Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της σύσκεψης απλήρωτων voucher-άδων στα προγράμματα ΟΑΕΔ ΕΣΠΑ για την κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας 9/6/2015

Την Τρίτη 9/6 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Σύσκεψης απλήρωτων Voucher-αδων & συλλογικοτήτων εργαζομένων/ανέργων με κύριο αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στα προγράμματα ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ.

Στην μαζική και δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας παρευρέθησαν εργαζόμενοι Voucher-άδες που συμμετείχαν στοτελευταίο πρόγραμμα 25-29 ετών, καθώς και στο Voucher Υγείας, άνεργοι και συλλογικότητες ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια. Εμείς, ο εργαζόμενος κόσμος των προγραμμάτων, σπάσαμε τη σιωπή, διεκδικώντας την άμεση και συνολική καταβολή των δεδουλευμένων μας(καταβολή της α’ και β’φάσης ΤΩΡΑ!), την καταβολή μισθού σε μηνιαία βάση αλλά και την κατάργηση της αδικαιολόγητης παρακράτησης του 23% του επιδόματος. Είναι πάγια διεκδίκηση μας η πλήρης ασφάλιση και όχι μόνο η ασφαλιστική κάλυψη, η απόσυρση της επαίσχυντης παραγράφου Α του άρθρου 89 του ν. 3996/2011(ΦΕΚ 170/Α/5-8-2011) που εξαιρεί τους εργαζόμενους σε καθεστώς Voucher από το εργατικό δίκαιο καθώς και η αυτονόητη δωρεάν μετακίνηση και η διαγραφή προστίμων των ανέργων. Ενώ όλοι οι αρμόδιοι παραπέμπουν το πρόβλημα στα ανώτερα κλιμάκια, εμείς που εργαζόμαστε στην ουσία αμισθί, ζητάμε την αποσύνδεση των πληρωμών μας από το ΕΣΠΑ και την γραφειοκρατία που συγκροτούν ΚΕΚ-εργοδοσία-ΟΑΕΔ-Υπουργείο και την άμεση πληρωμή των ανέργων που συμμετείχαν σε επιδοτούμενα σεμινάρια των ΚΕΚ την περσινή χρονιά.

Για να εκθέσουμε και όλα τα παραπάνω αιτήματα είχαμε αιτηθεί συνάντηση με τον υπουργό Σκουρλέτη, η οποία έγινε αρχικά δεκτή. Όταν χτές πήγαμε να πραγματοποιήσουμε την συνάντηση, ήρθαμε αντιμέτωποι με αντικρουόμενες δηλώσεις της Γραμματείας του Υπουργείου Εργασίας, που αμφισβήτησε την ύπαρξη της εν λόγω συνάντησης. Τελικά μας παρέπεμψαν στην αναπληρώτρια Υπουργό και υπεύθυνη για ζητήματα απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας, Ρ. Αντωνοπούλου.

11402477_1601635756788582_4195911035495557095_oΉξεις αφήξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις

Στη συνάντηση με την αναπληρώτρια Υπουργό και τους συνεργάτες της έγινε σαφές ότι η κατανόηση και η βούληση από πλευράς Υπουργείου φτάνει μέχρι τα στενά πλαίσια των οδηγιών της ΕΕ, των ΕΣΠΑ και της αποπληρωμής των δανειστών. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο αυτονόητο δικαίωμα σε ασφαλιστική κάλυψη μηνιαία καταβολή πληρωμών και κατάργηση της εξαίρεσης από το εργατικό δίκαιο, η απάντηση των αρμοδίων ήταν αποκαλυπτικά αντιφατική: Αφενός αναγνώρισαν λεκτικά πως είμαστε εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι, αφετέρου υποστήριξαν πως εφόσον δικαιώνονταν αυτές οι διεκδικήσεις, θα σταματούσε η χρηματοδοτική ροή μέσω ΕΣΠΑ. Ωστόσο, κάτω από τις πιέσεις μας, οι αρμόδιοι δεσμεύτηκαν να έχουν άμεσες απαντήσεις-σε ορίζοντα δεκαημέρου-για την καταβολή των δεδουλευμένων μας, την κατάργηση των παρακρατήσεων από τις πληρωμές, καθώς και την ελεύθερη πρόσβαση στα ΜΜΜ για τους ανέργους τις επόμενες ημέρες, σε ορισμένες αστικές περιοχές της χώρας.

Επιπλέον, μετά την κινητοποίηση στις 09/06 , από τους ανέργους Μαρκόπουλου, Λαυρίου και Κερατέας κλείστηκε ραντεβού με την Αντωνοπούλου και τον σύμβουλο της κ. Μπάρκα , την Τρίτη 16/06 στις 13:00 στην Κοραή, γιατί απαιτούμε την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας γης του ιπποδρομίου Μαρκόπουλου στον Μελισσανίδη και αντ’ αυτού να παραχωρηθεί ένα μεγάλο κομμάτι στους ανέργους για καλλιέργεια της γης.

Εμείς, όμως, δε εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε καμία “καλή πρόθεση” του υπουργείου. Άλλωστε η πραγματικότητα έχει αποδείξει τις προθέσεις του με την καθυστέρηση των πληρωμών μας την ίδια στιγμή που διαθέτει τεράστια ποσά στους δανειστές. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι, παρά την «κατανόηση» των αρμόδιων φορέων, ο μόνος δρόμος για να μπει φρένο στον εργασιακό μεσαίωνα είναι η σύγκρουση με το χρέος και τις πολιτικές της ΕΕ.

Ο μόνος τρόπος για να τεθεί ένα τέλος στην αθλιότητα των προγραμμάτων αυτών και στην ”κατάσταση εξαίρεσης” που βιώνουμε είναι να αντισταθούμε συλλογικά και να παλέψουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους! Η σημερινή κινητοποίηση ήταν μόνο η αρχή…

Σε αυτή την κατεύθυνση, καλούμε όσους εργάστηκαν ή εργάζονται σε καθεστώς voucher, τους ανέργους και τους επισφαλώς εργαζομένους και τα σωματεία σε νέα σύσκεψη   για να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε από κοινού τις προσεχείς κινήσεις και κινητοποιήσεις μας!

 

Scroll to Top
Scroll to Top