Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ! – ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΑΓΩΝΩΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

ota

Μισό χρόνο μετά το καυτό καλοκαίρι για τους ΟΤΑ, με τον αγώνα στην καθαριότητα, τις απεργίες και τις καταλήψεις στα αμαξοστάσια, η ιστορία δείχνει έτοιμη να επαναληφθεί για τους συμβασιούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι, λίγο πριν τη λήξη των συμβάσεών τους, βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο με αίτημα τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Τα δεδομένα της εργασίας ορισμένου χρόνου για τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους μέσω κοινωφελών προγραμμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι σε όλους μας γνωστά εδώ και καιρό: ασφάλιση επιλέξιμη για τον εκάστοτε δήμο-εργοδότη, δικαιώματα εκτός του κοινού εργατικού δικαίου, κουτσουρεμένο πλαίσιο αδειών, ελλιπή έως μηδαμινά μέτρα ασφαλείας (το μαρτυρά, άλλωστε, και ο αυξανόμενος αριθμός των εργατικών ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια στους ΟΤΑ). Και όλα αυτά για λιγοστά ψίχουλα διάρκειας κάποιων μηνών, με τους συμβασιούχους και τους ωφελούμενους να επανέρχονται στην ανεργία, χωρίς καν να τους έχει διασφαλιστεί η υποσχεθείσα μοριοδότηση για εργασία στο δημόσιο τομέα, παρά μόνο για παρεμφερή προγράμματα.

Την ίδια στιγμή, η κοινωφελής εργασία στην τοπική αυτοδιοίκηση αξιοποιείται ως ένα από τα βασικά όπλα στη φαρέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον ανηλεή «πόλεμο» που διατείνεται πως διεξάγει απέναντι στην ανεργία: φθηνό ανακυκλούμενο εργατικό δυναμικό που καλύπτει τα κενά που άφησαν στην αυτοδιοίκηση οι βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές και πλασματικά βελτιωμένοι δείκτες ανεργίας συνθέτουν το μικρό αυτό success story της κυβέρνησης. Success story για το οποίο δεν τρέφουν καμία αυταπάτη οι συμβασιούχοι των δήμων, που έχουν επίγνωση των μόνιμων και πάγιων αναγκών τις οποίες καλύπτουν και βλέπουν το φάσμα της ανεργίας να πλησιάζει με τη λήξη των συμβάσεών τους στο τέλος του μήνα.

Με την εμπειρία του αγώνα του καλοκαιριού στην καθαριότητα, ενός από τους πρώτες αγώνες που σήκωσαν αποφασιστικά το γάντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και με βαθιά τη γνώση του πού θα επιχειρήσουν να ξαναπάνε το παιχνίδι οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, αφήνοντας τους συμβασιούχους ξεκρέμαστους μπροστά στις διαθέσεις της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, διεκδικώντας την παραμονή στη δουλειά και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δυο συγκεντρώσεις σε Υπουργείο Εσωτερικών και Εργασίας, ενώ η συνέλευση του συντονισμού τους την περασμένη Παρασκευή αποφάσισε να προχωρήσει σε αποκλεισμούς στους χώρους δουλειάς την Τετάρτη 14/3 και σε μαζική κινητοποίηση στο Υπουργείο Εσωτερικών την Πέμπτη 15/3 στις 11 π.μ. και σε νέα συνέλευση στη συνέχεια στο ΕΚΑ, ώστε να καθορίσουν τη συνέχεια του αγώνα τους.

Οι δράσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο ευρύτερου αγωνιστικού αναβρασμού στις τάξεις των ελαστικώς εργαζόμενων στο Δημόσιο, με πρόσφατες τις εικόνες από τη μαζική συνέλευση των αναπληρωτών καθηγητών μέσα στο Υπουργείο Παιδείας και με ημέρες δράσεων να ακολουθούν και για συμβασιούχους σε άλλους τομείς, όπως αυτός της Υγείας. Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως αποφασίστηκε από τη συνέλευση των συμβασιούχων στους ΟΤΑ, θα ακολουθήσει στις 19 Μάρτη συνέλευση όλων των συμβασιούχων στο Δημόσιο με στόχο την κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στην Κυβέρνηση με αίτημα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας των συμβασιούχων, μέχρι την ολοκληρωτική ικανοποίηση των αιτημάτων! Να παλέψουμε για:

· Να μην περάσει καμία απόλυση και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Να μη μείνει κανένας εργαζόμενος απλήρωτος. Να γίνουν προσλήψεις για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

· Κατάργηση κάθε μορφής προσωρινής και ελαστικής εργασίας.

· Καμία ιδιωτικοποίηση στις υπηρεσίες του δήμου. Ποιοτικές υπηρεσίες για όλους.

· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συντονισμού των Συμβασιούχων εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka-ypallilwn-ota/symvasiouchi-prochoroun-se-kinitopiisis-mas-xepoulise-poe-ota/

Scroll to Top
Scroll to Top