Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

ΣΑΒ. 22/7: συνέλευση για τη δημιουργία ATTACK στα Χανιά!

Μ’ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΛΑΒΙΑ

Πρωτοβουλία για την ίδρυση ATTACK στην ανεργία και την επισφάλεια

Ποιοι είμαστε

Είμαστε νέοι εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές που βιώνουμε τον σημερινό εργασιακό μεσαίωνα. Στα αδιέξοδα που μας παρουσιάζουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσω μνημονίων παλεύουμε να μην υποταχθούμε αλλά να τα ανατρέψουμε και να διεκδικήσουμε μόνιμη εργασία για όλους με αξιοπρεπή μισθό. Εμπνεόμενοι από το παράδειγμα της συλλογικότητας «Αttack στην ανεργία και την επισφάλεια» επιδιώκουμε το συντονισμό όλων των ανέργων και των επισφαλώς εργαζομένων (π.χ.: όσοι εργαζόμαστε καφετέριες, ξενοδοχεία κλπ) στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων που θα λειτουργήσει ως όχημα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Εργασιακός Μεσαίωνας-Ανεργία και προγράμματα «μείωσής» της

Δεν χρειάζεται θα έλεγε κανείς να περιγράψουμε την πραγματικότητα που όλοι ζούμε. Όλοι εμείς, την γνωρίζουμε πολύ καλά. Η ανεργία σταθερά πάνω από το 20% και για τους ‘‘τυχερούς’’ εργαζόμενους οι part-time δουλείες, η απλήρωτη εργασία και τα μαύρα μεροκάματα αποτελούν κομμάτι του εργασιακού μεσαίωνα, της μόνης πραγματικότητας που έχουμε ζήσει. Δεν προλάβαμε ούτε καν τις σχετικά σταθερές σχέσεις εργασίας που υπήρχαν αρκετά χρόνια πριν. Προλάβαμε όμως μέσα στα χρόνια του μνημονίου να δούμε τον εργασιακό χάρτη να διαλύεται και να ξαναχτίζεται από την αρχή με πιο σκληρούς όρους εντατικοποίησης και πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας, με μισθούς πείνας.

Με την ανεργία στα υψηλοτέρα ποσοστά της ειδικά για τους νέους και ειδικότερα για τις γυναίκες (28% έναντι 20% στους άνδρες) οι μνημονιακές κυβερνήσεις μαζί με ΕΕ και κεφάλαιο κινητοποίησαν όλες τους τις δυνάμεις για να την αντιμετωπίσουν. Με προγράμματα του ΟΑΕΔ χρηματοδοτούμενα από τα κοινοτικά κονδύλια των ΕΣΠΑ θα την μείωναν προσφέροντας 5μηνη (μετέπειτα 8μηνη) εργασία είτε στον ιδιωτικό τομέα (voucher) είτε στον δημόσιο με τα κοινωφελή προγράμματα. Αυτό που πέτυχαν όμως και αυτό που στόχευαν εξ αρχής ήταν να ανακυκλώνουν την τεράστια μάζα των ανέργων προσφέροντας ταυτόχρονα δωρεάν εργατικό δυναμικό στα αφεντικά για πέντε μήνες και τεράστια κέρδη στα σκλαβοπάζαρα των ΚΕΚ. Από την άλλη με τα πεντάμηνα λειτούργησε ο κατεστραμμένος δημόσιος τομέας (δήμοι, νοσοκομεία, υπηρεσίες+) με τον πιο φθηνό διαθέσιμο τρόπο χωρίς να χρειαστεί να κάνουν τις απολύτως αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Και στις δύο περιπτώσεις η κυβέρνηση αποφεύγει να δώσει επίδομα ανεργίας στους εργαζόμενους στα προγράμματα. Η κυβέρνηση με τις ευλογίες τις ΕΕ και του κεφαλαίου αξιοποιεί κάθε μηχανισμό που έχει στην διάθεση της και χρησιμοποιεί εργαλείακα την ανεργία, δεν την μειώνει, την συντηρεί και την ανανεώνει για να εξαθλιώσει ακόμη περισσότερο το σύνολο της εργατικής τάξης και να ρίξει τα μεροκάματα μας.

