Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Ανακοίνωση attack: Για τα προγράμματα «διαιώνισης της ανεργίας» voucher

Για τα προγράμματα «διαιώνισης της ανεργίας» voucher που θα υλοποιηθούν προσεχώς [Σεπτέμβρης – Οκτώβρης 2014]

Το σύνολο της αμοιβής στο νέο πρόγραμμα είναι 2.550 για αποφοίτους ΑΕΙ-ΤΕΙ και 2.280 για αποφοίτους πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και μεταλυκειακής εκπαίδευσης, ενώ στο προηγούμενο πρόγραμμα το σύνολο της αμοιβής ήταν 2.700/2.400. Η διαφορά ωστόσο είναι αρκετά μεγαλύτερη αν συνυπολογίσει κανείς ότι τα νέα προγράμματα έχουν 6μηνη διάρκεια αντί 5μηνης. Συνεπώς οι μηνιαίες αποδοχές πέφτουν στα 401/373 ευρώ από 540/480.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο να κατευθυνθούν στους πιο άγρια χτυπημένους των ανέργων. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της κατεύθυνσης είναι η νέα μοριοδότηση σχετικά με τους τίτλους σπουδών καθώς και η αλλαγή των κριτηρίων επιλογής των ανέργων που θα μπουν στο νέο πρόγραμμα.

Πρώτα μειώνουν τα ψίχουλα που δίνουν στους εργαζόμενους υπό αυτό το καθεστώς και ύστερα το υπουργείο πουλά κοινωνική ευαισθησία ότι βοηθά τους πιο αδύναμους των αδύναμων.

Δε βρέθηκε ωστόσο, μισή κουβέντα να ειπωθεί για τις αθλιότητες των ΚΕΚ, μισή πρωτοβουλία για να μπει φραγμός στη κατά συρροή εξαπάτηση των άνεργων από αυτά. Σα σύγχρονοι δουλέμποροι τα ΚΕΚ, πληρώνονται με το κεφάλι και τσουβαλιάζουν τους ανέργους στα άθλια προγράμματα κατάρτισης τους και κατόπιν στις συνεργαζόμενες με το ΚΕΚ εταιρείες, ούτως ώστε οι άνεργοι να «ωφεληθούν» από την προσφορά πάμφθηνης εργασίας σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα υπό το μανδύα της πρακτικής άσκησης. Για να αντλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από το Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο, τα ΚΕΚ διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα αναλάβει περισσότερους ανέργους, κατά κανόνα εξαπατώντας τους τελευταίους, δήθεν ότι θέλουν να τους εξυπηρετήσουν.. με αποτέλεσμα να προκύπτουν απειράριθμα προβλήματα με τις πληρωμές, το καθεστώς εργασίας το αντικείμενο κατάρτισης κ.ο.κ. Το υπουργείο ωστόσο περί άλλων τυρβάζει.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που, σε απάντηση ερώτησης του ΟΑΕΔ, ο υπουργός ανεργίας αποφάνθηκε, δίνοντας άλλοθι σε αυτού του είδους τις πρακτικές, ότι η δουλειά με voucher ή η κοινωφελής εργασία ενώ μοιάζει με κανονική εργασία παρόλα αυτά δεν είναι. Συνεπώς δεν ισχύει καμία προστατευτική διάταξη του εναπομείναντος εργατικού δικαίου για αυτούς τους εργαζόμενους «ειδικού σκοπού». Αυτό το ειδικό κατά το υπουργείο καθεστώς εργασίας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, γενικεύεται. Τσακίζοντας όλα τα αυτονόητα δικαιώματα, η εργασία παίρνει την αποκρουστική όψη της σκλαβιάς. Εταιρείες θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενες τον πόθο των ανέργων να βρουν μια δουλειά και ένα εισόδημα. Πρέπει να μπεί τέλος σε αυτή την κατρακύλα.

Στο δημόσιο τομέα στα αντίστοιχα προγράμματα, οι συνάδελφοι μας «ωφελούμενοι» τον προηγούμενο χρόνο δώσανε αρκετές σημαντικές μάχες για να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα τους στην εργασία. Στο Δήμο Καισαριανής, Νίκαιας στην ΗΔΙΚΑ και τώρα στο ΕΤΕΑ. Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «διαιώνισης της ανεργίας» σηκώνουν κεφάλι και αξιώνουν να ζούν απ’ τη δουλειά τους με αξιοπρέπεια. Στο ιδιο δρόμο θα πρέπει άμεσα να βαδίσουμε και οι «ωφελούμενοι» σε κάθε είδους πρόγραμμα στον ιδιωτικό τομέα.

Εστίες διεκδίκησης των αυτονόητων δικαιωμάτων μας δημιουργούνται διαρκώς αυτό που λείπει είναι η ενιαία έκφραση των διεκδικήσεων μας. Ελάχιστα σωματεία έχουν ενδιαφερθεί για την κατάστασή μας και μας έχουν βοηθήσει. Αντιθέτως η ΓΣΕΕ έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της μαζί με το ΣΕΒ, δεσμευόμενη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση των προγραμμάτων δουλείας. Αυτού του τύπου ο συνδικαλισμός βρίσκεται απέναντι μας, απέναντι τελικά σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας. Δε θέλουν και δε μπορούν να εκφράσουν τα συμφέροντα μας.

Μαζί με όλους όσους κατανοούν τη σημασία του κοινού αγώνα εργαζόμενων και ανέργων θα πρέπει να επιχειρήσουμε άμεσα να ιδρυθεί και να μαζικοποιηθεί ένα σωματείο εργαζόμενων σε όλα τα προγράμματα ΟΑΕΔ ΕΣΠΑ. Ένα τέτοιο σωματείο μπορεί να συγκεντρώσει τις διασκορπισμένες δυνάμεις των ανέργων που δουλεύουν σε 5μηνα 6μηνα προγράμματα. Μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον κόσμο της επισφάλειας που αδυνατεί να αντιμετωπίσει μόνος το αφεντικό του. Να συμβάλλει στην οργάνωση αυτού του δυναμικού, μετατρέποντας το από ακούσια εφεδρεία του συστήματος σε συνειδητή δύναμη των αγωνιζόμενων εργαζόμενων και ανέργων. Σε συνεργασία με τα σωματεία και άλλες εργατικές συλλογικότητες θα παλέψουμε έτσι ώστε να καταργηθούν όλες οι μορφές ελαστικής εργασίας, των προγραμμάτων αυτών συμπεριλαμβανομένων, σαν αποφασιστικό βήμα για την επιβολή του δικαιώματος και της απαίτησής μας για αξιοπρεπή δουλειά και ζωή για όλους!

attacklogo

Scroll to Top
Scroll to Top