Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Εργαζόμενοι στο Μαρινόπουλο: πανελλαδική απεργία σήμερα

marinop

Ως γνωστόν, η εταιρεία Carrefour-Μαρινόπουλος, μετά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, έχει κάνει αίτηση για υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, μια εξέλιξη πολύ επικίνδυνη σαφώς για τους 12.000 περίπου εργαζόμενους που εργάζονται εκεί.

Σε μια πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης, η εταιρεία κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα που την προφυλάσσουν από το να καταβάλει χρωστούμενα σε όσους χρωστάει, όχι όμως και στους εργαζόμενους. Παρόλο δηλαδή που το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο αφορά μόνο συνεργαζόμενους με την εταιρεία (προμηθευτές κ.α.) και όχι τους εργαζόμενους, δεν χωράει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και καμία ένδειξη εμπιστοσύνης στην εργοδοσία. Το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, που εφάρμοσαν με περισσό ζήλο οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει να εφαρμόζει εξίσου δυναμικά και η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δίνει την δυνατότητα εξυγίανσης της εταιρείας, εις βάρος ασφαλώς των ίδιων των εργαζομένων. Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ‘’ορθοπόδησης’’ της εταιρείας θα σημάνει απολύσεις, εξαναγκασμό υπογραφής ατομικών συμβάσεων, κλείσιμο καταστημάτων και καταπάτηση κάθε εργατικού δικαιώματος. Αυτή,  άλλωστε, είναι και η γνωστή συνταγή στην οποία καταφεύγει το κεφάλαιο για να ξεπεράσει την εκάστοτε κρίση του, την οποία μετατρέπει ενίοτε σε πλούτο και επενδύσεις se offshore εταιρείες του εξωτερικού όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Οι εργαζόμενοι, όμως, δεν θα γίνουν απλοί παρακολουθητές των γεγονότων και των δικαστικών αποφάσεων. Με μαζικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, δημιουργία επιτροπών αγώνα και μάχιμων συνελευσιακών επιτροπών, διεκδικούν όσα τους ανήκουν. Με δική τους πρωτοβουλία, άλλωστε, στήθηκαν επιτροπές αγώνα σε διάφορα καταστήματα πανελλαδικά με σκοπό τον ανυποχώρητο αγώνα απέναντι στην εργοδοσία και τις άγριες διαθέσεις της, αλλά και άσκηση πίεσης προς επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία, που παρακολουθούν ως υπνωτισμένα τις εξελίξεις, κάτι που τους οδήγησε εν τέλει να παρθεί η απόφαση για πανελλαδική απεργία στις 22/07.

Ως attack στην ανεργία και την επισφάλεια, δείχνουμε την αμέριστα στήριξη μας στον αγώνα των συναδέλφων, χαιρετίζουμε την από τα κάτω συγκρότηση των επιτροπών αγώνα και ευελπιστούμε αυτός ο αγώνας όχι απλά να μην τελειώσει αλλά να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση μέχρι την τελική νίκη και δικαίωση. Επιπροσθέτως:

-Καλούμε τους συναδέλφους να μην δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην εργοδοσία. Στήριξη από όλους τους εργαζομένους των πρωτοβουλιών των επιτροπών αγώνα. Μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 22/07 και στη συγκέντρωση στις 11.30 στο Υπ.εργασίας

-Άμεση κατάσχεση της εργοδοτικής περιουσίας και άμεση επαναλειτουργία της επιχείρησης με εργατικό έλεγχο. Αυτή είναι η μοναδική εξυγίανση που μπορεί πραγματικά να υπάρξει.

-Άμεση ανάκληση κάθε απόλυσης, άμεση καταβολή δεδουλευμένων στους συναδέλφους και άμεση απορρόφηση όσων συναδέλφων βρέθηκαν στον ‘’αέρα’’ από τις αποφάσεις της εργοδοσίας.

-Να χάσουν από τα κέρδη τους τα αφεντικά. Καμιά θυσία για την εργοδοσία.

Scroll to Top
Scroll to Top