Ελαστικές σχέσεις εργασίας- Μαύρη εργασία-Εργοδοτική τρομοκρατία

Για όλους τους υπόλοιπους που δεν δουλεύουν στα προγράμματα η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Η νεολαία ειδικά απασχολείται κατά κύριο λόγο στους κλάδους του επισιτισμού-τουρισμού, του εμπορίου και των τηλεπικοινωνιών, σε όλες τις σεσημασμένες εργασιακές γαλέρες. Αυτό συνήθως γίνεται βεβαίως με όρους ελαστικής εργασίας, 4ωρα, 6ωρα ή ότι βολεύει τον εργοδότη.  Ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μηνιαίες ακόμη και δεκαπεντάμηνες συμβάλλουν στο σκηνικό της επισφάλειας. Συμφώνα με τα στατιστικά της ΓΣΕΕ (από έρευνες καλά πάνε) 70% των απολύσεων αφορά συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ο βασικός μισθός πείνας είναι η πραγματικότητα για την πλειοψηφία των εργαζόμενων και όσοι παίρνουν κάτι παραπάνω συνήθως αναπληρώνουν με ώρες ολόκληρες απλήρωτων υπερωριών. Η εντατικοποίηση των σχέσεων εργασίας μας και η συνεχής τρομοκρατία στους χώρους δουλείαςμας έχει γίνει ο κανόνας, είτε με τους άπιαστους στόχους στα call-center είτε με την φούστα που πρέπει να κοντύνει για να τραβήξει περισσότερους πελάτες. Η αξιοπρέπεια της τάξης και της γενιάς μας τσαλακώνεται για 3 ευρώ την ώρα καθαρά. Και μην ξεχνάμε αυτούς που δουλεύουν μαύρα και φοβούνται να αντιμιλήσουν γιατί μετά από δυο χρόνια δουλειάς ούτε το πενιχρό επίδομα ανεργίας των 360E δεν θα πάρουν. Και αυτοί οι εργαζόμενοι λοιπόν μισοάνεργοι είναι σαν τους vaoucherαδες και τους πεντάμηνους.

Κρήτη: ένας τουριστικός παράδεισος-κάτεργο για τους εργαζόμενους

Οι συνθήκες εργασίας στην Κρήτη είναι λίγο εώς πολύ γνωστές. Ιδιαίτερα όσοι εργάζονται στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού –του πιο κερδοφόρου κλάδου για τους μεγαλοεπιχειρηματίες- έρχονται αντιμέτωποι με εξαντλητικά ωράρια που συχνά ξεπερνάνε τις 12ώρες τη μέρα, απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστη εργασία ή μερική ασφάλιση, «μαύρα λεφτά», ανθυγιεινές κι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας ενώ γι όσους εργάζονται ως εποχικοί τα χρήματα οριακά αρκούν για την επιβίωση των μηνών εργασίας. Σ’ αυτό το μαύρο τοπίο όποιος τολμήσει να διεκδικήσει τα αυτονόητα από τον εργοδότη βλέπει συχνά την πόρτα της εξόδου και της ανεργίας.

