ΤΕΤΑΡΤΗ 09.12.2015: 11.30 Ομόνοια-12.00 Υπουργείο Εργασίας

douloiΤο μεσημέρι της Τρίτης ενόψει της κινητοποίησης της Τετάρτης αποφάσισε η ΠΟΕ ΟΤΑ να στηρίξει τον αγώνα των εργαζόμενων στην κοινωφελή εργασία. Η αυριανή κινητοποίηση βέβαια είναι απόφαση σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί 1/12. Γιατί λοιπόν τόσες μέρες δεν υπήρξε καμία απόφαση της ομοσπονδίας ενώ είχε γίνει προσπάθεια και από τις επιτροπές των εργαζομένων στα 5μηνα αλλά και από κάποια πρωτοβάθμια σωματεία να πιέσουν στην λήψη μια απόφασης που θα κάλυπτε και τυπικά και συνολικά τους συναδέλφους που αγωνίζονται; Είναι σαφές ότι η απάντηση της Υφυπουργού περί “νομικού κωλύματος” θεωρήθηκε ότι θα αρκούσε για να σταματήσει οποιαδήποτε αντίδραση απέναντι στις απολύσεις των επομένων ημερών. Θεωρήθηκε ότι θα μας έστελνε στα σπίτια μας χωρίς να αμφισβητηθούν οι νέες μορφές εργασιακών σχέσεων όπως επιβάλλονται από την κυρίαρχη πολιτική. Παρόλη όμως την προσπάθεια να σαμποταριστεί ο αγώνα μας και να αποθαρρυνθούν οι συναδέλφοι, οι συσκέψεις στους δήμους σε όλη την Ελλάδα συνεχίστηκαν μαζικά και μαχητικά. Το αποτέλεσμα ήταν να ασκηθεί πίεση που οδήγησε στο να προκηρυχτεί η στάση έστω και τελευταία μέρα.

Είναι προφανές ότι ο δρόμος της συλλογικής οργάνωσης και της ανυποχώρητης πάλης μπορεί να είναι νικηφόρος. Είναι αυτός που δίνει απαντήσεις στα δήθεν “αδιέξοδα” που θέτουν κυβερνήσεις, δήμαρχοι και συνδικαλιστές που υποκλίνονται σε προγράμματα της Ε.Ε. που μας θέλουν φτηνούς και αναλώσιμους. Ο δικός μας αγώνας δεν μεταφράζεται μόνο σε κινητοποιήσεις μετά από καλέσματα κάποιων οργάνων -κέντρων αποφάσεων που καμιά σχέση δεν έχουν με το ίδιο το σώμα των εργαζομένων. Η δική μας μάχη καθορίζεται από εμάς τους ίδιους. Εμείς αποφασίζουμε, προσδιορίζουμε τα αιτήματα, τα μέσα πάλης και διεκδικούμε δυναμικά και συλλογικά. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε όλους έστω και την τελευταία στιγμή να είναι δίπλα στους εργαζομένους και τις αποφάσεις τους στον κοινό αγώνα και δράση χωρίς διαχωρισμούς και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ο αγώνας μας για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους είναι ακόμη στην αρχή του. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε…

Με ψηλά το κεφάλι , χωρίς αυταπάτες, στην τελικά ευθεία για την νίκη.

Στην τελευταία μας κινητοποίηση (26.11) στο Υπουργείο Εργασίας, αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Αγώνα εργαζομένων στα πεντάμηνα και συμβασιούχων Αττικής συναντήθηκε με την αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Ρ. Αντωνοπούλου για να πάρει απαντήσεις σχετικά με την “έρευνα” της Υπουργού, εξεύρεσης πόρων για συνέχιση του προγράμματος, με ενιαία εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, για να μη βρεθούν οι χιλιάδες εργαζόμενοι ξανά στην ανεργία. Η κα. Αντωνοπούλου επικαλέστηκε “νομικό κώλυμα” (αφού το πρόγραμμα είναι μαθητείας ΟΑΕΔ και όχι εργασίας), το οποίο – όπως είπε – της εξήγησε ότι υπάρχει ο Νομικός Σύμβουλος της ΚΕΔΕ. Ως εκ τούτου οι χιλιάδες εργαζόμενοι πρέπει να πεταχτούν στον δρόμο.

εμείς ένα έχουμε να πούμε..

Τα λόγια Κυβέρνησης και ΚΕΔΕ τα ακούμε βερεσέ. Ας σταματήσει το πινγκ-πονγκ με το μπαλάκι της ευθύνης γιατί ξέρουμε καλά πως Κυβέρνηση, Δήμοι, ΚΕΔΕ, ΟΑΕΔ, είναι όλοι συνένοχοι. Ας μη μας μιλάει η Υπουργός για νομικά κωλύματα, την ίδια στιγμή που τα προγράμματα δουλείας λειτουργούν παράτυπα με ένα σωρό τρόπους. Φέρνοντας συναδέλφους μας που δούλευαν παράνομα σε πόστα που δεν έπρεπε ένα βήμα πριν τον θάνατο. Ας μην προσπαθεί η ΚΕΔΕ να βγάλει την ουρά της απ’ έξω, ενώ αποτελεί έναν από τους διαχρονικά εργοδοτικούς μηχανισμούς, σταθερό υλοποιητή των αντεργατικών μέτρων των παλιών και νέων Κυβερνήσεων. Ας μη μας μιλάνε όλοι αυτοί για αδυναμία εξεύρεσης κονδυλίων όταν ξέρουμε καλά πως τόνοι χρημάτων πάνε κάθε μέρα σε συμβάσεις έργου με ιδιωτικές εταιρίες για την κάλυψη πάγιων αναγκών των Δήμων.

