Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Τουριστική σεζόν… Για πόσο θα μας εκμεταλλεύονται;

Η περίοδος που διανύουμε μόνο πολιτικά νεκρή δεν μπορεί να θεωρηθεί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να διατυμπανίζει την «έξοδο από τα μνημόνια» τον Αύγουστο του 2018, κλείνοντας την 4η αξιολόγηση με την υπόσχεση σε ΕΕ – ΔΝΤ την επιβολή επιπλέον αντιλαϊκών μέτρων στις πλάτες των εργαζομένων. Τα αντεργατικά μέτρα που κυβερνήσεις – ΕΕ – κεφάλαιο έχουν επιβάλει τα τελευταία χρόνια, ειδικά για τη νέα γενιά, σημαίνει μια ακόμα χειρότερη πραγματικότητα, καθώς κάθε μεγάλο εργατικό πρόβλημα (ανεργία, ελαστικές σχέσεις εργασίας, μισθός), χτυπά τη νέα γενιά με διπλή ισχύ.

Σε κλάδους όπου η νεολαία δουλεύει μαζικά, όπως ο επισιτισμός και το εμπόριο, τα εργασιακά δικαιώματα μοιάζουν να ανήκουν στο παρελθόν και η εργοδοτική αυθαιρεσία ολοένα και αυξάνεται. Μισθοί πείνας, ωράρια λάστιχο είναι το σήμα κατατεθέν, προσπαθώντας να καταστρατηγήσουν θεμελιώδη δικαιώματα, όπως της κυριακάτικης αργίας και της (έγκαιρης) καταβολής των δώρων που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Φυσικά, όλα αυτά καθόλου δεν μας εκπλήσσουν όταν λίγους μήνες πριν η κυβέρνηση πέρασε ένα νομοσχέδιο – μπουνιά στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ειδικά στη δυνατότητα των πρωτοβάθμιων σωματείων να απεργούν, με σκοπό να πλήξουν τις εργατικές αντιστάσεις που προέρχονται από τα κάτω και δεν αναμένουν τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία να “κουνηθεί” -κάτι που ξέρουμε πως δε θα γίνει.

Σε μια χώρα – φάρο του τουρισμού, όπως η Ελλάδα, για τους χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό το καλοκαίρι δεν είναι διακοπές αλλά είναι συνυφασμένο με την απάνθρωπη καθημερινότητα της καλοκαιρινής σεζόν. Οι προβλέψεις για την άνοδο του όγκου των τουριστών ήδη επιβεβαιώνονται με την ανοδική πορεία των κερδών για τους εργοδότες να συνεχίζεται, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Βασική προϋπόθεση για αυτό βέβαια, αποτελεί η ολοένα και μεγαλύτερη εκμετάλλευση για την πλειοψηφία των εργαζόμενων. Είναι ξεκάθαρο ότι ο τουρισμός αναδεικνύεται ως ένας από τους βασικότερους πυλώνες για την κερδοφορία του ελληνικού κεφαλαίου. Η μείωση του εργατικού κόστους και η υπερεντατικοποίηση της εργασίας γεμίζουν τις τσέπες των εργοδοτών τη στιγμή που εργαζόμενοι λιποθυμούν από την κούραση. Οι επόμενοι μήνες προμηνύουν σκληρή δουλειά, ακόμη και χωρίς ούτε ένα ρεπό σε πολλές περιπτώσεις, για να θησαυρίσουν τα αφεντικά, όσο οι εργαζόμενοι ζουν με ψίχουλα.

Η σεζόν, βέβαια, δεν αγγίζει μόνο τον κλάδο του τουρισμού. Οι εργαζόμενοι του εμπορίου, οι προμηθευτικές και οι μεταφορικές εταιρείες δουλεύουν ασταμάτητα για να καλύψουν τις ανάγκες των εκατομμυρίων τουριστών. Πιο συγκεκριμένα στον κλάδο του εμπορίου, βλέπουμε για δεύτερη χρονιά οι μεγάλες εταιρείες να επιχειρούν το άνοιγμα των καταστημάτων τους σε «τουριστικές περιοχές» κάθε Κυριακή από 1 Μάη έως 31 Οκτώβρη, είτε την παράταση των ωραρίων των καταστημάτων σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, καμία πρόσληψη δεν προβλέπεται, παρά μόνο επιπλέον βάρος δουλειάς για τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περσινή τουριστική περίοδος κατά την οποία οι τουρίστες στην χώρα μας διπλασιάστηκαν, αλλά ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι παρέμειναν αριθμητικά ίδιοι.

