Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Πρόσκληση για πανελλαδική κινητοποίηση στις 28/3

Λάβαμε κάλεσμα από το Δίκτυο Άνεργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσαλονίκης για κινητοποιήσεις πανελλαδικά στις 28/3 ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που συντονίζουμε την δράση μας με το Δίκτυο. Ας θυμηθούμε και την Πανελλαδική μέρα δράσης ενάντια στην ανεργία και στην επισφάλεια, η και την σύσκεψη των συλλογικοτήτων στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της διαδήλωσης στην ΔΕΘ.

Για άλλη μια φορά θα χαρούμε να συντονίσουμε τις δράσεις μας και με το Δίκτυο αλλά και με άλλες συλλογικότητες, εργατικές λέσχες, σχήματα αλλά και σωματεία που αγωνίζονται ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα, στις προσταγές του ΔΝΤ και της ΕΕ για περισσότερη εκμετάλλευση και φτώχεια.

Και στη τελευταία μας συνέλευση έγινε παρόμοια συζήτηση σχετικά με τον συντονισμό με άλλες συλλογικότητες, ειδικά ενόψει των νέων μέτρων που έρχονται: Το ποινολόγιο ανέργων, η διαγραφή των ανέργων από τις λίστες του ΟΑΕΔ εάν συμμετέχουν σε πρόγραμμα κατάρτισης, το επίδομα εργοδοσίας, το ηλεκτρονικό εισιτήριο και οι μπάρες στα ΜΜΜ. Η κυβέρνηση με  τις ευλογίες του κεφαλαίου νομοθετεί και ανοίγει επιθετικά την βεντάλια μέρα με την μέρα. Τώρα μέχρι και νέο δάνειο θέλουν για να χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα τους μετά το 2018. Θα δανείζονται αυτοί για να μένουμε σκλάβοι εμείς.

Καιρός λοιπόν όλοι μαζί να βγούμε επιθετικά απέναντι στα σχεδιά τους για τις δικές μας ανάγκες. Που δεν χωράν σε ένα 8μηνο, σε ένα μισθό πείνας, στα voucher. Πρώτο βήμα για μας είναι να απαντήσουμε θετικά και στο κάλεσμα και να το θέσουμε και σε όλες τις αγωνιζόμενες δυνάμεις, κάνοντας την αρχή από την συνέλευση της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για το συντονισμό!

13072162_10154005556800569_702463619_o

Παραθέτουμε εδώ το κάλεσμα από το Δίκτυο:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

προς συλλογικότητες της ανεργίας και της επισφάλειας, σωματεία/συλλόγους εργαζομένων και φοιτητικούς συλλόγους για την διοργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας στις 28/3.

 

Στο φόντο της «διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την αξιολόγηση, κι ενώ  προετοιμάζει το πιο βάρβαρο αντεργατικό νομοσχέδιο, διαμορφώνεται το έδαφος για την πιο σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων, προβαίνοντας σε μια σειρά επιθετικές κινήσεις με τη στήριξη του ΟΑΕΔ. Στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών, για την περιβόητη «ενεργητική αντιμετώπιση της ανεργίας», η κυβέρνηση εξήγγειλε το πρώτο πρόγραμμα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών (για την πρόσληψη 10.000 ανέργων από επιχειρήσεις), ενώ ο ΟΑΕΔ αποφάσισε τη θεσμοθέτηση ποινολογίου ανέργων. Ουσιαστικά με το ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ μας ζητάν να «βάλουμε πλάτη» στην μείωση των ποσοστών της ανεργίας, να απολογηθούμε για τις πολιτικές της κοινωνικής εξαθλίωσης και τα προγράμματα εργασιακής περιπλάνησης, που κλειδώνουν μία προφανή ανακύκλωση ανεργίας-εξαθλιωμένης εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, ΟΑΕΔ και κυβέρνηση μέσα από τα κοινωφελή προγράμματα και τα VOUCHER, που χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, δείχνουν πως οραματίζονται τη σύγχρονη εργασία, προετοιμάζοντας το νέο νομοσχέδιο για το εργασιακά, σε συνεννόηση με «θεσμούς» και ΕΕ (βλ. ομαδικές απολύσεις, μειώσεις μισθών, δυνατότητα lock out). Όλα τα παραπάνω θεσμοθετούν επί της ουσίας τους όρους της μέχρι πρότινος μαύρης εργασίας, χωρίς ασφάλιση και δικαίωμα στην περίθαλψη, χωρίς άδειες, χωρίς σταθερό ωράριο και μισθό. Κατοχυρώνεται έτσι η διαρκής συμπίεση των εργατικών κατακτήσεων (βλ. υποκατώτατο μισθό), αφήνοντας στο απυρόβλητο την εργοδοτική αυθαιρεσία.  Χρησιμοποιείται λοιπόν κάθε μέσο από τη κυβέρνηση –από το ποινολόγιο ή από το πέρασμα πτυχών του, μέχρι τα κοινωφελή και το νέο εργασιακό νομοσχέδιο- για την εμπέδωση όλο και πιο σκληρών και άκρως εκμεταλλευτικών σχέσεων και  όρων, ώστε να κλειδώσει τον πιο αρνητικό συσχετισμό δύναμης για τον κόσμο της εργασίας.

Αν δεν απαντήσουμε εμείς στον ΟΑΕΔ, την κυβέρνηση και κάθε επίδοξο συνεχιστή της ίδιας πολιτικής, τότε θα απαντήσουν οι πολιτικές τους πάνω μας. Με όπλο τη δύναμη του αγώνα, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, μαζί με συλλογικότητες της ανεργίας και της επισφάλειας, τα πρωτοβάθμια σωματεία και λαϊκές συνελεύσεις, έξω από το γραφειοκρατικό συνδικαλισμό, κάνουμε βήματα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που πετά στο περιθώριο ολόκληρες γενιές. Να ενωθούμε σα μια γροθιά, να υψώσουμε τείχος απέναντι στις επιδιώξεις τους, να ζήσουμε και να δουλέψουμε με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

– ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟΥ

– ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

– ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ

δικτυο

Scroll to Top
Scroll to Top