Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Να απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή!

hikmet_0_1-324x160Να απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή!
Να τους χαλάσουμε τα σχέδια!

Σπουδαστές/στριες των ΙΕΚ, το τελευταίο διάστημα κυβέρνηση, ΣΕΒ και ΕΕ δείχνουν τάχα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τεχνική – επαγγελματική εκπαίδευση. Δεν τους έπιασε ο πόνος…
Με βάση το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015, έφτιαξαν την Ε.Ε.Κ. (Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση), με τις ευλογίες ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Για να κάνουν την τεχνική εκπαίδευση, φτηνή κατάρτιση και «πύλη εισόδου των νέων» στην «αγορά εργασίας» με τους χειρότερους όρους. Όπου η εργασία θα είναι ελαστικοποιημένη, ολιγόμηνη, εναλλασσόμενη με ανεργία, χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας και μηδαμινά ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Δε μας κοροϊδεύουν! Μας προορίζουν για αμόρφωτους, σκλάβους με τον εκβιασμό της ανεργίας, στο βωμό των κερδών τους.

Γι’ αυτό, καλούμαστε να σπουδάσουμε χωρίς συγγράμματα, σε εργαστήρια χωρίς αναλώσιμα, μηδενικό εξοπλισμό εργασίας ή ασφάλειας. Η πραγματική εικόνα της τεχνικής εκπαίδευσης, που κρύβεται έντεχνα πίσω από τα ιλουστρασιόν φυλλάδια, είναι διαλυμένες δομές και εγκαταστάσεις, ανύπαρκτα εργαστήρια, υποστελέχωση, τμήματα έως και 35 – 40 ατόμων και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης αποτελεί το καλύτερο δώρο για τους μεγαλοεργολάβους των ιδιωτικών ΙΕΚ, αφού εκεί στρέφεται μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων, με μεγάλο κόστος όμως για τους ίδιους και τις χτυπημένες από τα μνημόνια διαρκείας οικογένειες τους, αφού τα δίδακτρα φτάνουν σε μερικές χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Σε όλους εμάς είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί με χιλιάδες σπουδαστές ΙΕΚ να κατακλύζουν τα νησιά την τουριστική περίοδο, για να βγάλουν την «λάντζα» των ξενοδοχείων ή με τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ που μετατρέπονται σε πολυεργαλεία στα διάφορα συνεργεία. Σήμερα, μας καλούν να καλύψουμε τα τεράστια κενά που αφήνουν οι πολιτικές των μνημονίων στο υποστελεχωμένο δημόσιο και τα άδεια νοσοκομεία και όλα αυτά για ένα κομμάτι ψωμί. Αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, μας θέλουν φτηνούς και υποταγμένους δούλους.

Η αύξηση του αριθμού των σπουδαστών στα ΙΕΚ και οι αλλαγές στα τμήματα με μείωση ή κατάργηση των μη κερδοφόρων για το κεφάλαιο ειδικοτήτων συνδέεται με το όραμά τους για την «ανάπτυξη» των κερδών τους κι όχι για να ζήσει ο κόσμος και να καλύψει τις ανάγκες του. Μας θέλουν γκαρσόνια και υπηρέτες ενός τουριστικού μοντέλου υποταγμένου στο γέμισμα της τσέπης τους. Πρακτικάριους ή μαθητευόμενους νοσηλευτές για να καλύπτουμε τις τραγικές ελλείψεις της υγείας όπως – όπως, ξεχνώντας κι αυτά που μάθαμε. Μας θέλουν πάνω από όλα, για να μη χρειαστεί να διορίσουν μόνιμους και να απολύσουν μόνιμους εργαζόμενους. Για να βγει μια γενιά απασχολούμενων, μαθημένη στο μοντέλο της «μισοανεργίας – μισοεργασίας» και του «νόμος είναι το θέλω του εργοδότη».