Στην Αθήνα το φαινόμενο αυτό ίσως να εμφανίζεται σε μικρότερη ένταση από ό,τι σε τουριστικά μέρη, όπου κάθε χρονιά βγαίνουν στη δημοσιότητα όλο και περισσότερες καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Εργαζόμενοι να στοιβάζονται πέντε πέντε σε πολύ μικρά διαμερίσματα ή και κοντέινερ, λιποθυμίες, ακόμη και θάνατοι από υπερκόπωση. Και φυσικά όταν η σεζόν τελειώσει ο εργαζόμενος πετιέται πάλι στην ανεργία συνεχίζοντας το φαύλο κύκλο ανεργίας – επισφάλειας, με όλο το άγχος που επιφέρει για τον καθένα/καθεμία αυτή η διαπίστωση στην καθημερινότητά του.

Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε άλλο πια! Δεν θα ζήσουμε σαν σκλάβοι!

36570408_10217070602261754_8326126701268434944_o

Η ιστορία έχει δείξει πως η συλλογική πάλη και οργάνωση στους χώρους δουλειάς μπορεί να επιτύχει υλικές νίκες. Μια σειρά μαχών, όπως η συλλογική κίνηση των εργαζομένων στα H&M να μην δεχτούν τις νέες συμβάσεις που τους εξανάγκαζε να υπογράψουν η εταιρεία, η καταβολή των δώρων μετά από καταγγελίες και αγώνες των εργαζομένων και ο αγώνας των εργαζομένων των «Market In» που δικαιώθηκαν δικαστικά επιστρέφοντας στις δουλειές τους, το αποδεικνύουν. Σε αυτή τη λογική, πέρυσι με πρωτοβουλία εργαζόμενων του κλάδου του τουρισμού έγινε κάλεσμα αγώνα για δουλειά και ζωή με δικαιώματα στους εργαζόμενους στην τουριστική σεζόν, στο εμπόριο, στα λιμάνια και στις μεταφορές, στους γιατρούς και τους ξεναγούς, σε όλους αυτούς που ζουν στο πετσί τους τα καλοκαίρια της εκμετάλλευσης για τους πολλούς και των κερδών για τους λίγους, δημιουργώντας το #SeasonFight. Στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία και στοχεύουμε στην αναβάθμισή της φέτος, έτσι ώστε μέσα από αυτή οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να οργανώσουν δράσεις και να βγουν δυναμικά στο προσκήνιο. Είναι σημαντικό τα βήματα που μετρήθηκαν την προηγούμενη σεζόν να καταφέρουν να δημιουργήσουν φέτος μια δικτύωση στα νησιά, στην επαρχία και στην Αθήνα. Ό,τι συμβαίνει άλλωστε κατά την τουριστική σεζόν δεν είναι ξεκομμένο από την πραγματικότητα που βιώνουμε συνεχώς στην αγορά εργασίας, είναι απλώς μια πιο έντονη αποτύπωση λόγω του φόρτου εργασίας.

Οι μάχες που πρέπει να δώσουμε το επόμενο διάστημα είναι πολλές και έχουν να κάνουν κυρίαρχα με το πώς συλλογικά θα διεκδικήσουμε και θα κατοχυρώσουμε τα δικαιώματά μας. Ήδη σε μια σειρά σωματείων και εργατικών σχημάτων έχει ανοίξει με έντονο τρόπο συζήτηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ως όπλο για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών και όρων εργασίας. Δεν θα δουλεύουμε Κυριακές, δεν θα έχουμε ωράρια λάστιχο, δεν θα είμαστε μόνοι μας απέναντι στο αφεντικό μας. Οφείλουμε να αναλάβουμε δράση ενάντια στην εκμετάλλευση των εργαζόμενων στo πλαίσιο της τουριστικής σεζόν και να δώσουμε το στίγμα της συλλογικής πάλης, μαζί και με τους συναδέλφους μας από άλλους κλάδους. Mε συγκρότηση επιτροπών αγώνα στους χώρους δουλειάς οργανωνόμαστε δυναμικά και μαχητικά, καταγγέλλουμε κάθε περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας, προχωράμε σε δράσεις, προετοιμαζόμαστε για τις μάχες που έρχονται!

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα της ΛΑΝΤΖΑ για σύσκεψη την Κυριακή 8/7, στις 6μμ στον ΣΑΔΑΣ (Βρυσακίου 15, Μοναστηράκι), ώστε να οργανώσουμε μαζί και φέτος την πρωτοβουλία με πιο αναβαθμισμένο τρόπο.

Scroll to Top
Scroll to Top