Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ «ΔΩΡΟ» ΤΟ ΔΩΡΟ ΜΑΣ! ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ!

25498139_2015753192043501_8351086661448223049_nΜπορεί να έχουν περάσει δύο μήνες από τα Χριστούγεννα, δεν είναι όμως λίγες οι καταγγελίες που μέχρι και σήμερα έρχονται στο φως και αφορούν είτε τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, είτε παράνομες και εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων, που αρνήθηκαν να το επιστρέψουν. Και αν είναι πολλά τα περιστατικά που με καταγγελίες έχουν φτάσει σε σωματεία, εργατικές λέσχες, εργατικές συλλογικότητες κτλ, σίγουρα είναι πολύ περισσότερα αυτά που θα δε θα βγουν ποτέ στη δημοσιότητα, υπό την απειλή, το φόβο ή την πεποίθηση πως τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.

Μόλις πριν μερικές μέρες ντελιβεράς απολύθηκε από την αλυσίδα καφέ DE- TOX στη Λάρισα, επειδή μαζί με άλλους συναδέρφους του αρνήθηκαν να επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων. Στην ίδια πόλη και για τον ίδιο λόγο, λίγο καιρό πριν δύο εργαζόμενοι απολύθηκαν από το επισιτιστικό κατάστημα της γνωστής αλυσίδας Brothers in Law, η οποία για να αποφύγει τις συνέπειες από τη μη καταβολή του δώρου, απειλούσε καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών τους εργαζόμενους ότι αν δεν υπακούσουν, θα τους απολύσει! Όπως τελικά και έπραξε.

Και αν ήταν ενδεικτική για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο του επισιτισμού, αλλά και γενικότερα, η τακτική της εν λόγω αλυσίδας μπέργκερ, ενδεικτική είναι και η στάση των εργαζόμενων και το τι τελικά αυτή κατάφερε. Οι δύο συνάδερφοι που απολύθηκαν, νίκησαν το φόβο και την ηττοπάθεια και με την στάση τους έδωσαν ένα μάθημα για το πώς αντιμετωπίζεται η εργοδοτική αυθαιρεσία, κάνοντας το αυτονόητο. Σήκωσαν το ανάστημά τους και κατήγγειλαν την εξευτελιστική εργοδοτική πρακτική, δείχνοντας το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν χιλιάδες εργαζόμενοι, που δεν τους καταβλήθηκε το δώρο Χριστουγέννων, που τους ζητήθηκε πίσω, που δε θα τους καταβληθεί το δώρο Πάσχα, που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με όλες τις μορφές που μπορεί να πάρει η επίθεση του κεφαλαίου και της εργοδοσίας. Η εργοδοσία του Brothers in Law έκανε τελικά πίσω και αναγκάστηκε να ανακαλέσει τις απολύσεις, μη μπορώντας να τα βάλει με το οργανωμένο εργατικό μαζικό κίνημα.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση, ψηφίζοντας τον αντιαπεργιακό νόμο, επιδιώκει να πετύχει ένα καίριο χτύπημα στο εργατικό κίνημα, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη τη δυνατότητα των ταξικών πρωτοβάθμιων σωματείων να συνεδριάζουν, να διεκδικούν και να αποφασίζουν απεργίες, την ίδια στιγμή που η εργοδοσία νομίζει πώς έτσι θα ξεμπερδέψει οριστικά με κάθε δυνατότητα αντίστασης, οργάνωσης και νίκης, για να συνεχίζει ανενόχλητη να καταπατά τα δικαιώματα και τις ζωές μας, εμείς, με πείσμα πιο πολύ, θα ορθώνουμε τις αντιστάσεις μας!

Τα παραδείγματα από τη νίκη των εργαζόμενων τόσο στο Brothers in Law όσο και αλλού (Netscope solutions, market in, Public, multirama), δείχνουν το δρόμο. Με αντίσταση – οργάνωση – αλληλεγγύη μπορούμε να νικάμε. Η οργάνωση μας στους χώρους δουλειάς μέσα από τις συνελεύσεις και τις επιτροπές αγώνα, η συμμετοχή μας στα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία όπου αυτά υπάρχουν και είναι δραστήρια, αλλά και η δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν και η στήριξη και ο μόνιμος συντονισμός με τις εργατικές συλλογικότητες γειτονίας (που λειτουργούν ως χώρος υποδοχής, αγωνιστικής δράσης και διαπαιδαγώγησης σε μορφές συλλογικής πάλης και διεκδίκησης) είναι τα όπλα μας!

Γιατί το δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να καταβληθεί!

Γιατί δεν ανεχόμαστε να χαρίσουμε τίποτα από όσα δικαιωματικά μας ανήκουν και τα έχουμε δουλέψει όλη τη χρονιά!

Εν όψει και του Πάσχα, ως Attack στην ανεργία και την επισφάλεια καλούμε ξανά κάθε εργαζόμενο/η να επιμείνει στην καταβολή του δώρου του μέχρι να κερδίσει και να μην αφήσει τους εκφοβισμούς των αφεντικών αναπάντητους. Δε θα ανεχτούμε την αμφισβήτηση και τη μη καταβολή του, που θα έρθει να προστεθεί στα ξεχειλωμένα ωράρια, στη θεσμοθέτηση των ανοιχτών μαγαζιών τις Κυριακές, στις απολύσεις, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και στα εκατοντάδες περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας που καθημερινά βγαίνουν στο φως. Δε θα τους αφήσουμε σε ησυχία!

Θα στηρίξουμε όποιον αποφασίσει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του με μαζική, διαρκή παρουσία, για όσο και ό,τι χρειαστεί. Με νομική υποστήριξη, παράσταση στην επιθεώρηση εργασίας, εφόσον επιλέξει την καταγγελία του εργοδότη που παρανομεί. Γι’ αυτό συγκεντρώνουμε κάθε στοιχείο που καταδεικνύει τη μη καταβολή του δώρου ή την περικοπή του ή τον εκβιασμό για την επιστροφή του ή για όποιο άλλο κόλπο σκαρφίζονται οι εργοδότες μας. Κάθε περίπτωση που κάποιος ή κάποια ζητάει το δώρο ή αντιμετωπίζει προβλήματα στη δουλειά είναι υπόθεση όλων μας. Με οργάνωση στους χώρους της δουλειάς να δείξουμε στους εργοδότες ότι θα είμαστε όπου χρειαστεί και για όσο χρειαστεί, μέχρι να συμμορφωθούν και να μας σεβαστούν, είτε το θέλουν είτε όχι.

Ως Attack επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στον καλύτερο συντονισμό και την κοινή δράση των εργατικών συλλογικοτήτων στις γειτονιές της Αθήνας, ώστε να διαμορφωθεί ένα ευρύ δίκτυο ενημέρωσης, δυνατότητας καταγγελίας περιστατικών αυθαιρεσίας και στήριξης των εργαζομένων που αποφασίζουν να κάνουν αυτό το βήμα. Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα περιστατικά να έρθουν στο φως! Ήδη αντίστοιχες πρωτοβουλίες λαμβάνονται πανελλαδικά. Ως συλλογικότητα που δρα στην Αθήνα δηλώνουμε την πρόθεση μας να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο, με κινητοποιήσεις, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο και κάθε υπηρεσία που έχει έδρα στην πόλη μας.

Σε καμία περίπτωση τα δώρα δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα!

Η μη καταβολή του δώρου είναι ποινικό αδίκημα και πάνε αυτόφωρο όσοι δεν το καταβάλουν!

Να κάνουμε τους εργοδότες να το σκεφτούν δυο φορές πριν αποφασίσουν να αυθαιρετήσουν!

Δεν δωρίζουμε τίποτα!

Το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα το έχουμε ανάγκη εμείς κι όχι αυτοί!

 

Scroll to Top
Scroll to Top