Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Επιστολή σχήματος που παρεμβαίνει στον ΣΕΕΕΗ προς τη σύσκεψη συλλογικοτήτων την Κυρ.11/9 στην ΕΔΟΘ

untitled-1Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Χαιρετίζουμε την πανελλαδική συνάντηση των εργατικών συλλογικοτήτων της νεολαίας της εργασιακής περιπλάνησης που πραγματοποιείται σήμερα μία μέρα μετά τη ΔΕΘ. Εξαιτίας δικαστικής δίωξης του συλλόγου που παρεμβαίνουμε στο Ηράκλειο (κάτι που θα εξηγηθεί παρακάτω), δεν μπορέσαμε να δώσουμε το παρών αυτό το διήμερο στη Θεσ/νίκη. Ωστόσο, θεωρούμε ότι η σημερινή συνάντηση είναι ένα αναγκαίο πρώτο βήμα ώστε όλες αυτές οι συλλογικότητες αφενός να αναπτύξουν διαύλους άμεσης επικοινωνίας και μεταφοράς εμπειριών και αφετέρου να προσπαθήσουν να βρουν ένα κοινό βηματισμό απέναντι στα εργασιακά, συνδικαλιστικά και κεντρικά πολιτικά ζητήματα που ανοίγουν.

Εμείς, είμαστε μια συλλογικότητα που παρεμβαίνει στο χώρο της έρευνας μέσα από το νέο-ιδρυθέν Σύλλογο Ερευνητών/-τριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου (ΣΕΕΕΗ) από όπου προσπαθούμε να αναδείξουμε τον εργασιακό χαρακτήρα και την εκμετάλλευση που υφίσταται ο κόσμος που στελεχώνει τα ερευνητικά εργαστήρια και έχει ενεργό ρόλο στην παραγωγή και μετάδοση γνώσης (μεταπτυχιακοί-διδακτορικοί-μεταδιδακτορικοί-τεχνικοί κτλ). Ένας κόσμος ο οποίος εργάζεται σε ένα περιβάλλον ανασφάλειας κάτω από διάφορες εργασιακές σχέσεις (απλήρωτοι, υπότροφοι, μπλοκάκιδες), με ελαστικά ωράρια και χωρίς λόγο στα αγαθά που παράγει, δηλαδή στη γνώση, στην τεχνολογία και στις εφαρμογές.

Μιλάμε για έναν χώρο όπου η μηδενική κρατική χρηματοδότηση έχει οδηγήσει στην πλήρη οικονομική ασφυξία και εξάρτηση από προγράμματα ΕΣΠΑ ή άλλα ανταγωνιστικά προγράμματα με άμεσο αντίκτυπο στις εργασιακές σχέσεις που υπάρχουν. Για ένα χώρο που κυριαρχούν λογικές ατομικισμού και επιστημονισμού, οι οποίες μέχρι σήμερα εμπόδιζαν τη συλλογική δράση των εργαζομένων και με τις οποίες ήρθαμε αντιμέτωποι κατά την ίδρυση του σωματείου. Επίσης, για ένα χώρο όπου κυριαρχεί η δεσποτική και εργοδοτική αυθεντία και αυθαιρεσία των καθηγητών και των μόνιμων ερευνητών, οι οποίοι ουσιαστικά αποτελούν τους προϊστάμενούς μας στο χώρο εργασίας μας. Οι τελευταίοι μάλιστα έχουν δείξει ανοιχτά ότι ενοχλήθηκαν με την ίδρυση και τη δράση του συλλόγου, μιας και μετά την μεγάλη απεργία στις 4 Φλεβάρη, όπου ο σύλλογος έδωσε δυναμικά το παρών, έκαναν καταγγελία στα δικαστήρια και με αφορμή τη χρήση της λέξης ‘ερευνητής’ στο όνομα του συλλόγου ζητάνε την κατάργηση και διαγραφή του συλλόγου.

Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά τα προβλήματα δεν εμφανίζονται μόνο στον χώρο της έρευνας. Από τη μία η επισφάλεια και η ελαστικότητα αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό των εργασιακών σχέσεων σε όλους τους χώρους εργασίας στην ελληνική κοινωνία. Τα 5μηνα, τα voucher, η απλήρωτη-εθελοντική εργασία αποτελούν τις νέες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να εργαστούν χιλιάδες νέοι και νέες έτσι ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Και πλάι σε όλους αυτούς υπάρχει το μεγάλο κομμάτι των ανέργων, το οποίο δεν βλέπει καμία προοπτική. Από την άλλη, η εργοδοτική αυθαιρεσία και επιθετικότητα απέναντι σε οποιονδήποτε προσπαθεί να διεκδικήσει το παραμικρό. Όλα αυτά όμως δεν είναι τυχαία γεγονότα. Είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών που εντάθηκαν με τα μνημόνια και οδηγούν (ή έχουν οδηγήσει) στην εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπό τις επιταγές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ έχουν σαν στόχο να διαλυθούν κατακτήσεις χρόνων για τους εργαζόμενους, να καταστραφεί κάθε έννοια κοινωνικού κράτους, να συρρικνωθεί η εργατική δύναμη, αυξάνοντας τα κέρδη για τους ντόπιους και ξένους κεφαλαιοκράτες και φορτώνοντας την κρίση στην πλάτη των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Η παρούσα κατάσταση βάζει επιτακτικά την ανάγκη της οργάνωσης του κόσμου στους χώρους δουλειάς ώστε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά την επίθεση που δεχόμαστε και να καταφέρουμε να αποσπάσουμε νίκες. Η μάχη του ασφαλιστικού, αν και εν τέλει χάθηκε και δεν οργανώθηκε έτσι όπως θα έπρεπε με ευθύνη – για διαφορετικούς λόγους – των κύριων συνδικαλιστικών φορέων (ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ), ανέδειξε ότι μεγάλο κομμάτι του κόσμου δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την κατάσταση που υπάρχει και ψάχνει τρόπο να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Στη νέα μάχη που έρχεται και θα αφορά μεταρρυθμίσεις τόσο στο εργασιακό καθεστώς, όσο και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, θα πρέπει να είμαστε καλύτερα οργανωμένοι και προετοιμασμένοι. Μόνο έτσι μπορεί να εκφραστεί η μαχητική διάθεση του κόσμου. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιπαλεύουμε με σοβαρούς όρους τα νέα εκτρώματα. Μόνο έτσι μπορούμε να νικήσουμε.

Θεωρούμε αναγκαίο την επαύριον της ΔΕΘ να στραφούμε όλοι στους χώρους μας και να προσπαθήσουμε να προετοιμάζουμε τον κόσμο για τις μάχες που έρχονται. Είναι επιτακτική ανάγκη η αναζωογόνηση και μαζικοποίηση των σωματείων όπου υπάρχουν, η δημιουργία νέων αλλά και η εν γένει συγκρότηση πρωτοβουλιών συσπείρωσης εργαζομένων (με οποιαδήποτε μορφή) και ανέργων. Αυτά αποτελούν τα κύρια εργαλεία που διαθέτουν οι εργαζόμενοι για να διεκδικούν συλλογικά και αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους. Είναι σημαντική στις μέρας μας η μαζική και συλλογική δράση, τόσο για τα απλά, καθημερινά προβλήματα όσο και για γενικότερα πολιτικά ζητήματα τα οποία μας επηρεάζουν όλους.

Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε ότι η σημερινή συνάντηση είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, το οποίο με την κατάλληλη προετοιμασία και επεξεργασία μπορεί να έχει και συνέχεια. Για αυτό θέλουμε να μας στείλετε την απόφαση που θα βγει από αυτή τη συνάντηση. Επίσης, καλούμε να υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία όλων των συλλογικοτήτων, να υπάρχει ενημέρωση για προβλήματα σε άλλους χώρους και να υπάρχει προσπάθεια βοήθειας όλων μας με όποιο τρόπο μπορούμε.

Σας καλούμε να στηρίξετε το ψήφισμα αλληλεγγύης του ΣΕΕΕΗ για την ύπαρξη και συνέχιση της δράσης του απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία των προϊσταμένων μας.

Κανένας/ καμία εργαζόμενος/-η, άνεργος/-η δεν πρέπει να αισθάνεται αλλά και ούτε να είναι μόνος/η του/-ης στις σημερινές συνθήκες.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Συλλογικότητα που παρεμβαίνει στο χώρο της έρευνας στο Ηράκλειο

Scroll to Top
Scroll to Top