Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Καλώς ήρθες στον μαγικό κόσμο των voucher…

…σε αυτόν τον κόσμο είμαστε εργαζόμενοι που δεν έχουμε δικαίωμα στην εργασία, αλλά στην “απασχόληση”-βοήθημα που μας παρέχεται με “κοινωνικά” κριτήρια. Βγαίνουμε για ένα 5μηνο από την αγωνία της ανεργίας για να γίνουμε σύγχρονοι δούλοι που δουλεύουν για 400 ευρώ. Είμαστε οι καταρτιζόμενοι των ΚΕΚ τα οποία παίρνουν υπερπολλαπλάσια ποσά για να μας επιμορφώσουν και να μας καταρτίσουν και στη συνέχεια μας πουλούν στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις έναντι πινακίου φακής. Αυτοί που βγάζουν τη δουλειά του εργοδότη χωρίς να του κοστίζουν τίποτα, που δεν έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα, δεν έχουν άδειες ασθενείας, δεν έχουν ένσημα, δεν έχουν ωράρια, δεν έχουν δικαίωμα διεκδίκησης, δικαίωμα στην απεργία. Αυτοί που αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος θα ξαναπεταχθούν στην ανεργία για να ανακυκλωθούν μέχρι την επόμενη προκήρυξη. Είμαστε φτηνοί, ευέλικτοι, αναλώσιμοι, φαινομενικά ανίσχυροι. Είμαστε το δώρο της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ στις επιχειρήσεις και στα ΚΕΚ που μοιράζονται την πίτα των εκατομμυρίων του ΕΣΠΑ. Είμαστε οι voucherάδες.

 

ΔΕΝ είμαστε σκλάβοι. ΔΕΝ σκύβουμε το κεφάλι. ΔΕΝ φοβόμαστε τον εργοδότη.

 

Δεν είμαστε «ωφελούμενοι» αλλά εργαζόμενοι. Δεν οφείλουμε τίποτα σε κανέναν. Εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια, διεκδικούμε κάθε μας δικαίωμα. Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για να σταματήσουμε την επέλαση στα εργατικά δικαιώματα. Να μην γινόμαστε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα ΚΕΚ και τους ιδιώτες. Παλεύουμε για να καταργηθούν όλα τα προγράμματα επισφαλούς και ευέλικτης εργασίας και να έχουμε όλοι μόνιμη και σταθερή δουλειά, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν κοινωνικές παροχές. Διεκδικούμε να ζούμε σαν άνθρωποι και όχι να επιβιώνουμε.

Δεν περιμένουμε τον εργοδοτικό συνδικαλισμό να ασχοληθεί μαζί μας. Αγωνιζόμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων και των ανέργων για τις κοινές μας νίκες.

Μην περιμένεις και εσύ με σταυρωμένα χέρια, Οργανώσου με τους υπόλοιπους συναδέλφους σου στα ΚΕΚ και στο χώρο δουλειάς. Κάνε μόνο τη δουλειά για την οποία έχεις «προσληφθεί» και μην υποκύψεις στους εκφοβισμούς του ΚΕΚ και του εργοδότη που βρήκε τσάμπα εργαζόμενους για να τους αναθέσει επιπλέον εργασίες. Μην ανεχθείς να δουλεύεις πέραν του συμφωνημένου και προβλεπόμενου από την προκήρυξη ωραρίου. Κινητοποιήσου για να διεκδικήσεις την έγκαιρη αμοιβή σου. Στα προηγούμενα προγράμματα οι εργαζόμενοι πληρώνονταν ακόμη και 6 μήνες μετά τη λήξη τους! Ουσιαστικά δούλευαν και παρέμεναν για έναν ολόκληρο χρόνο απλήρωτοι, ενώ τα ΚΕΚ και οι επιχειρήσεις θησαύριζαν στις πλάτες τους. Η εμπειρία όμως έδειξε οτι σε όσους χώρους οι εργαζόμενοι οργανώθηκαν και κινητοποιήθηκαν συλλογικά, κατάφεραν να αντισταθούν στην εργοδοτική αυθαιρεσία και να βελτιώσουν τις συνθήκες δουλειάς τους.

Σε οποιαδήποτε προσπάθεια καταπάτησης των δικαιωμάτων των δικών σου ή των συναδέλφων σου, ενημέρωσέ μας. Κάθε Τρίτη 18.00 με 20.00 στα γραφεία της αγωνιστικής ταξικής ενότητας στο Eργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη) μπορείς να απευθυνθείς σε μέλη της ATTACK για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει κατά τη διάρκεια του προγράμματος στο οποίο έχεις ενταχθεί. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν οι μέρες και ώρες για παρόμοιες συναντήσεις στις γειτονιές της Αθήνας

Την Παρασκευή 5.12 στις 19.00 στα γραφεία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (Φωκίωνος 11 και Ερμού, Σύνταγμα) θα πραγματοποιήσουμε, συνέλευση της ATTACK, προκειμένου να συγκεντρώσουμε και να αποτιμήσουμε την εμπειρία μας από τις πρώτες μέρες υλοποίησης των προγραμμάτων καθώς και να σχεδιάσουμε τη δράση μας για το επόμενο διάστημα.

Παλεύουμε για τη δημιουργία ενός σωματείου στην κοινωφελή εργασία, που θα είναι όπλο στα χέρια μας. Μιας ενιαίας συλλογικότητας, ενός συνδέσμου όλων όσων δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας (voucherαδες, εργαζόμενοι στα «κοινωφελή» προγράμματα, ωφελούμενοι, απασχολούμενοι). Παλεύουμε για την αξιοπρέπειά μας, τη δουλειά μας, τη ζωή μας.

 

Στοιχεία επικοινωνίας: againstmodernslavery@gmail.com

cropped-attack.jpg

Scroll to Top
Scroll to Top