 Ποια είναι η Attack στην ανεργία και την επισφάλεια;
Πρόκειται για μια κοινωνικοπολιτική συλλογικότητα νέων εργαζόμενων που προέκυψε από την εποχή μας. Στην Ελλάδα των μνημονίων η ανεργία δεν χρησιμοποιείται παραδοσιακά από το κεφάλαιο πλέον αλλά στην εποχή της κρίσης έχει αναβαθμισμένο χαρακτήρα. Δεν χρησιμοποιείται δηλαδή απλά για να εκφοβίζει τους ήδη εργαζόμενους και να ρίχνει τα μεροκάματα αλλά το καταφέρνει ακόμη πιο αποδοτικά εναλλάσσοντας τους εργαζόμενους με τους άνεργους, με αποτέλεσμα πχ ένας μέσος 25αρης να έχει περάσει από ένα voucher, ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και στο ενδιάμεσο να ήταν άνεργος με μικρά διαλλείματα που δούλευε πωλητής σε call center. Δημιουργείται λοιπόν ένα γκρίζο φάσμα μισοανεργίας-μισοεργασίας και εγκλωβισμένοι σε αυτό είμαστε όλοι μας ή έτσι τουλάχιστον θέλουν. Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν είναι μια καινούρια πρόκληση να οργανωθούν όλες αυτές οι πολυδιασπάσεις της εργατικής τάξης (voucherαδες, πεντάμηνοι, επισφαλώς εργαζόμενοι) καθώς αν και υπαρχουν σωματεια που εκκινούν απο ταξικές θέσεις, δεν καταφέρνουν να συσπειρώσουν με σταθερό τροπο αυτο το δυναμικο γιατι και δυσκολο είναι αντικειμενικά να το προσεγγίσει λόγω της εφήμερης φύσης της εργασίας τους αλλά κυρίως επειδή ηγεμονευονται ακομα απο τις παλιές μορφές του εργατικού κινηματος. Η Attack θέλει να δώσει φωνή σε όλους αυτούς τους ανθρώπους για να αγωνιστούμε, θέλει όμως και να βρει και τα ταξικά ανεξάρτητα σωματεία ώστε όλοι μαζί να συντονιστούμε και τους διαχωρισμούς που μας επιβάλουν να τους σπάσουμε στην πράξη.

Δράσεις attack

Φωτεινό παράδειγμα της δράση της attack αποτελεί το καλοκαίρι του 2015 όταν απλήρωτοι voucherαδες από όλη την Αττική συγκεντρώθηκαν σε σύσκεψη και με πρωτοβουλία της Attack για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Αποκορύφωμα των προσπαθειών της Attack αποτελεί το κίνημα των 5μηνων το 2015 όπου συμμετείχε και βοήθησε στο συντονισμό επιτροπών πεντάμηνων ανά περιοχές, εργατικών λεσχών αλλά και σωματείων ΟΤΑ για να δοθεί μάχη για προσλήψεις στο δημόσιο, για τις προσλήψεις και των εργαζόμενων στα προγράμματα συγκεκριμένα. Μάχη εν τέλει για μόνιμη και σταθερή δουλειά! Με την ηρωική στάση των εργαζόμενων επετεύχθητε τελικά παναττικος συντονισμός και δημιουργήθηκε το συντονιστικό πεντάμηνων που για έναν μήνα κατασκήνωσε μπροστά στο Υπουργείο εργασίας. Αυτοί οι αγώνες με τις αδυναμίες τους μας δείχνουν το δρόμο και για την συνέχεια! Μας δείχνουν το δρόμο και για την μάχη του εργασιακού που συνεχίζεται με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Πως απαντάμε;        
Σε αυτόν τον νέο εργασιακό μεσαίωνα που εγκαθιδρύεται μέρα την μέρα, νομοσχέδιο το νομοσχέδιο εδώ και 7 χρόνια θα πρέπει να απαντήσουμε με την ορμή της γενιάς που της τα πήραν όλα, μαζί και το μέλλον της. Αυτή η γενιά θα βρει τα νέα εργαλεία που θα βάλουν πλάτη στο εργατικό κίνημα εν γένει και θα του δώσουν το χαρακτήρα και την δυναμική που χρειάζεται για να γίνει ξανά επικίνδυνο και αποτελεσματικό. Κόντρα στις λογικές της ΓΣΕΕ και του κυβερνητικού και αστικού συνδικαλισμού στους αγώνες που έρχονται να αναζητήσουμε τις μορφές και το περιεχόμενο του αγώνα που μπορεί να εμπνεύσει και να κερδίσει.  Δεν θέλουμε να καταργήσουμε τα σωματεία, ούτε απλά να καλύψουμε τις αδυναμίες τους. Θέλουμε να γίνουμε η συγκολλητική ουσία που θα φέρει τον κόσμο της εργασίας ξανά στο δρόμο και κοντά στο σωματείο του, να φτιάξουμε νέα σωματεία όπου δεν υπάρχουν. Να βρει ο άνεργος, ο επισφαλώς εργαζόμενος ένα μέρος όπου η φωνή του ακούγεται και δεν πνίγεται στις φωνές του αφεντικού του ή στην απογοήτευση ενός σπιτιού με δυο ανέργους. Να γίνουμε η μαγιά για ένα νέο εργατικό κίνημα στο ύψος των περιστάσεων της εποχής μας και με την νεολαία της γης όλης να κραυγάσουμε περήφανα «Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε!».

ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για όλους! | Τι διεκδικούμε?

  • Να μην περάσει καμία απόλυση  στους δήμους και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Να μη μείνει κανένας εργαζόμενος απλήρωτος. Να γίνουν προσλήψεις για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

 

  • Να μη θεσμοθετηθεί ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΑΝΕΡΓΩΝ, ανυπακοή στις κατευθύνσεις της ΕΕ και των όρων υλοποίησης του ΕΣΠΑ. Ανατροπή κάθε προσπάθειας περιορισμού των δικαιωμάτων των ανέργων! Όχι στην ανακύκλωση της ανεργίας, στα συστήματα μηδενισμού και διαρκή επαναυπολογισμού του χρόνου ανεργίας. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα έτη!
  • Να καταργηθεί το voucher τουρισμού και να μην δοθεί ξανά σε εργοδοτική οργάνωση η διαχείριση οποιουδήποτε προγράμματος. Να καταργηθεί άμεσα το πρόγραμμα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε πρόγραμμα επιδότησης της εργοδοσίας.
  • Κανένα δάνειο – είτε από τη Παγκόσμια Τράπεζα, είτε από την ΕΕ – για τη συνέχιση αυτής της αντιδραστικής πολιτικής.
  • Να κατοχυρωθούν όλα τα δικαιώματα των «ωφελούμενων» σε προγράμματα του ΟΑΕΔ στη βάση του εργατικού δικαίου. Κανονικές άδειες, μισθός με το μήνα και όχι με επιδόματα, να σταματήσει η αμοιβή με υποκατώτατο κατά παρέκκλιση του εργατικού δικαίου, πλήρης ασφάλιση σε όλα τα προγράμματα. Να απεμπλακούν οι πληρωμές των ανέργων από το γραφειοκρατικό μηχανισμό Υπουργείου-ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ-επιχειρήσεων και να γίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να σταματήσουν οι συνήθεις καθυστερήσεις στις πληρωμές.
  • Δωρεάν μετακινήσεις, πρόσβαση σε υγεία, παιδεία και κάθε κοινωνικό αγαθό για κάθε άνεργο. Η κάρτα ανεργίας να κατοχυρωθεί ως πάσο δωρεάν μετακίνησης.
  • ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για όλους! Κανονικές προσλήψεις, με σπάσιμο των μνημονιακών περιορισμών στους δήμους και σε όλους τους υποστελεχωμένους δημόσιους φορείς (νοσοκομεία, σχολεία κτλ) για να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό. Μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς μειώσεις αποδοχών και μαζικές προσλήψεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Καμία θεσμοθέτηση νέων μορφών ελαστικής εργασίας, κατάργηση όλων των νόμων που ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις, χτύπημα της μαύρης εργασίας.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις & κατάργηση των προγραμμάτων ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ. Απαγόρευση των απολύσεων, ούτε σκέψη για απελευθέρωση τους.

 

Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να βαδίσουμε στο δρόμο του κινηματικού συντονισμού. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους νέους ανέργους και επισφαλώς εργαζομένους, σε πολιτικοσυνδικαλιστικές συλλογικότητες ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων αλλά και σε όλες τις οργανώσεις της μαχόμενης αριστεράς σε σύσκεψη το Σάββατο 22 Ιουλίου στις 19.00 στο στέκι Μεταναστών για να συζητήσουμε για την κατάσταση στην εργασία σήμερα και τα αναγκαία βήματα για τους αγώνες που πρέπει να δώσουμε για να νικήσουμε!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ «ATTACK στην Ανεργία και την Επισφάλεια»

στοιχεία επικοινωνίας: /// www.attack.org.gr /// 6970132173

20228365_10155630995356522_1101839836857092311_n20108536_10155630995026522_8064352910812112203_n20031800_10155630995036522_3916172159322989437_n1attackchania3

Scroll to Top
Scroll to Top