Για όλα τα παραπάνω βιάζονται να μας διώξουν κι από το Γενικό Λύκειο, σαν αυτούς «που δεν παίρνουν τα γράμματα» λες και εκεί φροντίζει η πολιτεία να υπάρχουν όλα τα μέσα που να «δίνουν γράμματα» σε όλους. Το ορίζει εξ άλλου και η ΕΕ κι ο ΣΕΒ. Μόνο το 30% των σημερινών μαθητών πρέπει να μείνει εκεί. Με άλλα λόγια να μη διαταραχθεί η αρχή των αφεντικών: «Το παιδί του εργάτη, εργάτης». Το παράκανε η ελληνική κοινωνία που θέλει να σπουδάζει τα παιδιά της. Τώρα όποιος βέβαια έχει χρήματα, μπορεί να γίνει ότι θέλει… Όλα αυτά στην πραγματικότητα έρχονται να αυξήσουν την εκμετάλλευση και να τσακίσουν τις προσδοκίες της γενιάς μας, έτσι που να θεωρούμε συμβατό με βάση την εκπαίδευσή μας, τους μισθούς πείνας και τον εργασιακό μεσαίωνα.

Δεν τους ζητάμε χάρη και δεν τους κάνουμε τη χάρη να µας τα στερούν.
Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε!Οργάνωση και αγώνας τώρα!

Το μάθημα της οργάνωσης, του αγώνα και της αλληλεγγύης είναι η καλύτερη απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ και εργοδοσίας.
Με μαχητικούς συλλόγους στα χέρια των σπουδαστών και επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε πρόγραμμα ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με στόχο τον αγωνιστικό συντονισμό μεταξύ τους και με τα σωματεία των χώρων πρακτικής ή μαθητείας.
Απαιτούμε πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα στους χώρους πρακτικής άσκησης και μαθητείας. Με αποφασιστικούς αγώνες για να σπάσουμε τα δεσμά των πολιτικών ΕΕ -ΟΟΣΑ, κεφαλαίου, κυβέρνησης.

Απαιτούμε:

  • Πλήρη χρηματοδότηση για όλα τα δημόσια ΙΕΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άμεση κάλυψη, με ευθύνη του κράτους, των αναλώσιμων υλικών – εργαστηριακού εξοπλισμού.
  • Δωρεάν συγγράμματα, δωρεάν εξοπλισμός εργασίας και ασφάλειας, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των σπουδαστών.
  • Εργαστήρια, προσωπικό και υποδομές όπου θα παντρεύεται η θεωρία με την πράξη και όλοι οι μαθητές θα αποκτούν ουσιαστική, πολύπλευρη γνώση και εμπειρία. Εργαστήρια μέσα στον εκπαιδευτικό χώρο και όχι σε εξωτερικούς συνεργάτες.
  • Πάσο για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε όλους τους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ.
  • Καμιά διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ για τους σπουδαστές που φοιτούν σε κάποιο ΙΕΚ και έχουν κάρτα ανεργίας. Ανυπακοή στις κατευθύνσεις της ΕΕ και των όρων υλοποίησης του ΕΣΠΑ. Όχι στη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε φορέα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, στην εκχώρηση λειτουργιών του σε εργολάβους.
  • Κατάργηση της μαθητείας και όλων των μορφών επισφαλούς και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με ενιαία μισθολογικά, εργασιακά δικαιώματα. Υποχρεωτική σύμβαση για όλους τους σπουδαστές που κάνουν πρακτική. Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και του συμφώνου πρώτης απασχόλησης για τη νεολαία. Αυξήσεις στους μισθούς με βάση τις ανάγκες. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ίση αμοιβή για ίση εργασία.
    Επαγγελματικά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών. Όχι στη βιομηχανία και την κερδοσκοπία της κατάρτισης – επανακατάρτισης και των πιστοποιήσεων.

Παλεύουμε μαζί με όλη τη νεολαία, τους εργαζόμενους και τους ανέργους, για:
Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση  για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι των εργοδοτών.
Κατάργηση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, ελεύθερη πρόσβαση. 12χρονη, ενιαία και υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ολοκληρωμένη επαγγελματική μεταλυκειακή εκπαίδευση για όλες τις ειδικότητες των τεχνικών επαγγελμάτων. Με κατοχύρωση εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων σύμφωνα με το γνωστικό αντικείμενο. Με μόνιμο προσωπικό. Με τομείς και ειδικότητες που να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού  και όχι του κεφαλαίου και των τραπεζών.

Σε μια εποχή τεράστιων επιστημονικών, παραγωγικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων, που έχει καταδικαστεί από τον καπιταλισμό να είναι εποχή κρίσης, ανεργίας και μορφών εργασίας – σκλαβιάς εμείς επιμένουμε να διεκδικούμε ένα μέλλον με αξιοπρέπεια και μια καλύτερη προοπτική για την γενιά μας.

ATTACK στην ανεργία και την επισφάλεια

Scroll to Top
Scroll to Top