Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Η ποσοτική χαλάρωση δεν θα μειώσει αισθητά την ανεργία, εκτιμά η ΕΚΤ

αναδημοσίευση από kathimerini.gr

του Κώστα Καρκαγιάννη

Oι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης φαίνεται πως ασπάζονται την άποψη πολλών οικονομολόγων ότι η κρίση προκάλεσε μόνιμη βλάβη σε πολλές οικονομίες, πλήττοντας την ικανότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Τα τελευταία στοιχεία από την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη είναι σχετικά ενθαρρυντικά, ωστόσο κρύβουν το μεγάλο πρόβλημα που έχουν προκαλέσει η κρίση των τελευταίων χρόνων και η στασιμότητα της οικονομίας: την υψηλή ανεργία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης η ανεργία στην Ευρωζώνη θα ανέρχεται στο 9,9% στα τέλη του 2017 από 11,2% σήμερα.

Η πρόβλεψη της ΕΚΤ αναδεικνύει το μέγεθος και την έκταση της καταστροφής που έχει προκαλέσει στην Ευρωζώνη η διπλή ύφεση των ετών 2009 και 2012-2013 και η πολύ χαμηλή ανάπτυξη που καταγράφηκε στο μεσοδιάστημα, αλλά και αφότου άρχισε η ανάκαμψη. Η νέα πρόβλεψη της ΕΚΤ είναι σημαντική, διότι ενσωματώνει την επίδραση που θα έχουν στην οικονομία της Ευρωζώνης οι αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,1 τρισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Η ελπίδα των Ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών είναι πως το πρόγραμμα της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης θα μειώσει το κόστος του χρήματος, θα πυροδοτήσει την επέκταση του τραπεζικού δανεισμού προς επιχειρήσεις, θα αυξήσει τις επενδύσεις και, τελικά, την κατανάλωση και την απασχόληση. Το τελευταίο είναι εξαιρετικά αμφίβολο, παραδέχεται η ίδια η ΕΚΤ, που προβλέπει ότι η ανεργία θα βρίσκεται στο 9,9% στα τέλη του 2017, από 7,2% πριν από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται να μην ασχολείται καθόλου με το πρόβλημα εάν σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια διαφημίζει ότι θα διαθέσει το πενιχρό ποσό των 8 δισ. έως το 2020 προκειμένου να καταπολεμήσει την ανεργία στην Ε.Ε. των 500 εκατομμυρίων κατοίκων και των 23,8 εκατ. ανέργων (εκ των οποίων τα 18 εκατ. άνεργοι στην Ευρωζώνη).

Η πλέον πρόσφατη πρόβλεψη της Κομισιόν για την ανεργία (τον Φεβρουάριο) είναι πολύ πιο αισιόδοξη από αυτήν της ΕΚΤ αφού προβλέπει υποχώρηση της ανεργίας στην Ευρωζώνη στο 10,6% στα τέλη του 2016. Ωστόσο οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης φαίνεται πως ασπάζονται την άποψη πολλών οικονομολόγων ότι η κρίση προκάλεσε μόνιμη βλάβη σε πολλές οικονομίες, πλήττοντας την ικανότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Την ίδια στιγμή, επιταχύνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που παρέχει ο σύνθετος δείκτης (αγαθά και υπηρεσίες) υπευθύνων αγορών (PMI) της εταιρείας Markit. Ο δείκτης, που θεωρείται ότι καταγράφει με μεγάλη πιστότητα την πορεία της ιδιωτικής οικονομίας, ανήλθε τον Μάρτιο σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών (54,1). Πρόκειται ίσως για τα πρώτα σημάδια θετικής επίδρασης της ποσοτικής χαλάρωσης στην πραγματική οικονομία, ωστόσο σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη παίζει τόσο η εξασθένηση του ευρώ, που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές, αλλά και η μεγάλη πτώση των τιμών της ενέργειας. Ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, θεωρεί πως τα στοιχεία του δείκτη PMI υποδηλώνουν ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2015, δηλαδή όσο και το προηγούμενο τρίμηνο.

Scroll to Top
Scroll to Top