Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Ανακοίνωση της Attack για τη σύσκεψη για θέματα ανεργίας-επισφάλειας στις 10.11

mplokaroume-1024x504

Την Πέμπτη 10.11 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη την οποία κάλεσε η Συνέλευση Αγώνα, μετά από πρόταση της Attack. Παρακολουθώντας μια σειρά από συσκέψεις και εκδηλώσεις για τα ζητήματα των ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα εκτιμήσαμε πως υπάρχει ένα πλήθος από συλλογικότητες  που μπορούν να συζητήσουν για το σύγχρονο πρόγραμμα πάλης ενάντια στην ανεργία και το σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα και να δράσουν από κοινού.

Η συμμετοχή σωματείων, εργατικών σχημάτων, συλλογικοτήτων γειτονιάς, εργατικών λεσχών και αγωνιστών για τα θέματα της ανεργίας και της επισφάλειας, ήταν αφετηρία ενός γόνιμου διαλόγου και δράσης το επόμενο διάστημα.

Η Attack βασισμένη στην εμπειρία της αλλά και αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες εργαζομένων και συλλογικοτήτων επιχείρησε να παρουσιάσει κάποιες κομβικές πλευρές και τις αντίστοιχες δράσης, κόντρα στη νηνεμία και την επέλαση του εργασιακού μεσαίωνα.

Από τη μεριά μας, θελήσαμε να αναδείξουμε την αναγκαιότητα περιγραφής ενός ενιαίου πανελλαδικού σχεδίου δίνοντας τόνο κλιμάκωσης του αγώνα με κινητοποιήσεις και πολύμορφες δράσεις της νέας βάρδιας. Προς αυτή την κατεύθυνση, προτείναμε και τον ορισμό ημέρας δράσης και πανελλαδικής κινητοποίησης των ανέργων και των επισφαλώς εργαζόμενων. Ο αστικοποιημένος συνδικαλισμός μεταφέρει τις ημερομηνίες των απεργιών, εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε το δικό μας αγωνιστικό καλεντάρι! Ο νέος νόμος για τα εργασιακά βρίσκεται προ των πυλών και η Κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει πως άσσος στο μανίκι της είναι το περίφημο πόρισμα των “σοφών”. Έχουμε δει την παρτίδα αυτή να ξαναπαίζεται και χαμένοι ήμασταν εμείς!

Σημαντική πλευρά που συγκροτεί το τοπίο της κλιμακούμενης επισφάλειας είναι οι πολιτικές “αντιμετώπισης” της ανεργίας (ή καλύτερα διαιώνισης της μιζέριας) με κορωνίδα τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, μερικά από τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη (ακολουθεί η β και γ φάση με το σύνολο των εργαζόμενων που θα συμμετέχουν να φτάνει τις 30.000). Για μας κατεύθυνση αποτελεί η πλούσια εμπειρία και η αγωνιστική παρακαταθήκη των εργαζόμενων στα 5μηνα πέρυσι και θέτουμε τον πήχη ψηλότερα στη νέα φάση. Τονίσαμε και τη σημασία της συγκρότησης επιτροπών αγώνα των εργαζόμενων στα κοινωφελή σε κάθε δήμο, συντονισμοί με σωματεία και συλλογικότητες στις περιοχές τους. Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να δράσουμε συντονισμένα αναδεικνύοντας τόσο τα δικαιώματα των εργαζομένων όσο και την φύση των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας.

Κομμάτι της ίδιας πολιτικής είναι και τα προγράμματα voucher που διοχετεύουν με δωρεάν εργαζόμενους επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα.  Έτσι χτίζεται η ανάπτυξη που μας ζητούν να βάλουμε πλάτη στη “ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας”, όπου η άτυπη επισφάλεια είναι ο κανόνας, έτσι χτίζεται η υγιής επιχειρηματικότητα τους. Η τραγική γραφειοκρατία των προγραμμάτων ΕΣΠΑ έχει οδηγήσει τους “ωφελούμενους” του τελευταίου voucher τουρισμού να παραμένουν απλήρωτοι ως και σήμερα, με την εργοδοτική ένωση του ΣΕΤΕ που το διαχειρίζεται να σφυρίζει αδιάφορα.  Παράλληλα με το πάγιο αίτημά μας για κατάργηση των προγραμμάτων, βλέπουμε και το συγκεκριμένο πρόβλημα των συναδέλφων και ζητάμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Επισημάναμε το ζήτημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την κατάργηση των δωρεάν μετακινήσεων για τους ανέργους σε σύνδεση με τη συνολική στροφή στην ανταποδοτική πρόνοια, τη «νέα κοινωνική πολιτική» και την εμπορευματοποίηση της ανεργίας, καταρρίπτοντας επιχειρήματα για την υπαιτιότητα του ανέργου για την ανεργία του.

Παράλληλα, έγινε ξεχωριστή αναφορά στη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, κατεύθυνση που κινείται στην ίδια λογική κατάργησης του επιδόματος ανεργίας και  μετατροπής του σε επίδομα εργοδοσίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ την ίδια στιγμή, προωθεί τη μαύρη εργασία από τους εργοδότες που δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν:

  1. Η συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 24.11. Δεν αφήνουμε τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό να δίνει τον τόνο στη μάχη του εργασιακού με περιφερόμενες  απεργίες. Θεωρούμε ότι η απεργιακή κινητοποίηση είναι ανάγκη να συνδεθεί με ένα πολύπλευρο αγωνιστικό σχέδιο διάρκειας και κλιμάκωσης. Την ίδια μέρα καλείται αγωνιστική κινητοποίηση των ανέργων και των επισφαλώς εργαζομένων στις 8 το πρωί τη μέρα της απεργίας έξω από το κτίριο του ΟΑΕΔ (Σταδίου 54).
  2. Κινητοποίηση στο ΣΕΤΕ για το ζήτημα των απλήρωτων εργαζόμενων στα προγράμματα voucher τουρισμού το αμέσως επόμενο διάστημα. Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα στα σωματεία και τις συλλογικότητες του κλάδου για συνδιοργάνωση της κινητοποίησης.
  3. Από κοινού με τις υπόλοιπες συλλογικότητες της ανεργίας και της επισφάλειας, τις επιτροπές αγώνα στους δήμους και τα σωματεία προχωράμε σε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ στις αρχές Δεκέμβρη με συγκέντρωση και πορεία στο υπ. Εργασίας.
  4. Για την υλοποίηση του αγωνιστικού προγράμματος συγκροτούμε Γραμματεία που αποτελείται από συλλογικότητες και τους αγωνιστές που συμμετείχαν.

Πιστεύουμε ότι η πραγματοποίηση αυτής της σύσκεψης αποτελεί ένα πρώτο ελπιδοφόρο βήμα στην προσπάθεια συγκρότησης ενός πρωτοπόρου αγωνιστικού δυναμικού που θα σκύψει πάνω στα ζητήματα της νέας βάρδιας και εκτιμούμε πως υπάρχουν οι όροι, ώστε να επιτύχουμε και την πανελλαδική έκφραση, αλλά και μια κίνηση που θα ενισχύσει τον αγώνα ενάντια στον εργασιακό νόμο και θα τον συνδέσει με αγωνιζόμενα κομμάτια στο πεδίο της νέας εργατικής βάρδιας.

Scroll to Top
Scroll to Top