Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Απλήρωτοι από τον Οκτώβριο παραμένουν οι καθηγητές των δημοσίων ΙΕΚ!

Παρά τις διαβεβαιώσεις υπουργείου και ΙΝΕΒΙΔΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης – εποπτεύον φορέας για τα Δημόσια ΙΕΚ), μετά την ανάδειξη του ζητήματος, πως θα έχουν εξοφληθεί όλοι έως τις 27 Μαΐου, αυτό έγινε μόνο τμηματικά και σε μικρό αριθμό εκπαιδευτικών. Όλο αυτό έρχεται απλώς να συμπληρώσει την ήδη κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται ούτως ή άλλως οι εκπαιδευτικοί, αλλά και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με την έλλειψη χρηματοδότησης. Οι εκπαιδευτικοί καθημερινά μετακινούνται από τη μία περιοχή στην άλλη (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος μεταφοράς), για να καταφέρουν να συμπληρώσουν ώρες διδασκαλίας, επιβαρυμένοι ακόμα και με το κόστος για τα απαραίτητα υλικά για την εκπαιδευτική διαδικασία που πληρώνουν από την τσέπη τους!

Φτάνοντας στο τέλος της χρονιάς…

Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ υπόσχεται έναρξη της καταβολής των δεδουλευμένων από τις 27/05 και ολοκλήρωση της διαδικασίας… στα μέσα Ιουλίου, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί το εξάμηνο!! Ακόμα και αυτό, όμως, κανένας δεν το λέει με σιγουριά, αφού όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τα κονδύλια (ΕΣΠΑ και εθνικά), με τους εκπαιδευτικούς να βλέπουν τις ημερομηνίες συνεχώς να αλλάζουν και με νέα δεδομένα να εμφανίζονται, με κυριότερο αυτό της διάκρισης και στο ωρομίσθιο, αλλά και στην ημερομηνία καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών μεταξύ αυτών που έχουν και αυτών που δεν έχουν την πιστοποίηση εκπαίδευσης ενηλίκων (ο εκπαιδευτικός την αποκτά πλέον με παρακολούθηση σεμιναρίου επί πληρωμή και δίνοντας εξετάσεις μετά, πάλι επί πληρωμή).

Τα προβλήματα όμως για τους εκπαιδευτικούς των ΙΕΚ δε σταματούν εδώ…

Κατά την «καθιερωμένη» τακτική, στις 30 Ιούνη απολύονται με την απειλή να μην έχουν καν τη δυνατότητα να γραφτούν στον ΟΑΕΔ για να πάρουν το επίδομα ανεργίας, αφού μαζί με τη μισθοδοσία, δεν έχουν καταβληθεί ούτε τα ένσημά τους.
Και οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας δεν έχουν τέλος: μη υπογραφή αναγγελίας πρόσληψης κατά την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας, ετεροχρονισμένη υπογραφή σύμβασης, ετεροχρονισμένη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και δεδουλευμένων (πολύ) πέραν της λήξης της σύμβασης.

Ποιον όμως εξυπηρετεί αυτή η αντεργατική και αντιεκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ;

Αντικειμενικά, αυτή η πολιτική υποβάθμισης των Δημοσίων ΙΕΚ, ωφελεί τους επιχειρηματικούς ομίλους της ιδιωτικής εκπαίδευσης και ειδικότερα τα ιδιωτικά ΙΕΚ.
Αυτή η κατάσταση συνιστά καταφανή παραβίαση και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών στα δημόσια ΙΕΚ. Είναι στην ίδια κατεύθυνση με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο, όπως και φέτος οι αναπληρωτές καθηγητές στα δημόσια σχολεία. Δηλαδή, ότι απολύονται κάθε καλοκαίρι και επαναπροσλαμβάνονται τον Σεπτέμβρη, μια διαδικασία που τους βάζει σε έναν διαρκή κύκλο εργασιακής επισφάλειας και ανεργίας. Και είναι μια συνολική πολιτική επιλογή που προδιαγράφεται για το σύνολο των εργαζομένων και ειδικά την νεολαία, σε αυτή την πλήρως αναδιαρθρωμένη αγορά εργασίας, με τις αντιδραστικοποιημένες σχέσεις εργασίας, την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, τα ελαστικά ωράρια, τα προγράμματα voucher και ΕΣΠΑ, τους μισθούς πείνας, την εναλλαγή μεταξύ μισο- εργασίας μισο- ανεργίας, την πλήρη υποταγή στις ορέξεις της εργοδοσίας. Η κατάσταση που διαιωνίζεται αυτή τη στιγμή στα δημόσια ΙΕΚ απεικονίζει ξεκάθαρα τις συνθήκες στα διάφορα πεντάμηνα- οχτάμηνα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, με την απλήρωτη εργασία μέχρι το πέρας του προγράμματος και την εργασιακή επισφάλεια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Ούτε οι εκπαιδευτές των Δημοσίων ΙΕΚ ούτε και οι σπουδαστές τους αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ώστε να καταστρατηγούνται καταφανώς τα εργασιακά δικαιώματα και το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση!

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!!

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) είναι έκθετη στους 8.000 και πλέον απλήρωτους εκπαιδευτικούς των Δημοσίων ΙΕΚ, καθώς δεν έχει βγάλει τσιμουδιά. Γιατί άραγε κάνει επιλεκτικά τα στραβά μάτια στις αντεργατικές πρακτικές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;
Καλούμε τις ομοσπονδίες και τα σωματεία της εκπαίδευσης να στηρίξουν τους συναδέλφους. Η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, και κυρίως τα πρωτοβάθμια κατά τόπους σωματεία της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι ανάγκη από κοινού να καταγγείλουν τη στάση Υπουργείου-ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Να απαιτήσουμε και να παλέψουμε:

• Ενάντια στην υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης
• Ενάντια στην υποβάθμιση των ΔΙΕΚ
• Για ΑΜΕΣΗ καταβολή όλων των δεδουλευμένων των εκπαιδευτών των Δ.ΙΕΚ
• Για υπογραφή συμβάσεων για το Β΄ Εξάμηνο ΤΩΡΑ!

μορφωση δουλεια ελευθεριες

Scroll to Top
Scroll to Top