Συνάδελφοι, μας φοβούνται!

Η Κυβέρνηση φοβάται τον αγώνα μας, γι’ αυτό και αποφάσισε να τον τσακίσει, παίρνοντας πίσω τις δεσμεύσεις για παράταση σε μια προσπάθεια να σπείρει την ηττοπάθεια και να μας αφοπλίσει. Φοβάται τη μαχητικότητα και την ορμή μας, γιατί ξέρει καλά ότι η δική μας νίκη ανοίγει το δρόμο του αγώνα για όλα τα κομμάτια της εργαζόμενης πλειοψηφίας και των ανέργων που βάλλονται απ’ την αντεργατική πολιτική της. Γνωρίζει ότι οι Δήμοι καταρρέουν χωρίς εμάς, ότι χρειάζονται μόνιμες σχέσεις εργασίας και νέες προσλήψεις για την ομαλή λειτουργία τους, όμως αρνείται να πάρει την πολιτική απόφαση να σπάσει το πλαίσιο των προγραμμάτων δουλείας, έχοντας δώσει όρκο στα μνημόνια και την ΕΕ. Πετάει το βάρος από πάνω της κλείνοντας το μάτι στους δημάρχους κάθε λογής να κρατήσουν λίγο καιρό παραπάνω αυτοί υπ’ ευθύνη τους, και με τον γνωστό υπόγειο τρόπο, κάποιους από εμάς. Μας χωρίζει σε χρήσιμους και άχρηστους, προσπαθώντας να μας διασπάσει.

λέμε όχι!

Δε διαπραγματευόμαστε με κανέναν, δεν παρακαλάμε δημάρχους και Κυβέρνηση, δε συμβιβαζόμαστε με το να μείνουν κάποιοι από μας στη δουλειά! Απαιτούμε με τον αγώνα μας ανοιχτά και μέχρι τέλους να καταργηθούν τώρα τα άθλια προγράμματα του μισού μισθού, της δουλειάς για λίγο, των εργατικών ατυχημάτων και του εργασιακού μεσαίωνα. Να αντικατασταθούν με τη μονιμοποίηση όσων από εμάς το επιθυμούμε και νέες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των Δήμων. Να απαιτήσουμε, ίση αμοιβή για ίση εργασία, με πληρή εργασιακά δικαιώματα μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα. Να πούμε όχι στη συνδιαλλαγή, τον ατομικό δρόμο και τον κοινωνικό κανιβαλισμό, δε θα πατήσουμε πάνω στον διπλανό μας. Να παλέψουμε όλοι για όλους ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια!

ήρθε η ώρα να κλιμακώσουμε!

Πρέπει τώρα να ισχυροποιήσουμε τις επιτροπές μας και το συντονιστικό αγώνα, να κάνουμε μαζικές συνελεύσεις, να πάμε στους διπλανούς μας Δήμους, να βρούμε τους συναδέλφους μας και να βοηθήσουμε να φτιαχτούν κι άλλες επιτροπές. Βαδίζουμε στην τελική ευθεία και πρέπει να πούμε καθαρά: δε θα φύγει κανείς απ’ τη δουλειά, καταλαμβάνουμε όλοι τις θέσεις εργασίας μας και μετά τη λήξη του προγράμματος και προχωράμε σε αποκλεισμό των Δημαρχείων μέχρι να δικαιωθούμε! Μαζί με τους ανέργους να κατέβουμε στον δρόμο και να διεκδικήσουμε μαζικές προσλήψεις και επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους! Μόνο η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να στηριχτούμε σ’ αυτούς που ευθύνονται για την κατάστασή μας μπορεί να μας σταματήσει. Ο κοινός αγώνας 5μηνιτών, μονίμων και ανέργων θα είναι νικηφόρος!

Προετοιμάζουμε την πανελλαδική μέρα δράσης 9/12 σε όλες τις πόλεις

Στην Αθήνα, κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας στις 12.00 με προσυγκέντρωση στις 11.30 στην Ομόνοια

Κάνουμε συνελεύσεις στον Δήμο μας, μοιράσματα στη γειτονιά, απευθυνόμαστε παντού και ετοιμαζόμαστε για καταλήψεις διαρκείας!

f
Η αφίσα του Συντονιστικού αγώνα εργαζομένων στην Κοινωφελή εργασία και Συμβασιούχων

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *