Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Καμία περικοπή επιδόματος ανεργίας λόγω σπουδών

Πέμπτη 16.06// Πλατεία Κλαυθμώνος// 10.30

98DEAF4358771DC124BAC6CE25089038

Δεν πάει και πολύς καιρός από τον Απρίλη που ο ΟΑΕΔ και η κυβέρνηση αποφάσισαν να μεταφέρουν τα αποθεματικά του ταμείου στην Τράπεζα της Ελλάδος, μετά τα αποθεματικά των νοσοκομείων. Αποθεματικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τους χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους (άνω του 70% του συνόλου των καταγεγραμμένων ανέργων) οι οποίοι ποτέ δεν πήραν και αυτό το «επίδομα για μακροχρόνια ανέργους» των 200 ευρώ (από τους παραπάνω από μισό εκατομμύριο αιτούντες των πήραν οι 17.500). Τώρα, σε μία νέα έκρηξη πρόνοιας, έρχονται όχι μόνο να διαγράψει από τους καταλόγους του ΟΑΕΔ ανέργους που σπουδάζουν σε ΙΕΚ, αλλά να τους ζητήσει και αναδρομικά επιστροφή του επιδόματός τους.

Καθόλου εντύπωση δε μας κάνει αυτή η επιλογή. Μόλις 1 στους 10 ανέργους εισπράττει επίδομα ανεργίας. Δε θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς όταν ολόκληρη την τελευταία 7ετία η παγιοποίηση ενός τεράστιου αριθμού ανέργων και ημιαπασχολούμενων – επισφαλώς εργαζόμενων είναι κομμάτι της στρατηγικής των μνημονιακών κυβερνήσεων και της ΕΕ. Η ανάπτυξη που οραματίζονται πάει πλάι πλάι με υψηλά ποσοστά ανεργίας, με απλήρωτη εργασία, με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Παίζοντας όμως ένα ιδιότυπο κρυφτό με την πραγματικότητα, μαγειρεύουν την ανεργία όχι ανοίγοντας θέσεις εργασίας, αλλά διαγράφοντας ανέργους.

Σε αυτήν την πραγματικότητα πλήρους ανασφάλειας, η συνεχής επανακατάρτιση του ανέργου, με δικά του έξοδα, έτσι ώστε να μπορέσει να βρει δουλειά, μοιάζει μονόδρομος. Κατάρτιση υπερεξειδικευμένη η οποία αφορά συνήθως συγκεκριμένες θέσεις εργασίας οι οποίες σε μπορεί να θεωρούνται και «μέρος της εκπαίδευσης», άρα είναι απλήρωτες. Σε αυτά τα πλαίσια έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι πλέον ο καταρτιζόμενος σε ΙΕΚ δεν έχει καν δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το πρόγραμμα των μαθημάτων είναι τέτοιο, ώστε να μπορεί κάποιος να εργάζεται παράλληλα.

Σε μία τέτοια πραγματικότητα μοναδική διέξοδος είναι ο οργανωμένος αγώνας. Η εμπειρία του αγώνα των 5μηνων μας έδειξε ότι η οργάνωση μέσα από συνελεύσεις και συνεχείς κινητοποιήσεις είναι ο μόνος δρόμος που μπορούμε να επιλέξουμε. Σκοπός κάθε Υπουργού ή υπαλλήλου αυτών των κυβερνήσεων είναι το ξεζούμισμα του κόσμου της εργασίας. Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους έχουμε μόνο μία επιλογή, να αγωνιστούμε.

  • Καμία διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ
  • Επίδομα για όλους τους ανέργους χωρίς προυποθέσεις
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους-λιγότερες ώρες εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς
Scroll to Top
Scroll to Top