Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Κάλεσμα-πρόταση του Δικτύου για τη διοργάνωση Διημέρου συλλογικοτήτων ανεργίας-επισφάλειας στην Β. Ελλάδα

Σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να μας πείσει για το δικό της success story, με την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τις «μεγάλες εμπορικές συμφωνίες» που έκλεισε αλλά και με δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης ότι «είναι επιτυχία που οι άνθρωποι δεν τρώνε από τα σκουπίδια», εμείς βλέπουμε τις ζωές μας να υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο. Τα εργατικά ατυχήματα- εργοδοτικές δολοφονίες συνεχίζουν να θερίζουν ανθρώπους σαν κι εμάς, συναδέλφους μας, ενώ όσοι έχουμε την «τύχη» να έχουμε πιο αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας έχουμε να αντιμετωπίσουμε άλλες μορφές επίθεσης εναντίον των δικαιωμάτων μας.

Μια επίθεση, που με βάση τις επιταγές της ΕΕ και του κεφαλαίου, στοχεύει στην περικοπή επιδομάτων (ανεργίας κάτω των 29 ετών, εποχιακά κλπ), νομοθετεί  νέο ασφαλιστικό καθώς και συνδικαλιστικό νομοσχέδιο και περικόπτει ακόμα περισσότερο τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, ενώ την ίδια ώρα η φαινομενική μείωση της ανεργίας γίνεται με την συστηματική αύξηση του ποσοστού της ελαστικής εργασίας μέσω διαφόρων μορφών (συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών, mini-jobs κ.α.) κάτι που τελικά οδηγεί στην διατήρηση του φαύλου κύκλου ανεργίας – μισο-εργασίας.

Η γενιά μας όμως και όσοι έχουν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση γνωρίζουν ότι το μόνο που τους περιμένει είναι μαύρη, κακοπληρωμένη, εργασία, ανεργία και μετανάστευση. Μια κατάσταση που συντηρείται από τους αγώνες χαμηλής έντασης που επιδιώκει η ΓΣΕΕ, η οποία συνδιαλέγεται με εκπροσώπους του ΔΝΤ και δεν δέχεται στα σωματεία όλους αυτούς που δουλεύουν με τις νέες εργασιακές συνθήκες, αντίθετα μάλιστα είναι ο εργοδότης που τις επιβάλλει σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελώντας παράλληλα συνομιλητή εργοδοτικών ενώσεων (ΣΕΒ κλπ).

jobs-update_custom-c9df96bb1d8dada4c25b4440c8e606a20270e705-s900-c85

Απέναντι στην επίθεσή τους εμείς προτάσσουμε τους αγώνες μας. Τους αγώνες μας για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για καθέναν που εργάζεται σε κλάδους με επισφαλείς συνθήκες καθώς και για την εξασφάλιση βασικών αναγκών και δικαιωμάτων των ανέργων που κατακτήθηκαν από εμάς και δεν μας χαρίστηκαν από κανέναν! Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε αναγκαίο τον κοινό βηματισμό των συλλογικοτήτων της ανεργίας και της επισφάλειας. Ένα πρώτο βήμα έγινε τόσο με τις ημέρες δράσης πέρσι αλλά και με την σύσκεψη την ημέρα μετά την φετινή ΔΕΘ. Πιστεύουμε ότι αυτή η κατεύθυνση πρέπει να αναβαθμιστεί. Για αυτό τον λόγο απευθύνουμε αυτό το κάλεσμα σε συλλογικότητες ανέργων, εργατικά σχήματα και συλλογικότητες γειτονιάς, με στόχο την διοργάνωση ενός διημέρου ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια στην Θεσσαλονίκη. Λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει η Βόρεια Ελλάδα αναφορικά με το φαινόμενο της ανεργίας και της επισφάλειας, θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ θετικό να συμμετέχουν και συλλογικότητες εκτός Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας  με την εμπειρία τους.

Με δεδομένη την ένταση και την πολυπλοκότητα της επίθεσης αλλά και των εμπειριών που έχουν προκύψει από τους αγώνες τα τελευταία χρόνια, εκτιμούμε ότι μια τέτοια διοργάνωση θα πρέπει να κινηθεί γύρω από τις εξής θεματικές:

Α) ανεργία, προωθούμενες πολιτικές αντιμετώπισής της και η απάντηση σε αυτές

Β) επισφάλεια, εργασιακός μεσαίωνας και αγώνες απέναντι σε αυτή την επίθεση

Γ) κίνημα των ανέργων στην πόλη-γειτονιά

Καλούμε τις συλλογικότητες να συζητήσουν πάνω στην πρότασή μας και, εφόσον συμφωνήσουν στην διοργάνωση του διημέρου ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια, να καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις προς συζήτηση σε σύσκεψη στις αρχές Νοέμβρη.

Scroll to Top
Scroll to Top