Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Δήμος Μεγαρέων και Υπουργείο νίπτουν τα χείρας τους!

Ένα απίστευτο παιχνίδι πινγκ-πονγκ λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες μεταξύ υπουργείου και Δήμου Μεγαρέων. Δεν υπάρχει όμως μπαλάκι παρά ο θάνατος ενός συναδέλφου πενταμηνίτη που δεν κατάφερε να κρατηθεί στην ζωή μετά από τέσσερεις μήνες νοσηλείας σε κώμα αφού είχε πέσει από απορριμματοφόρο του δήμου.Μετά την γελοία ανακοίνωση του “Τμήματος Εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ” , τις απειλές με μηνύσεις από πλευρά του δημάρχου προς το συντονιστικό αγώνα πενταμήνων, τώρα την κατάντια τους επιτείνει η πλέον πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου Γ. Σταμούλη. Τα αδικαιολόγητα  λοιπόν προσπαθεί να δικαιολογήσει ο Δήμαρχος Μεγαρέων με απάντηση που εξέδωσε στην  ανακοίνωση του “Τμήματος Εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ” σχετικά με το ατύχημα που συνέβη πριν από τέσσερις μήνες με τραγική συνέπεια το θάνατο του συμβασιούχου Γιώργου Σταμέλου, την οποία απέστειλε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Καθώς θίγεται η τιμή και η υπόληψη(!) του κυρίου δημάρχου έρχεται να βάλει τα πράγματα στην θέση τους και να αποκαταστήσει την αλήθεια.

Ο Δήμος ισχυρίζεται ότι όλα έγιναν νομιμότατα (και ως εκ τούτου ηθικά) και ότι προσέλαβε τον Γεώργιο Σταμέλο με περιγραφή επαγγέλματος : «ΥΕ Γενικών Καθηκόντων – Απασχολούμενοι στην Καθαριότητα» ενώ και ο ίδιος ο εργαζόμενος  δήλωσε εγγράφως με ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ του Ν.1599/1986 ότι αποδέχεται την θέση εργασίας στην ειδικότητα. Ακόμη ακολουθούσε το ωράριο εργασίας των εργαζομένων του Δήμου με την ίδια ειδικότητα και το Γραφείο Μισθοδοσίας τον ενέταξε σε ότι αφορά την ασφαλιστική κάλυψη, στο πακέτο Βαρέων και ανθυγιεινών.

Παρόλα αυτά ο δήμαρχος δεν μας απαντά στο γιατί το γεγονός ανακοινώθηκε μέρες μετά! Αν και στην επιστολή αναφέρεται ως εργατικό ατύχημα δεν  μας λέει πότε επισήμως δηλώθηκε ότι συνέβη και αν δηλώθηκε ως εργατικό στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) πρώτα από όλα! Και αν και επιστρατεύει διάφορους νόμους για να αποδείξει την αθωότητα του παραλείπει το ότι υπεύθυνος για την ασφάλεια και την υγεία των συμμετεχόντων ανέργων στα Προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας» είναι ο επιβλέπων φορέας, εν προκειμένω ο Δήμος Μεγάρων και ότι Εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας, ρητά επισημαίνει πως, απαγορεύεται η απασχόληση ωφελουμένων των Προγραμμάτων «Κοινωφελούς Εργασίας» σε απορριμματοφόρα Δήμων. Μα το σημαντικότερο όλων: Δεν μας λέει αν τελικά ο Γιώργος Σταμέλος δούλευε σε εργολάβο ή όχι για την καθαριότητα του δήμου. Και πόσο εύκολο είναι να ελέγχει ο δήμος να ελέγχει τους συνεργάτες του; Η έστω προτίθεται να το κάνει;

Το υπουργείο προβάλλει τις εγκυκλιους που εξέδωσε ως πειστήριο της αθωοτητάς τους από την άλλη! Το μόνο σίγουρο είναι οτι δεν μπορεί να ελέγξει τους δήμους που παρανομούν συστηματικά όσες εγκυκλίους και να βγάλει. Ας μας ακούσει καλά και αυτό και οι δήμοι! Θα έχουμε νεκρούς όσο δε γίνονται κανονικές προσλήψεις – έχετε βάψει τα χέρια σας με αίμα!  Δεν ήταν ένα τυχαίο περιστατικό και με μαθηματική ακρίβεια η πολιτική της ανακύκλωσης της ανεργίας, ο εργασιακός μεσαίωνας που μας ετοιμάζει κεφάλαιο-ΕΕ-κυβέρνηση θα φέρει και άλλους νεκρούς! Από τύχη δεν είχαμε κ άλλους προς το παρόν. Να σταματήσουν τώρα τα προγράμματα σκλαβιάς ΕΣΠΑ (voucher, πεντάμηνα) που υπόσχονται δουλείες και λύση στην ανεργία ενώ εξαθλιώνουν τις ζωές μας! Απαιτούμε άμεσα να αποδοθούν ευθύνες, να αποδείξουμε στην πράξη ότι δε μπορούν να κάνουν ότι θέλουν οι δήμαρχοι και οι εργολάβοι τους! Δε θα μας κάνετε δούλους των κερδών κ των μνημονιακών σας υποχρεώσεων κ προγραμμάτων!

12565486_1677665609185596_2636122692537357656_n

Scroll to Top
Scroll to Top