Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Γαλλία: Αλλαγές στα εργασιακά με προεδρικό διάταγμα χωρίς ψήφο στη Βουλή

Από ότι φαίνεται στη Γαλλία, όπως και σε όλη την Ευρώπη παίρνονται μέτρα που θυμίζουν τα μέτρα που επιβάλλονται και στην Ελλάδα εδώ και μια πενταετία. Η επικύρωση του νόμου Macron με το αντίστοιχο της “πράξης νομοθετικού περιεχομένου” που προβλέπεται από το γαλλικό σύνταγμα, υπογραμμίζει ότι οι κυβερνήσεις των χωρών μελών, η ΕΕ και η εργοδοσία χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους προκειμένου να επιτεθούν στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Παρακάτω 2 άρθρα για το θέμα, καθώς και ένα κείμενο που αναρτήθηκε πρόσφατα στο site της ATTACK με αφορμή μια ταινία:

Γαλλία: Αλλαγές στα εργασιακά με προεδρικό διάταγμα χωρίς ψήφο στη Βουλή (THE TOC)

Η κυβέρνηση Βαλς αιφνιδιαστικά παρακάμπτει τη Βουλή και με προεδρικό διάταγμα επιβάλει πακέτο μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά. Η αντιπολίτευση απειλεί με πρόταση μομφής

gallia-allages-sta-ergasiaka-me-proedriko-diatagma-xwris-psifo-sti-bouli

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το απόγευμα της Τρίτης ότι το πολυνομοσχέδιο για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά θα τεθεί σε ισχύ με προεδρικό διάταγμα καθώς η ψηφοφορία στην βουλή θεωρείτο βέβαιο ότι σε σχετική ψηφοφορία στη Βουλή αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές θα το καταψήφιζαν οδηγώντας την κυβέρνηση σε δεινή ήττα.

Η απόφαση για την μη ψήφιση του νόμου ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς. Τώρα – σύμφωνα με το συνταγμα – η αντιπολίτευση έχει το δικαίωμα εντός 24 ωρών να καταθέσει πρόταση μομβ΄φης κατά της κυβέρνησης.

Το πακέτο νόμων που θα ισχύσει με προεδρική εντολή περιλαμβάνει διατάξεις όπως:

  • Τα καταστήματα θα επιτρέπεται να λειτουργούν 12 Κυριακές τον χρόνο, οι εργαζόμενοι να εργάζονται ωστόσο μόνον εάν το επιθυμούν και να πληρώνονται επιπλέον.
  • Δημιουργία ειδικών τουριστικών ζωνών όπου τα καταστήματα θα είναι ανοικτά τις Κυριακές.
  • Απελευθέρωση των επαγγελμάτων των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων.
  • Καθιέρωση του εθνικού κατώτατου μισθού για τους αλλοδαπούς που εργάζονται ως οφηγοί επαγγελματικών οχημάτων.
  • Ιδιωτικοποιήσεις στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Πώληση κρατικών συμμετοχών σε επιχειρήσεις ύψους 5 έως 10 δισ. ευρώ έως το 2016

 

Η Γαλλία “μεταρρυθμίζει” την απασχόληση (efsyn.gr)

Ολόκληρο το νομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις για την απασχόληση θα τεθεί προς ψήφιση την Τετάρτη στην γαλλική Βουλή

 

Μέτρα μεταρρύθμισης της νομοθεσίας που διέπει την απασχόληση και διευκόλυνσης των απολύσεων υιοθέτησε η γαλλική Βουλή, καθώς το Παρίσι θέλει να καθησυχάσει Βρυξέλλες και Βερολίνο, ότι είναι αποφασισμένο να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις και να πετύχει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ετσι οι διατάξεις που εγκρίθηκαν σήμερα (Κυριακή) απλοποιούν τις περίπλοκες και μακρόχρονες μέχρι σήμερα διαδικασίες για την επίλυση των εργασιακών διαφορών, που κυρίως αφορούν σε απολύσεις και τις οποίες επικαλούνται οι εργοδότες ως βασικό πρόβλημα στο «δισταγμό τους να προσλαμβάνουν.

Με τα μέτρα μεταξύ άλλων καταργούνται οι ποινές φυλάκισης- έως ένα χρόνο- για εργοδότες που «παρακωλύουν» το έργο των συνδικάτων- όταν για παράδειγμα δεν ενημερώνουν για περικοπές θέσεων εργασίας ή συγχωνεύσεις και εξαγορές, πριν γίνουν δημοσίως οι ανακοινώσεις. «Αυτή η τιμωρία ήταν άχρηστη, δεν εφαρμοζόταν και έστελνε λάθος μήνυμα στους επενδυτές στην Γαλλία», είπε ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Τα νέα μέτρα ψηφίστηκαν μια ημέρα μετά την έγκριση διατάξεων για τη λειτουργία των καταστημάτων, που επιτρέπει να μένουν ανοικτά περισσότερες Κυριακές. Ολόκληρο το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση την Τετάρτη στην Βουλή πριν πάει στη Γερουσία, η οποία όμως έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να το μπλοκάρει. Αξιωματούχοι ελπίζουν ο αποκαλούμενος και «νόμος Μακρόν» να απελευθερώσει κι άλλες πηγές ανάπτυξης, χωρίς όμως να τολμούν ακόμα να κοστολογήσουν τα αναμενόμενα οφέλη. Σε κάθε περίπτωση θέλουν να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους- και κυρίως το Βερολίνο- ότι παίρνουν σοβαρά τις υποσχέσεις τους για αναδιάρθρωση της γαλλικής οικονομίας.

Να μιλήσουμε για μας: Σκέψεις για την ταινία “Δυο μέρες, μία νύχτα”

της ‘Ελσας Βαρελίδου

 

Scroll to Top
Scroll to Top