Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: Το αφεντικό υποχρεούται να σου το δώσει πριν τον Αη Βασίλη !

25151953_2009535765998577_4223481818435538940_nΤο δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί σε κάθε εργαζόμενο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους και υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Ασφαλώς, ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Εάν ο εργοδότης δεν καταβάλει το Δώρο Χριστουγέννων…
ΔΕΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ «ΔΩΡΟ» ΤΟ ΔΩΡΟ ΜΑΣ!
ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ- ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ!

Ποιοι δικαιούνται το Δώρο Χριστουγέννων

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων .

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων:

Για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

• Ολόκληρο το δώρο δικαιούνται οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους και το δώρο είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
• Τμήμα του δώρου δικαιούνται να λάβουν μόνο όσοι από τους παραπάνω μισθωτούς είχαν σχέση με τον εργοδότη που δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), οπότε το δώρο είναι ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Συγκεκριμένα σε αυτήν την περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Σε καμία περίπτωση τα δώρα δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα!

Η μη καταβολή του δώρου είναι ποινικό αδίκημα και πάνε αυτόφωρο όσοι δεν το καταβάλουν!

Να κάνουμε τους εργοδότες να το σκεφτούν δυο φορές πριν αποφασίσουν να αυθαιρετήσουν!

Γιατί το δώρο είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να καταβληθεί!

Γιατί δεν ανεχόμαστε να χαρίσουμε τίποτα από όσα δικαιωματικά μας ανήκουν και τα έχουμε δουλέψει όλη τη χρονιά!

Ως Attack στην ανεργία και την επισφάλεια καλούμε κάθε εργαζόμενο/η να επιμείνει στην καταβολή του δώρου του μέχρι να κερδίσει και να μην αφήσει τους εκφοβισμούς των αφεντικών αναπάντητους. Δε θα ανεχτούμε την αμφισβήτηση και την κλοπή του δώρου χριστουγέννων. Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, μαζί με τα ξεχειλωμένα ωράρια, τη θεσμοθέτηση των ανοιχτών μαγαζιών τις Κυριακές, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, που εξαπλώνονται, και δεκάδες απολύσεις έρχονται στο προσκήνιο. Όλα αυτά έχουν αναδειχθεί επειδή οι εργαζόμενοι σήκωσαν κεφάλι, αλλιώς θα περνούσαν στην αφάνεια, ενώ εμβληματικές περιπτώσεις είναι οι νίκες που πέτυχαν οι εργαζόμενοι στα Market in, στα public, στα multirama, που μετά από σκληρό αγώνα απέναντι στην εργοδοσία, κατάφεραν να δικαιωθούν.

Θα στηρίξουμε όποιον αποφασίσει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του με μαζική, διαρκή παρουσία, για όσο και ό,τι χρειαστεί. Με νομική υποστήριξη, παράσταση στην επιθεώρηση εργασίας, εφόσον επιλέξει την καταγγελία του εργοδότη που παρανομεί. Γι’ αυτό συγκεντρώνουμε κάθε στοιχείο που καταδεικνύει τη μη καταβολή του δώρου ή την περικοπή του ή τον εκβιασμό για την επιστροφή του ή για όποιο άλλο κόλπο σκαρφίζονται οι εργοδότες μας. Κάθε περίπτωση που κάποιος ή κάποια ζητάει το δώρο ή αντιμετωπίζει προβλήματα στη δουλειά είναι υπόθεση όλων μας. Με οργάνωση στους χώρους της δουλειάς να δείξουμε στους εργοδότες ότι θα είμαστε όπου χρειαστεί και για όσο χρειαστεί, μέχρι να συμμορφωθούν και να μας σεβαστούν, είτε το θέλουν είτε όχι.

Δεν δωρίζουμε τίποτα, το δώρο των Χριστουγέννων το έχουμε ανάγκη εμείς κι όχι αυτοί!

Scroll to Top
Scroll to Top