Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

«Απόκτηση διδακτικής εμπειρίας» για 1861 νέους επιστήμονες: «ωφελούμενοι» δούλοι με διδακτορικά

Σε διάφορες εκθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια,  γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη μετανάστευση του μορφωμένου δυναμικού που ψάχνει την τύχη του στις χώρες της ΕΕ. Αυτό δεν γίνεται επειδή οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων πιστεύουν σε κάποια προσωπική ανέλιξη αλλά επειδή η παραμονή στην Ελλάδα σημαίνει συγκεκριμένα πράγματα. Η κατάσταση σε Πανεπιστήμια κι Ερευνητικά Κέντρα για τους εργαζόμενους στην έρευνα δεν είναι ευρέως γνωστή αλλά μπορεί να περιγραφεί σε λίγες λέξεις: εξαντλητικά ωράρια, μικροί μισθοί έως καθόλου, διαρκής πίεση για το κυνήγι των προγραμμάτων και του ανταγωνισμού.  Παράλληλα, το διδακτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων συρρικνώνεται λόγω των πολιτικών των τελευταίων 6 χρόνων, κατάσταση η οποία στα περισσότερα ιδρύματα είναι πλέον κάτι παραπάνω από εμφανής.

Την απάντηση στα υπαρκτά προβλήματα έρχεται να δώσει η “μαγική” λέξη που δίνει την απάντηση όπου εμφανίζεται το αντίστοιχο πρόβλημα, δηλαδή να υπάρχουν κενά σε χώρους εργασίας που δεν καλύπτονται και όσοι πληρούν τα κριτήρια να καλύψουν τις θέσεις είναι άνεργοι. Η “ωφέλεια”! Ωφελούμενοι κάτοχοι διδακτορικών λοιπόν θα αποκτήσουν διδακτική εμπειρία στα Πανεπιστήμια της χώρας για 334 ευρώ το μήνα. Διάρκεια; 6 μήνες. Ανάλογα με τον τρόπο που άνεργοι καλύπτουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων, των νοσοκομείων, των παιδικών σταθμών, τώρα με τον ίδιο τρόπο θα καλύψουν τις ανάγκες των πανεπιστημίων.

9fbc0128f4b25f82f3808b44afb08635_XL

ολόκληρο το δημοσίευμα

Πρόσκληση προς τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας να καταθέσουν προτάσεις (Τεχνικά Δελτία) για το πρόγραμμα απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας κατόχων διδακτορικού, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, απευθύνει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρηματικών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 (υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού). Στο πλαίσιο της δράσης, τα Ιδρύματα καλούν τους κατόχους διδακτορικού να καταθέσουν σχεδιάγραμμα διδασκαλίας για συγκεκριμένα μαθήματα που επιλέγουν τα τμήματα.

Ο ωφελούμενος απασχολείται στο Ίδρυμα ως Πανεπιστημιακός Υπότροφος και η συνολική δαπάνη (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενου, εργοδότη ή του αναλογούντος ΦΠΑ) ανέρχεται σε 2.987,04 ευρώ ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο, δηλαδή περίπου 2.004 ευρώ/εξάμηνο «καθαρά». Επιπρόσθετα, καλύπτονται οι δαπάνες μετακίνησης του ωφελούμενου, μέχρι του ποσού των 400 ευρώ/ακαδημαϊκό εξάμηνο, στην περίπτωση που ο τόπος μόνιμης κατοικίας του βρίσκεται σε διαφορετικό νομό από την έδρα του Ιδρύματος υποδοχής.

Η πρόσκληση δύναται να αφορά μαθήματα επιλογής, προαιρετικά μαθήματα, μαθήματα υποχρεωτικά επιλογής, κατ’ επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα, σεμιναριακά μαθήματα, μαθήματα που προσφέρονται σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο, μαθήματα και των δύο εξαμήνων (εαρινό, χειμερινό).

Δεν επιτρέπεται η έκδοση πρόσκλησης για διδασκαλία μαθημάτων κορμού (υποχρεωτικά) ή για διδασκαλία μαθημάτων τα οποία περιλαμβάνονται σε προγράμματα σπουδών που προβλέπουν την καταβολή διδάκτρων.

Ωφελούμενοι της δράσης είναι όλοι οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν κατέχουν θέση μέλους ΔΕΠ/ΕΠ ή συμβασιούχου διδάσκοντα (Π.Δ. 407/80) στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή και/ή δεν κατέχουν θέση Ερευνητή/Ειδικού Λειτουργικού Επιστήμονα σε ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας ή της αλλοδαπής. Δεν επιτρέπεται η διδασκαλία περισσότερων του ενός μαθήματος από τον ίδιο διδάκτορα κατά το ίδιο εξάμηνο ανεξαρτήτως του Ιδρύματος υποδοχής. Η κατανομή των θέσεων στα επιμέρους τμήματα του Ιδρύματος γίνεται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Ιδρύματος.

Ίδρυμα – Θέσεις ανά έτος

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 142 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 39 Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών 9 Πανεπιστήμιο Πειραιά 39 Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 34 Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 26 Πάντειο Πανεπιστήμιο 39 Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο 17

ΑΣΠΑΙΤΕ 17

ΤΕΙ Αθήνας 116 ΤΕΙ Πειραιά 39 Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας 26 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας 47 Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 39 ΤΕΙ Πελοποννήσου 26 Πανεπιστήμιο Αιγαίου 69 Ιόνιο Πανεπιστήμιο 26 ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 22 Πανεπιστήμιο Κρήτης 69 Πολυτεχνείο Κρήτης 22 ΤΕΙ Κρήτης 65 Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 77 ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης 39 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 176 Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 34 ΤΕΙ Θεσσαλονίκης 82 ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας 34 Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 65 ΤΕΙ Ηπείρου 34 Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 77 ΤΕΙ Θεσσαλίας 65 Πανεπιστήμιο Πατρών 103 ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας 82 ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας 65

ΣΥΝΟΛΟ 1.861

Scroll to Top
Scroll to Top