπου που εργάζεται ή αναζητεί εργασία στην Ελλάδα. Ο εργασιακός μεσαίωνας, το καθεστώς μισοανεργίας-μισοεργασίας που προωθούν κυβέρνηση-ΕΕ και κεφάλαιο ολοκληρώνεται με ραγδαίους ρυθμούς με τα πεντάμηνα και τα voucher, το νέο ασφαλιστικό που θέλουν να περάσουν. Εμείς λέμε όχι! Απαιτούμε σταθερή και μόνιμη εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς, με εργατικά δικαιώματα. Απαιτούμε να μπει τέρμα στα προγράμματα δουλείας της ΕΕ και των ΕΣΠΑ! Δεν είμαστε ωφελούμενοι όσοι δουλεύουμε στα voucher και στα πεντάμηνα, δεν είμαστε συνεργάτες όσοι δουλευουμε με μπλοκάκι, όλοι μας είμαστε εργάτες και ολοι μαζί, άνεργοι, εργαζόμενοι επισφαλώς ή όχι, βλέποντας το κοινό μας συμφέρον ας παλέψουμε να μην γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα!

Will-NOT-work-for-free-init

https://www.alfavita.gr/arthron/oosa-i-ellada-deyteri-se-anergia-pagkosmios-analytikoi-pinakes

http://www.thepressproject.gr/article/87855/Sto-20-i-mauri-ergasia-episima

Scroll to Top
Scroll to Top