Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ: Ακόμα ένας θάνατος εργαζομένου στην καθαριότητα σε Δήμο.

12573824_1676953355923488_2814629155818811346_nΤο πρωί της Παρασκευής 9 Νοεμβρίου δύο εργάτες καθαριότητας του Δήμου Ασπροπύργου, ενώ εκτελούσαν εργασίες καθαριότητας πεζοδρομίων επί της Λεωφόρου ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο, παρασύρθηκαν από διερχόμενο όχημα που ανατράπηκε και στη συνέχεια χτύπησε τους δύο εργάτες. Ο ένας εργάτης έχασε τη ζωή του, ενώ ο άλλος τραυματίστηκε και νοσηλεύεται. Ο εργάτης που σκοτώθηκε ήταν άτομο με ειδικές ανάγκες, που είχε προσληφθεί μέσω προκήρυξη του ΑΣΕΠ, ενώ ο τραυματισμένος εργάτης εργάζεται στην καθαριότητα μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας με 8μηνη σύμβαση με αποδοχές 495 ευρώ, χωρίς να αμείβεται με την συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στους ΟΤΑ και χωρίς να του καταβάλλεται το ανθυγιεινό επίδομα.

Πρόκειται για ένα ακόμα ατύχημα – δολοφονία σαν τόσα και τόσα άλλα, λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας και πίεσης για αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτό είναι το μέλλον που οραματίζονται για μας. Έτσι χτίζεται η ανάπτυξη που υπόσχονται, με την εργατική τάξη να δίνει το αίμα της στο βωμό του κέρδους.

Είναι ξεκάθαρο ότι ηθικοί αυτουργοί όλων αυτών των δολοφονιών είναι η ΕΕ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που παρουσιάζουν σαν λύση στην ανεργία και τη φτώχεια τέτοια προγράμματα με εργασιακές συνθήκες που περισσότερο θυμίζουν γαλέρα, έχοντας τους εργαζόμενους με μισθούς πείνας και μηδενικές παροχές, να δουλεύουν και να ζουν μες στην εξαθλίωση. Σοβαρές ευθύνες έχει, βέβαια, και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ασπροπύργου, που ανέθεσε σε έναν εργαζόμενο ΑμΕΑ – Κωφό- να εργάζεται σε εξωτερικό χώρο και μάλιστα, να σκουπίζει στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ, έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, την ίδια στιγμή που έχει και άλλους υπαλλήλους να τοποθετούνται σε εργασίες που δεν προβλέπονται από τη σύμβαση τους.

Εν κατακλείδι, τα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας και, συνολικότερα, η προστασία της ακεραιότητας των εργαζομένων αποτελούν πεδία στα οποία το κεφάλαιο ασυδοτεί και θα συνεχίσει να ασυδοτεί στο κυνήγι της μέγιστης δυνατής κερδοφορίας, με τις συνέπειες να είναι εμφανείς στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια. Και οι όποιες διεκδικήσεις και επανακατοχύρωση καλύτερων θέσεων σε αυτό το πεδίο δεν πρόκειται να χαριστούν είτε στα πλαίσια μιας μικρής επιχείρησης, είτε σε επίπεδο τοπικού κράτους (όπως εν προκειμένω). Πόσο, μάλλον, αν φτάσουμε και σε επίπεδο κυβέρνησης και Ε.Ε. Οι διεκδικήσεις αυτές, ωστόσο, διεκδικήσεις ζωής ή θανάτου για τους εργαζόμενους δεν μπορούν παρά να συνδέονται με την πάλη ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τον εργασιακό μεσαίωνα που προωθείται με κάθε τρόπο, με νομοσχέδια και ρυθμίσεις fast-track, με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές διαχείρισης της ανεργία (βλ. κοινωφελή προγράμματα) και με κάθε άλλο μέσο που το κεφάλαιο κρίνει σκόπιμο στον πόλεμο που έχει κηρύξει.

Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη τους! Δε θα ζήσουμε σαν σύγχρονοι σκλάβοι.

Απαιτούμε οι θέσεις να καλύπτονται από μόνιμο κι εκπαιδευμένο προσωπικό και όχι από 5μηνους ή 8μηνους εργαζόμενους που δουλεύουν με μισό μισθό, σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς και αντιμετωπίζονται σαν παιδιά για όλες τις δουλειές.

Απάντησή μας, ένα εργατικό κίνημα κόντρα στη λογική του αστικοποιημένου συνδικαλισμού, που θα συντρίψει την πολιτική που γεννά τα εργοδοτικά εγκλήματα. Αγώνας για ζωή με αξιοπρέπεια!

  • Όχι άλλο εργατικό αίμα στη μηχανή παραγωγής κερδών για το κεφάλαιο
  • Να πληρώσει η εργοδοσία για το νέο έγκλημα
  • Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς
  • Ίσα εργατικά δικαιώματα και μισθοί για όλους τους εργάτες
  • Ανθρώπινοι ρυθμοί δουλειάς – Κάτω η εργοδοτική τρομοκρατία
  • Κατάργηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και των προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ
  • Εργασία βάση της ειδικότητας πρόσληψης
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα
  • Μονιμοποίηση – Καμία απόλυση μετά το 8μηνο
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους δήμους για όλες τις κενές θέσεις
Scroll to Top
Scroll to Top