Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 19.12

Την Παρασκευή 19.12 πραγματοποιήθηκε άλλη μια συνελεύση της συλλογικότητας μας. Στη διαδικασία τοποθετήθηκαν αρκετοί συνάδελφοι από διάφορους κλάδους μεταξύ των οποίων και συνάδελφοι στα προγράμματα ΟΑΕΔ – ΕΣΠΑ. Βασικά σημεία της κουβέντας ήταν:

Α) Κατατέθηκε γόνιμος προβληματισμός σε σχέση με τη δυνατότητα να σπάσει η παραλυτική επίδραση του φόβου, που πάντοτε αντισταθμίζεται από την ανάπηρη ελπίδα της ατομικής διεξόδου. Σημειώθηκε ότι πρέπει με πιο αποτελεσματικό τρόπο να καταδειχθεί στους ωφελούμενους ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα λειτουργούν ως «πλυντήριο εργαζομένων» (ανακύκλωση της ανεργίας/διάλυση κάθε εργατικού δικαιώματος) και όχι ως μηχανισμός διαφυγής τελικά από την άθλια κατάσταση της ανεργίας.

Β) Τονίστηκε ότι όσο οι χιλιάδες των «ωφελούμενων» δε διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν, δεν υπερασπίζονται το δικαίωμα τους στην αξιοπρέπη και σταθερή εργασία, ο ανταγωνισμός μεταξύ των συναδέλφων θα καθιστά πάντοτε εμάς ευάλωτους στις ορέξεις των εργοδοτών, των δουλέμπορων των ΚΕΚ και του κράτους. Έγινε αναφορά στη δυνατότητα που δίνει η οργάνωση έστω και με συνομωτικούς όρους και η δημόσια καταγγελία περιστατικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας προκειμένου να μετρηθούν κάποια πρώτα βήματα στην αποτελεσματική άμυνα αυτού του δυναμικού απέναντι στις προκλήσεις των αφεντικών.

Γ) Ο δρόμος της οργάνωσης αυτού του δυναμικού, όπως και ευρύτερα του πολύμορφου κόσμου της επισφάλειας θα είναι μακρύς. Η προσπάθεια αυτή θα έχει καμπές, απότομες στροφές και περιόδους που θα φαίνεται σα να μην κινείται τίποτα. Ωστόσο η προσπάθεια που μόλις ξεκινάμε ήδη διαφαίνεται ότι αφορά ένα από τα κεντρικότερα ζητήματα που καλείται να λύσει εργατικό κίνημα, αφορά μια τεράστια μάζα εργαζόμενων και ανέργων. Ύπο αυτή τη σκοπιά βλέπουμε και τις δυνατότητες που έχουν αναδειχθεί από την έως τώρα δράση μας.

Σε σχέση με τα συγκεκριμένα καθήκοντα που έθεσε η συνέλευση μας για το επόμενο διάστημα:

1)      Επιμένουμε στο άνοιγμα της συζήτησης στις γειτονιές μέσω κοινών συσκέψεων με τις κατά τόπους Εργατικές Λέσχες και συλλογικότητες. Συγκεκριμένα δρομολογούμε τέτοιες συσκέψεις στο Περιστέρι, στον Πειραιά, την Καλλιθέα και τον Κολωνό.

2)      Προχωράμε σε σύσκεψη των μελών της ATTACK με συναδέλφους που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη συγκεκριμένη προσπάθεια στα βόρεια, με κέντρο αναφοράς την κοινή δουλειά που μπορούμε να αναπτύξουμε στη Ν. Ιωνία με την Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας – Υδραγωγείο και το Σωματείο εργαζόμενων στο Δήμο.

3)      Αποφασιστικά απευθυνόμαστε στους απλήρωτους συναδέλφους στο πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ της κοινοπραξίας που συγκρότησε ο Δήμος Νέας Σμύρνης με το ΚΕΚ iLearn και σχεδιάζουμε από κοινού τα επόμενα βήματα του αγώνα προκειμένου να τους καταβληθούν τα οφειλόμενα. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσουμε την Εργ. Λέσχη Νέας Σμύρνης αλλά και άλλες συλλογικότητες από τη γειτονιά.

ΠΡΟΧΩΡΟΎΜΕ ΣΕ ΠΑΡΆΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΊΑΣ ΤΗ ΔΕΥΤΈΡΑ 22.12 ΣΕ ΕΚΔΉΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΊΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΊΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑ.

 4)      Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας στα ΚΕΚ και ειδικά για τις επόμενες μέρες επικεντρώνουμε στο θέμα των πληρωμών και στις συστηματικές καθυστερήσεις. Εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους και τους προτείνουμε σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση να μην αρκούνται στις διαβεβαιώσεις που δίνονται από τους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων. Το έργο είναι παλιό και χιλιοπαιγμένο. Μόνο η άμεση κινητοποιήση και διεκδίκηση επισπεύδει τέτοιες διαδικασίες. Ενημερώνουμε την ATTACK, προχωράμε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στους αρμόδιους φορείς και δημοσιοποιούμε το πρόβλημα.

5)      Νέα συνέλευση της ATTACK με το νέο έτος την Παρασκευή 9/1 19.00 στα γραφεία του ΣΜΤ, το συντονιστικό θα συνεδριάσει μέσα στην επόμενη βδομάδα προκειμένου να δρομολογηθούν τα παραπάνω. Το συντονιστικό προετοιμάζοντας την επόμενη συνέλευση θα εξετάσει με διεξοδικότερο τρόπο την παρέμβαση της ATTACK στα νέα προγράμματα voucher που θα ξεκινήσουν από Γενάρη, στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο Δημόσιο καθώς και το τρόπο με τον οποίο η συλλογικότητα μας θα ανοίξει από το νέο έτος και σε επίπεδο κλάδων και σωματείων τη δουλειά και την πρόταση της.

Scroll to Top
Scroll to Top