Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Αλληλεγγύη στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του ΕΜΠ!

kathemp

Εδώ και δυο βδομάδες, οι καθαρίστριες του Πολυτεχνείου, αγωνίζονται ενάντια στις μειώσεις των ήδη χαμηλών μισθών τους, τις οποίες επιβάλει η εργολαβική επιχείρηση ISS με πρόσχημα τη μείωση του προϋπολογισμού του ιδρύματος, και την ακόλουθη αλλαγή της σύμβασης από πλευράς συγκλήτου. Οι εργολαβίες, που έχουν γίνει καθεστώς πια μέσα στα Πανεπιστήμια και παρουσιάζονται από τις μνημονιακές κυβερνήσεις “σα φιλί της ζωής” για τους πενιχρούς προϋπολογισμούς, στην πραγματικότητα δίνουν αβάντα και προοπτική τεράστιου κέρδους στις μεγάλες επιχειρήσεις που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, με απλήρωτες υπερωρίες κι ανασφάλιστη εργασία.

Σε απάντηση, την Τρίτη 7/2 έγινε 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας από τις καθαρίστριες, και συγκέντρωση στο κυλικείο της πρυτανείας. Ο αντιπρύτανης οικονομικών ζήτησε παράταση ως τις 13/2, δήθεν για να μην καταδικαστούν οι εργαζόμενοι σε μισθούς πείνας. Η συνέχεια, όμως, ήταν αναμενόμενη. Καμία λύση δε δόθηκε, καθώς η γνωστή για τις μεγάλες μπίζνες της ISS αρνήθηκε να ανακαλέσει τις άδικες μειώσεις στο μισθό των καθαριστριών, ενώ η διοίκηση του ΕΜΠ σφύριζε κλέφτικα… Αμέσως οι καθαρίστριες αποφάσισαν την κλιμάκωση του αγώνα τους με 48ωρη απεργία στις 16-17/2.

Από την πλευρά μας, ως νέοι, άνεργοι ή διαρκώς περιπλανώμενοι σε μισο-δουλειές που δε μας εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή ζωή, λέμε πως δεν υπάρχουν αυταπάτες: ακόμα και αν ο εργολάβος υπαναχωρήσει προς το παρόν, τελικά οι μειωμένοι μισθοί, οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, η δουλειά χωρίς δικαιώματα και οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις δεν είναι απλά η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας του εργασιακού μεσαίωνα που έχουν φέρει οι εργολαβίες, οι ιδιωτικοποιήσεις, η παραχώρηση τομών λειτουργίας των πανεπιστημίων στο κερδοσκοπικό ιδιωτικό κεφάλαιο.

Γι’ αυτό και θα πρέπει το εργατικό κίνημα να βγει μπροστά και να διεκδικήσει, μαζί με τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες:

  • Έξω οι εργολάβοι και τα σκλαβάδικα. Κανένας εργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα πανεπιστήμια. Μόνιμη σταθερή δουλειά του προσωπικού καθαριότητας με υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου με το πανεπιστήμιο!
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστών – καθαριστριών, με σταθερή εργασία και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Μαζικές προσλήψεις καθαριστών – καθαριστριών. Καμία εντατικοποίηση της δουλειάς τους
  • Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων
  • Καμία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Έξω οι εργολαβίες από τα πανεπιστήμια

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!

Scroll to Top
Scroll to Top