Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Εξασφάλισαν τα… αυτονόητα

Συντάκτης: Διαλεκτή Αγγελή

Μαζική ήταν η συμμετοχή στο κάλεσμα που πραγματοποίησε η Σύσκεψη Απλήρωτων Voucherάδων και Συλλογικοτήτων Εργαζομένων και Ανέργων, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα έξω από το υπουργείο Εργασίας, μια πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η συλλογικότητα «Attack στην επισφάλεια και την ανεργία».

υπεργ (7)

Οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν την άμεση και συνολική καταβολή των δεδουλευμένων τους, να καταβάλλονται οι μισθοί σε μηνιαία βάση, να ασφαλίζονται κανονικά μια και οι «ωφελούμενοι» τελούν σε καθεστώς εξαίρεσης της εργατικής νομοθεσίας, να έχουν δωρεάν μετακινήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας, καθώς και διαγραφή των προστίμων που έχουν «κοπεί» μέχρι στιγμής, καθώς επίσης και την αποσύνδεση των πληρωμών από το ΕΣΠΑ.

Συνάντηση

Αντιπροσωπεία των συμμετασχόντων στη σύσκεψη συναντήθηκε με την αναπληρώτρια υπουργό για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, και της εξέθεσε όλα τα παραπάνω αιτήματα. Η υπουργός δεσμεύτηκε ως προς τη διαγραφή των μέχρι στιγμής προστίμων και τη δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ, καθώς και για τη μη φορολόγηση του ποσού των χρημάτων (επιδόματος) που λαμβάνουν οι συμμετέχοντες στα προγράμματα voucher. Επιπλέον, είπε στους εκπροσώπους της σύσκεψης ότι το πρώτο μέρος της εργασίας –το οποίο δεν έχει καταβληθεί ακόμη– θα πληρωθεί μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, ενώ για το δεύτερο μέρος της εργασίας ζήτησε 15 μέρες περιθώριο, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με το πότε αυτό θα καταβληθεί.

Δικαιολογίες

Η αναπληρώτρια υπουργός έφερε ως επιχείρημα για τη μη δέσμευσή της την ανάγκη συνεννόησης με τα άλλα υπουργεία, ενώ οι voucherάδες ανανέωσαν το ραντεβού τους έξω από το υπουργείο, σε περίπτωση που δεν έχουν τη σχετική ενημέρωση κατόπιν της οποίας αναμένουν μία ρητή δέσμευση. «Ηταν μια συζήτηση προθέσεων και όχι ουσιαστικής δέσμευσης. Εμείς ζητάμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και άρα την κατάργηση αυτών των προγραμμάτων.

Οσο λοιπόν αυτά υφίστανται, απαιτούμε όλα τα δικαιώματα που πηγάζουν από το εργατικό δίκαιο, όπως το επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις, πλήρη ασφάλιση και καταβολή μισθού σε μηνιαία βάση», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Ειρήνη, μέλος της Attack και της Σύσκεψης Απλήρωτων Voucherάδων και Συλλογικοτήτων Εργαζομένων και Ανέργων.

Πηγή: efsyn.gr

υπεργ (11)

Scroll to Top
Scroll to Top