Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΤΗΠ: Για τις νέες εξελιξεις με τις συμβασεις OTEPlus – Evalue

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Από την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι και σήμερα βιώσαμε την προσπάθεια της εργοδοσίας του Ομίλου ΟΤΕ να μεταφέρει 950 εργαζόμενους από τα τηλεφωνικά κέντρα που εργάζονταν επινοικιαζόμενοι μέσω της OTEplus στην επίσης θυγατρική του Ομίλου E Value. Η εξέλιξη αυτή δεν ήρθε από μόνη της. Ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας με τις συμβιβασμένες εργοδοτικές πλειοψηφίες της ΟΜΕ ΟΤΕ και των επιχειρησιακών σωματείων που δήθεν εκπροσωπούσαν τους υπό μεταφορά συναδέλφων μας. Διοίκηση ΟΤΕ και ΟΜΕ είχαν την εντύπωση ότι είχαν τα πάντα υπό έλεγχο και σέρβιραν απροειδοποίητα ατομικές συμβάσεις εργασίας με απαράδεκτους όρους, που άφηναν τα πάντα ανοιχτά στο απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα.

 Το ξέσπασμα των εργαζομένων ήρθε να διαψεύσει τις προσδοκίες τους και τα ιδεολογήματα περί εργασιακής ειρήνης. Οι συνάδελφοι έστω και τελευταία στιγμή συνειδητοποίησαν ότι τίποτα δεν χαρίζεται αλλά τα πάντα κατακτούνται και ότι ουσιαστικά αφέθηκαν στο έλεος της ατομικής διαπραγμάτευσης από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΟΜΕ. Πέταξαν τα ακουστικά και με συσκέψεις μέσα στους χώρους δουλειάς διεκδίκησαν ένα καλύτερο μέλλον και την αυτονόητη αξιοπρέπειά τους.

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με τις έντονες και επίμονες παρεμβάσεις των ταξικών δυνάμεων, της ΕΣΚ ΟΤΕ και του ΣΕΤΗΠ, υποχρέωσαν τη διοίκηση του Ομίλου σε αναδίπλωση και πρόσθεσε προσάρτημα στις ατομικές συμβάσεις που ελαχιστοποιεί τους καταχρηστικούς όρους που κατήγγειλε το Συνδικάτο μας.

Στη σημερινή συνάντηση, λόγω και της στάσης της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων που αρνήθηκαν να υπογράψουν τις συμβάσεις μέχρι σήμερα, παρά τις πιέσεις των προϊσταμένων τους, η διοίκηση υποχρεώθηκε και σε άλλη υποχώρηση και δεσμεύτηκε σχετικά με την περιγραφή των επιδομάτων στο επόμενο διάστημα (ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που είχαμε καταγγείλει σε προηγούμενη ανακοίνωση μας).

Μετά από αυτές τις εξελίξεις οι ατομικές συμβάσεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν, ελαχιστοποιούν την αυθαιρεσία του διευθυντικού δικαιώματος περισσότερο και από τη συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζομένων που θα μεταφερθούν από την OTEPLUS στον ΟΤΕ.

 Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη με τη στάση τους, τη συμμετοχή τους και τον αγώνα τους, να διεκδικήσουν με βάση τις ανάγκες τους και να επιβάλλουν στην εργοδοσία τα δικαιώματά τους. Αυτό απαιτεί συλλογική διαπραγμάτευση που σε αυτή τη φάση η ΟΜΕ ΟΤΕ ούτε μπορεί ούτε θέλει να το κάνει.

Καλούμε τους συναδέλφους, να καταδικάσουν τις εργοδοτικές πλειοψηφίες της ΟΜΕ ΟΤΕ και το ρόλο τους στο κίνημα. Να οργανωθούν στο ΣΕΤΗΠ, να δημιουργήσουν σωματειακές επιτροπές παντού, συσπειρωμένοι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να διεκδικήσουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας με βάσεις τις ανάγκες μας.

Υ.Γ

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι η ανακοίνωση της ΟΜΕ ΟΤΕ που καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν τις συμβάσεις μετά τις διορθώσεις, έχει ημερομηνία 23/2, δηλαδή μια μέρα πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις! Μάλλον την είχαν ήδη έτοιμη!

Scroll to Top
Scroll to Top