Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Μειώσεις μισθών σε εργαζόμενες στα πεντάμηνα στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ymath_4
Καταγγέλλουμε την αυθαίρετη περικοπή μισθού σε εργαζόμενες με τα «Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας» που εργάζονται ως ΔΕ Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμοι στη Διεύθυνση Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών για το διάστημα από 24 έως 31 Δεκεμβρίου, ενώ έπεται περικοπή και για τις 4 και 5 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας τους, οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί είναι κλειστοί για την χρονική περίοδο από 24/12/2015 έως 05/01/2016 (ΦΕΚ 497/Β/22.4.2002, άρθρο 11, παράγραφος 3). Για την παραπάνω περίοδο καταβάλλονται κανονικά οι αποδοχές στο προσωπικό που εργάζεται σε αυτούς.
Επίσης, βάσει την νομοθεσίας και του υπ’ αριθ. πρωτ. 477/26-10-15 εγγράφου του Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, οι εργαζόμενοι στα «Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας» έχουν δικαίωμα σε Κανονική Άδεια μετ’ αποδοχών (αρ. 7 της Οδηγίας 2003/88), διάταξη από την οποία δεν επιτρέπεται καμία παρέκκλιση, και το αρ. 6 του Ν. 3144/2003. Το να αξιώνει η υπηρεσία να κάνουν οι συνάδελφοι βρεφονηπιοκόμοι της «Κοινωφελούς Εργασίας» αίτηση για Κανονική Άδεια τις ημέρες που ο σταθμός είναι βάσει του κανονισμού λειτουργίας του κλειστός, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κοπούν τα μεροκάματα είναι εντελώς παράλογο και αυθαίρετο και φυσικά, για καμία άλλη κατηγορία εργαζομένων στους Παιδικούς – Βρεφονηπικούς Σταθμούς (μόνιμοι, αορίστου χρόνου και λοιπές συμβάσεις) δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Πριν προχωρήσουν οι υπηρεσίες του Δήμου στην παραπάνω αυθαίρετη περικοπή, το Σωματείο μας είχε ενημερώσει με το υπ’ αριθ. 171/10-12-2015 έγγραφό μας την δημοτική αρχή και τις υπηρεσίες του δήμου, σχετικά με τις διατάξεις της νομοθεσίας που καθιστούν παράνομη την περικοπή αποδοχών των Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων την περίοδο που οι Παιδικοί – Βρεφονηπιακοί Σταθμοί είναι κλειστοί. Δυστυχώς, καμία απάντηση δεν μας έδωσαν και προχώρησαν στην περικοπή μισθού.  
Μετά τα παραπάνω, το Σωματείο αποφάσισε προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Παράλληλα, καλούμε την ΠΟΕ-ΟΤΑ να κινηθεί άμεσα και να έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς, και συγκεκριμένα την δημοτική αρχή του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη και το Υπουργείο Εργασίας απαιτώντας  να ανακληθεί η παράνομη περικοπή μισθού εις βάρος των συναδέλφων βρεφονηπιοκόμων, να καταβληθούν κανονικά οι αποδοχές για τις ημέρες που ο Παιδικός Σταθμός ήταν κλειστός λόγω εορτών και να σταματήσουν οι περαιτέρω αυθαιρεσίες σε βάρος των συναδέλφων στα «Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας».
Scroll to Top
Scroll to Top