Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΛΑΝΤΖΑ για το μεζεδοπωλείο Γκαζοχώρι και φωτογραφίες από την κινητοποίηση που διοργάνωσε το ΣΣΜ (6.2)

Όχι άλλα «εναλλακτικά» αφεντικά!

Το μεζεδοπωλείο «Γκαζοχώρι» στο Γκάζι είναι ένα από τα πλέον γνωστά μαγαζιά της περιοχής το οποίο τα τελευταία χρόνια συνεχώς μεγαλώνει τόσο σε έκταση όσο και σε τζίρους. Απασχολεί περί τους 40 εργαζόμενους/ες με συνθήκες που δυστυχώς δεν είναι καθόλου άγνωστες σε όσους/ες εργαζόμαστε στον χώρο του επισιτισμού. Οι εργοδότες κερδίζουν από δώρα εορτών, υπερωρίες, βραδινά, απλήρωτες άδειες και ελάχιστα ένσημα τα οποία βέβαια δεν αντιστοιχούν στον πραγματικό χρόνο εργασίας. Για το «Γκαζοχώρι» ωράριο για τη βραδινή βάρδια δεν υπάρχει και οι εργαζόμενοι/ες να αναγκάζονται συχνά να δουλεύουν ανάλογα με τις ορέξεις της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι/ες έχοντας υποστεί μεγάλες πιέσεις και υπό το βάρος της σκληρής δουλειάς και των πιέσεων της εργοδοσίας αποφάσισαν να δράσουν συλλογικά δημιουργώντας μια συνέλευση εργαζομένων. Σε μια προσπάθεια του εργοδότη να μειώσει το μεροκάματο (από 40€ που ήταν) βρήκεαπέναντί του τους/ις εργαζόμενους/ες οι οποίοι/ες δήλωσαν ότι «θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για να ανατρέψουμε μια τέτοια απόφαση». Τελικά η εργοδοσία προχώρησε σε πρόσληψη συναδέλφων/ισσων με 30€ ή 15€ (για 4ωρο). Όσοι/ες αντιδράσανε είδαν τα μεροκάματά τους να μειώνονται δραστικά από 4 με 5 φορές την εβδομάδα σε 2 ή 3. Η συνέλευση αυτή έχει καταφέρει να ανακόψει μειώσεις μεροκάματων για μια αρκετά μεγάλη μερίδα  εργαζομένων και να πετύχει επαναπρόσληψη συναδέλφου. Σε όλα αυτά η εργοδοσία απαντάει τρομοκρατώντας τους/ις συναδέλφους/ισσες λέγοντάς τους ότι εάν θέλουν δώρα, ένσημα, κλπ θα πρέπει να δεχτούν ημερομίσθια των 20€.

Ο συνάδελφος Σ.Π. συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις διαδικασίες των εργαζομένων και δείχνοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη του αντιμετώπισε την τιμωρία από την εργοδοσία με μείωση των μεροκάματών του σε 1 την εβδομάδα. Ο Σ.Π. έχει προχωρήσει σε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας στην οποία, μετά από 2 αναβολές, εμφανίστηκε ένας άτυπος εκπρόσωπος της εργοδοσίας και υποστήριξε ότι τάχα ο συνάδελφος έχει πάρει όλα τα νόμιμα ποσά!

Η εργοδοτική τρομοκρατία έχει δείξει ότι θέλει να δουλεύουμε μέχρι τελευταίας εξάντλησης χωρίς απαιτήσεις για τη δουλειά και τη ζωή μας. Εργοδότες-ΕΕ-Κεφάλαιο επιδιώκουν μια διαρκή ομηρία όπου οι όροι και οι συνθήκες εργασίας εξαρτώνται από το πόσο καλά «πουλάμε το τομάρι μας» και πόσα τελικά είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε. Ενάντια στο φόβο και την υποταγή απαντάμε με συλλογικούς αγώνες και στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον συνάδελφο Σ.Π. και κάθε εργαζόμενο/η που διεκδικεί την ανατροπή του εργασιακού μεσαίωνα που θέλουν να μας επιβάλλουν διαλέγοντας να συγκρουστεί με την εργοδοτική τρομοκρατία.

Συμμετέχουμε στην επόμενη επιθεώρηση εργασίας για τον συνάδελφο Σ.Π. την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στο συνάδελφο Σ.Π.

Πλήρη εργασιακά δικαιώματα σε όλους τους/ις εργαζόμενους/ες στο «Γκαζοχώρι»

Για οποιοδήποτε εργασιακό θέμα, εργοδοτική αυθαιρεσία, καταγγελία και παρατήρηση σχετικά με τον

κλάδο επικοινωνήστε στο episitismosnea@gmail.com και στο τηλέφωνο: 6971765434

ακολουθούν φωτογραφίες από την κινητοποίηση που διοργάνωσε το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων)

 

 

DSC_0031

 

DSC_0027

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_0025

 

DSC_0029

 

Scroll to Top
Scroll to Top