Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Οι ανάγκες μας μπροστά!

«Η έναρξη της νέας χρονιάς για τα ΙΕΚ θα γίνει με κανονική λειτουργία σε πλήρη σύνθεση, με αυξημένα μέτρα πρόληψης, όπως στα σχολεία, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής μάσκας για όλους. Τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία στους χώρους των ΙΕΚ & των Εργαστηριακών Κέντρων, καθώς και σε όσες επιχειρήσεις προβλέπεται η παρουσία καταρτιζόμενων», ανακοίνωσε η Ν. Κεραμέως.

Τη στιγμή που η τήρηση των αποστάσεων είναι ανέφικτη, χωρίς να μειωθούν οι σπουδαστές ανά τμήμα που αυτό προϋποθέτει νέες αίθουσες και προσλήψεις εκπαιδευτικών, το μοναδικό «αυξημένο μέτρο πρόληψης» που ανακοινώνει η Υπουργός Παιδείας είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας και μάλιστα, χωρίς να λέει εάν θα είναι δωρεάν για όλους τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς.

Η κυβέρνηση, αντί να βρει μία ουσιαστική λύση, μας κοροϊδεύει. Με το lockdown και την απαγόρευση της κυκλοφορίας τον Μάρτιο ισχυριζόταν ότι έτσι θα προετοίμαζε το σύστημα υγείας και το εκπαιδευτικό σύστημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αν και υπήρχε όλος ο χρόνος να υπάρξουν οι απαραίτητες υποδομές, δηλαδή να κατασκευαστούν νέες αίθουσες, να ανακαινιστούν αίθουσες μαθημάτων και εργαστηρίων, ώστε να μη συνωστίζονται οι σπουδαστές, η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά να μην προχωρήσει σε τίποτα απ’ αυτά. Σε μια χρονική στιγμή που τα κρούσματα είναι σαφώς περισσότερα, προχωρά στο άνοιγμα όλων των εκπαιδευτικών μονάδων, χωρίς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων ασφαλούς λειτουργίας τους και προστασίας εκπαιδευτικών, σπουδαστών και μαθητών. Ακριβώς με την ίδια «συνταγή» για τα ΙΕΚ έχουν ανοίξει ήδη τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα, με τεράστιες και σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές και μέτρα προστασίας.

Οι μαθητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων βδομάδων δείχνουν τα όρια της εφαρμοζόμενης πολιτικής που διακινδυνεύει την υγεία των μαθητών/σπουδαστών/εκπαιδευτικών, έχοντας ως μόνο άλλοθι την «ατομική ευθύνη». Επέλεξαν να δαπανήσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας και επιχορηγήσεις στα φιλικά ΜΜΕ και να δώσουν ψίχουλα για την εκπαίδευση και το σύστημα υγείας.

Ό,τι έκαναν πάντα δηλαδή! Ειδικά στα ΙΕΚ χρόνια βλέπουμε να αδιαφορούν πλήρως για τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς, να αφήνουν τα ΙΕΚ χωρίς χρηματοδότηση για συγγράμματα και αναλώσιμα, να αφήνουν τους σπουδαστές χωρίς εργαστήρια, να αφήνουν τους εκπαιδευτές απλήρωτους για μήνες.

Είναι καιρός πια να σταματήσουμε να ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση! Θέλουμε και μπορούμε να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας αναλογούν στις σπουδές και στην εργασία μας, και φυσικά στην προστασία τη δική μας και των οικογενειών μας!

Απαιτούμε:

  • Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτών και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.
  • Αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού, ώστε να λειτουργήσουν τα ΙΕΚ με ασφάλεια για όλους τους σπουδαστές.
  • Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη με τη δημιουργία περισσότερων τμημάτων.
  • Να εξασφαλιστούν άμεσα μέτρα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, τακτικές απολυμάνσεις).
  • Να γίνουν τώρα μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτές και σπουδαστές με το άνοιγμα των ΙΕΚ.
  • Ενίσχυση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας.

Και ο μόνος δρόμος να γίνει αυτό είναι ο συλλογικός αγώνας!
Γιατί μόνος του δεν έκανε κανένας τίποτα!

Μέσα από γενικές Συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα, να συζητήσουμε και ν’ αποφασίσουμε για το παρόν και το μέλλον μας, για τις ανάγκες μας που δεν χωράνε στα σχέδια και τα όρια τους. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Scroll to Top
Scroll to Top