Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ATTACK ///// ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗ ΜΚΟ ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΔΑΥΙΔ

ccc91ff38c23310af7655cc0a1c7ad72.w600.h340.z1

Η πεποίθηση μας για το εξαιρετικά μαύρο εργασιακό καθεστώς που βιώνουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία σε όλους τους κλάδους εργασίας επιβεβαιώνεται καθημερινά. Η πολιτική που εφαρμόστηκε εδώ και χρόνια από κυβερνήσεις-ΕΕ-κεφάλαιο έχει αποθρασύνει την εργοδοσία. Το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι με τη μείωση μισθών, επιδομάτων και ασφάλιστρων πάει χέρι- χέρι με την εργοδοτική τρομοκρατία και τις απολύσεις. Έτσι λοιπόν σειρά απαράδεκτων πρακτικών από μέρους της εργοδοσίας καταγράφονται στους χώρους δουλείας, πολλές φορές χωρίς να ορθώνει κανείς ανάστημα απέναντι τους. Ευθύνες έχει και η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που αντί να καταργήσει τους νόμους που έχουν διαλύσει τη δουλειά και τις ζωές μας, καμώνεται πώς αναβάλλει τη μάχη για αργότερα ενώ αναζητά διαρκώς τη σύμφωνη γνώμη εργοδοσίας και «θεσμών» για κάθε κίνηση που θα έπρεπε ήδη να έχει αναλάβει. ΔΕ ΧΩΡΑ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ!

Αυτή τη φορά το περιστατικό έρχεται από την ΜΚΟ Ασπίδα του Δαυίδ, που ασχολείται με αυτιστικά παιδιά. Η διοίκηση έχει προχωρήσει σε απολύσεις και σε μια άνευ προηγουμένου πίεση των εναπομείναντων εργαζομένων, με σκοπό να δεχθούν παράνομες αλλαγές στο εργασιακό τους καθεστώς. Το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων επιχειρείται με μεταβολή των συμβάσεων εργασίας από αορίστου σε ορισμένου χρόνου ή με την διατήρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης, ενώ οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να δουλεύουν με πλήρες ωράριο, δηλαδή μαύρη, μη δηλωμένη εργασία που θα κόστιζε παραπάνω στην επιχείρηση. Όλες αυτές οι προτάσεις συνδυάζονται με εκβιασμούς, απολύσεις και το ανήκουστο να επιλέξουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ποιοί συνάδελφοί τους θα χάσουν τη δουλειά τους.

Στη μνημονιακή πενταετία οι κρατικές επιχορηγήσεις στους φορείς ειδικής αγωγής έχουν μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να μετακυλίεται το κόστος στους γονείς με τη μορφή διδάκτρων. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για μήνες ή πιέζονται για μειώσεις μισθών και εντατικοποίηση της δουλειάς τους. Εδώ και χρόνια, καθώς οι υπάρχοντες φορείς δεν αρκούν, το κράτος δίνει σε ιδιώτες το δικαίωμα να δημιουργεί φορείς ειδικής αγωγής μέσω ΜΚΟ. Αυτές εκμεταλλεύονται εργαζόμενους, γονείς και παιδιά ενώ οι υπηρεσίες που παρέχουν συχνά είναι αμφιβόλου ποιότητας. Παράλληλα, στην ειδική αγωγή και την ψυχική υγεία τεράστιο μέρος των υπηρεσιών παρέχεται από εργαζομένους που δουλεύουν ‘’εθελοντικά’’ ή με ελάχιστο κόστος μέσω των voucher. Ο εθελοντισμός, η σύγχρονη- νόμιμη μορφή εκμετάλλευσης, ντύνει με τον μανδύα της κοινωνικής προσφοράς την τεράστια αφαίμαξη του εργατικού δυναμικού προς όφελος μεγάλων επιχειρήσεων χρηματοδοτούμενων από τα ΕΣΠΑ και το κράτος. Στον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής και της ψυχικής υγείας δε χωράνε ιδιώτες. Η εκπαίδευση και θεραπεία των παιδιών αυτών πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους με τη δημιουργία σύγχρονων και δημόσιων δομών, όπου όλο το κόστος λειτουργίας να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι εργαζόμενοι να είναι δημόσιοι υπάλληλοι κι όχι έρμαια στις ορέξεις της εκάστοτε διοίκησης.

Ως Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα σε κάθε εργαζόμενο/η και νεολαίο/α που απαιτεί τα αυτονόητα δικαιώματά του στην εργασία. Στηρίζουμε την αντίσταση των εργαζομένων στην εν λόγω ΜΚΟ και θα συμβάλουμε με κάθε μέσω στη νίκη του αγώνα τους. Δεν ανεχόμαστε στους χώρους φροντίδας ανθρώπων με ειδικές ανάγκες οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με τους πιο απάνθρωπους όρους.

ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΗΣ «ΑΣΠΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΑΥΙΔ» ΚΡΥΒΟΤΑΝ Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ – ΔΕ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑ ΔΟΥΛΟΙ

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

στοιχεία επικοινωνίας:

againstmodernslavery@gmail.com, 6987802255

ATTACK στην ανεργία και την επισφάλεια ///////////////attack.org.gr

Scroll to Top
Scroll to Top