Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Ωράρια στο πνεύμα των γιορτών…

18103183_303Έφτασε και φέτος εκείνη η ονειρική περίοδος του χρόνου για κάθε εργαζόμενο στον κλάδο του εμπορίου. Εκείνη η περίοδος που οι υπάλληλοι στα κάθε λογής καταστήματα αναγκάζονται να δουλεύουν 12-ωρα για 15 συνεχόμενες, γιορτινές μέρες, συμπεριλαμβανομένων και των Κυριακών. Ένα τρομερό «έθιμο» στο οποίο διαρκώς προτίθενται κι άλλες λαμπρές ιδέες, όπως οι λευκές νύχτες, η Black Friday κι η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Φέτος, μάλιστα, πολυεθνικές εμπορικές εταιρείες σκέφτηκαν να πρωτοτυπήσουν, προτείνοντας το άνοιγμα των  πολυκαταστημάτων κι εκπτωτικών κέντρων ΚΑΙ στις 2 ΚΑΙ στις 6 Γενάρη!

Οι εργαζόμενοι, όμως, δεν είμαστε σύγχρονοι σκλάβοι! Αντιστεκόμαστε στην εργοδοτική αυθαιρεσία και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας!

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας έχει ήδη δεχθεί καταγγελίες εργαζόμενων οι οποίοι δέχονται πιέσεις να εργαστούν τις μέρες αργίας ή να πάρουν αναγκαστικά ρεπό ή κανονική άδεια.

Πρόκειται, όμως, για κομμάτια του ίδιου παζλ. Έχουμε να κάνουμε με τη γκλαμουροποίηση της δουλείας, όπου ο εκάστοτε Δήμος ή εργοδότης αποφασίζει στο μοναδικό ρεπό μας, που θα το περνούσαμε με τις οικογένειές μας, να διοργανώσει μια φιέστα με μουσικές και χορούς, όπου όλοι -δήθεν- θα τραγουδάνε και θ’ αγκαλιάζονται ευτυχισμένοι, σαν άλλη διαφήμιση αναψυκτικού… Κι όλα αυτά, πάνω στις πλάτες τις δικιές μας, των εργαζόμενων, που την ίδια στιγμή πασχίζουμε να επιβιώσουμε με μισθούς πείνας…

Είναι μια καλοστημένη πρόβα για τις νέες εργασιακές σχέσεις που μας χτυπάνε την πόρτα κι επίσημα από τη νέα χρονιά. Tα λεγόμενα «εορταστικά» ωράρια είναι μια πτυχή της συνολικής επίθεσης των εργοδοτών και του καπιταλιστικού συστήματος απέναντι στα εργατικά μας συμφέροντα και δικαιώματα, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας και μια προσπάθεια εγκαθίδρυσης στους χώρους δουλειάς ενός καθεστώτος συνεχούς πίεσης για αύξηση της παραγωγικότητας, εντατικοποίηση και πειθάρχηση. Έρχεται να συμπληρώσει την όλη δυσχερή κατάσταση που βιώνουμε, με τους μισθούς-ψίχουλα, τη μη καταβολή των δεδουλευμένων μας, τις απολύσεις και την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια, τις ατομικές συμβάσεις, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη δουλειά τις Κυριακές. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα βασικά συστατικά επιτυχίας του κεφαλαίου και ταυτόχρονα οδηγούν στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους και κυρίως τη νέα γενιά.

Από την πλευρά μας δε θα σταματήσουμε να καταδεικνύουμε την εργοδοτική ασυδοσία και να προσπαθούμε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτήν όπου κι αν εμφανίζεται, είτε στα εορταστικά ωράρια, είτε στις Κυριακές και στην Black Friday.

Δε θα θυσιαστούμε στο βωμό του κέρδους των αφεντικών. Δε σκύβουμε το κεφάλι στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, δε συμβιβαζόμαστε! Απαιτούμε αξιοπρεπείς μισθούς, ανθρώπινα ωράρια εργασίας και ασφάλιση για όλους!

Θα ζήσουμε όπως μας αξίζει και όχι όπως άλλοι σχεδιάζουν για εμάς!

Scroll to Top
Scroll to Top