Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Εργοδοσία, εντατικοποίηση και απουσία μέτρων προστασίας δολοφονούν: Ένας ακόμα νεκρός ντελιβεράς στα Οινόφυτα

Στις 10 Φεβρουαρίου, άλλος ένας εργαζόμενος ως ντελίβερι διανομής φαγητού άφησε την τελευταία του πνοή από εργατικό ατύχημα. Αυτή τη φορά στα Οινόφυτα, ο 20χρονος Αμέτ. Aκόμη ένας συνάδελφός μας βρήκε τραγικό θάνατο στην άσφαλτο και έρχεται να προστεθεί στην ατελείωτη λίστα των τελευταίων μηνών: τον Ιούλιο ήταν ο 23χρονος διανομέας στο Γαλάτσι, τον Μάιο 29χρονος σε αλυσίδα καφέ στη Λάρισα, τον Μάρτιο ο 22χρονος Μέμο που δούλευε σε καφέ στον Κολωνό…

ImageHandler (17)

Δεν ήταν το κακό του ριζικό, δεν ήταν η κακιά η ώρα! Καθημερινά δεκάδες συνάδελφοί μας γίνονται θύματα των ανύπαρκτων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, της τεράστιας εντατικοποίησης της δουλειάς, γίνονται θύματα της ακόρεστης δίψας της εργοδοσίας για κέρδος, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία και την ίδια τη ζωή.

Αναφορικά με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ντελίβερι-κούριερ στην απεργία τους το 2017: «Είμαστε εργαζόμενοι παντός καιρού, συχνά αυτοί που κάνουμε ένα σωρό αγγαρείες, μας αποκαλούν “τα παπιά με τα παιδιά” ή μας φέρονται λες και είμαστε “τα παιδιά για τα θελήματα”. Δεν πληρώνουν δώρα και επιδόματα, δεν πληρώνουν υπερωρίες όπως πρέπει, και ειδικότερα στην ταχυεστίαση δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για το μηχανάκι και τα έξοδα κίνησης, συνθήκη που απλώνεται και στις εταιρείες κούριερ».

ekab15

Για ακόμη μια φορά, λοιπόν, αναδεικνύεται η τεράστια εντατικοποίηση που επιβάλλουν οι εργοδότες σ’ αυτές τις επιχειρήσεις για να αυξήσουν τα κέρδη τους, ενώ η απαλλαγή  τους από την υποχρέωση να παρέχουν εταιρικά δίκυκλα στους εργαζόμενους, έξοδα κίνησης, συντήρησης και πλήρη εξοπλισμό ατομικής προστασίας με το παρόν νομοθετικό πλαίσιο, βαραίνει τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Οι κυβερνήσεις μαζί με τον υποταγμένο συνδικαλισμό της Ομοσπονδίας που αρνούνται να αναλάβουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα υποχρεώνει την εργοδοσία να παρέχει τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, είναι συνένοχοι και ηθικοί αυτουργοί σ’ αυτό το επαναλαμβανόμενο έγκλημα.

Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη τους! Δε θα ζήσουμε σα σύγχρονοι σκλάβοι.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουμε τη μάχη από κοινού ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία, ενάντια σε αυτούς που μας θεωρούν αναλώσιμους , ενάντια σε αυτούς που υποτάσσονται στα σχέδια των αφεντικών για ανθρώπινους ρυθμούς εργασίας και ζωή με αξιοπρέπεια.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ

Scroll to Top
Scroll to Top