Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Ποινολόγιο ή αλλιώς πλασματική μείωση της ανεργίας

Υπό το φόντο των σκληρών μνημονιακών μέτρων που ψηφιστήκαν την τελευταία 7ετία, έχει ξεκινήσει μία έντονη επίθεση προς τους εργαζόμενους. Η εργασιακή πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από άθλιες συνθήκες εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι είναι έρμαια των εργοδοτών, δουλεύοντας με ελαστικά ωράρια, μισθούς πείνας, με ατομικές συμβάσεις (minijobs, lowhourcontract, zerocontract) περιπλανώμενοι μεταξύ εργασίας-ανεργίας και ωφελούμενοι μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ και voucher.Όλο αυτό το τοπίο θα έρθει κιόλας να εδραιωθεί και να «κλειδώσει» μέσα από το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που συζητάει το υπουργείο εργασίας και η κυβέρνηση.

%ce%bf%ce%b1%ce%b5%ce%b4-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%bb%ce%b7%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%82

Στις ήδη άθλιες συνθήκες εργασίας έρχονται να θεσμοθετήσουν και άθλιες συνθήκες ανεργίας! Πιο συγκεκριμένα, το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ (με εκπροσώπους από : ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΠΕ) χέρι-χέρι με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνουν το ποινολόγιο των ανέργων. Δηλαδή, απειλούν τους άνεργους με διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ σε περίπτωση που δεν αποδεχτούν προτεινόμενη θέση εργασίας (υπό όποιες συνθήκες) είτε αν δεν προσκομίσουν αποδεικτικά αναζήτησης εργασίας όποτε τους ζητηθεί.

Πιο αναλυτικά, το ποινολόγιο προβλέπει τις παρακάτω υποχρεώσεις για τους άνεργους:

  • Την αποδοχή οποιασδήποτε πρότασης για δουλειά, στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει ξανά υπάρξει μισθωτός. Ίδια υποχρέωση ισχύει για κάποιον ακόμα κι αν έχει υπάρξει μισθωτός, μετά από 12 μήνες ανεργίας. Με αυτόν τον τρόπο, αναγκάζουν έμμεσα τους άνεργους να αποδεχτούν την επισφαλή κι ελαστική εργασία, εξυπηρετώντας έτσι την εργοδοσία στο να βρειφθηνούς κι ευέλικτουςεργαζόμενους.
  • Την προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων ενεργής αναζήτησης εργασίας όταν του ζητηθεί. Ως αποδείξεις αναζήτησης εργασίας θα θεωρούνται «αποδεικτικά αιτήσεων για εργασία, συμμετοχής σε διαγωνισμούς, συνεντεύξεων με εργοδότες, επικοινωνίας ή συνεργασίας με ιδιωτικούς (νομιμοποιώντας τα γραφεία «ενοικίασης εργαζομένων») ή δημόσιους φορείς απασχόλησης, καθώς και κάθε είδους έγγραφο από το οποίο αποδεικνύονται προσπάθειες ενεργού αναζήτησης εξαρτημένης ή μη εργασίας». Με αυτόν τον τρόπο, ο άνεργος καλείται να είναι υπόλογος για την ανεργία του!

Ποινές για τους άνεργους που δεν θα τηρήσουν τις «υποχρεώσεις» τους :

  • Στέρηση του πενιχρού επιδόματος των 360 ευρώ
  • Απώλεια κάρτας ανεργίας (στερώντας την δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς με τα ΜΜΜ, όπως και διάφορες άλλες προβλεπόμενες εκπτώσεις)
  • Διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ και στέρηση δικαιώματος επανεγγραφής για 60 ημέρες για επιδοτούμενους (30 για μη επιδοτούμενους), εφόσον η παράβαση διαπιστώνεται για πρώτη φορά. Για παραβάσεις που διαπιστώνονται δεύτερη φορά απαγορεύεται η επανεγγραφή για 90 ημέρες (και 60 αντίστοιχα). Λες και οι παραπάνω προϋποθέσεις αποτελούν κριτήρια για το αν κάποιος είναι άνεργος για αυτό και διαγράφεται!

"Και εκεί που νόμιζες ότι θα πάρεις επιτέλους το επίδομα.."

Το ποινολόγιο που θέλει να περάσει ησυγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποτελεί ακόμα ένα τέχνασμα για την «καταπολέμηση» της ανεργίας, όπως ακριβώς αποτελούσαν και όλα τα προγράμματα ανακύκλωσής της (voucher και κοινωφελή εργασία). Με αυτό τον τρόπο ο ΟΑΕΔ και το υπουργείο προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μειώσουν πλασματικά τα ποσοστά ανεργίας προκειμένου να είναι εντάξει απέναντι στα προαπαιτούμενα της ΕΕ και των δανειστών. Ίσα ίσα, όχι μόνο δεν καταπολεμούν την ανεργία, αλλά στην πραγματικότητα λύνουν τα χέρια των εργοδοτών, εκβιάζοντας τους άνεργους να αποδεχτούν το νέο καθεστώς εργασίας, χωρίς δικαιώματα, με εξουθενωτικά ωράρια, μισθούς ψίχουλα και απλήρωτες υπερωρίες!

Ως Attack στην ανεργία και την επισφάλεια καλούμε εργαζόμενους και άνεργους να μην υποταχτούμε στο νέο εργασιακό καθεστώς που μας επιβάλλουν, αλλά να παλέψουμε συλλογικά και οργανωμένα για εργασία με δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες! Διαδηλώνουμε την Δευτέρα, 20/02 στις 09:00 στον κεντρικό ΟΑΕΔ, στην Σταδίου 54. Παλεύουμε για τα δικαιωματά μας και: 

  • Μπλοκάρουμε το ποινολόγιο των ανέργων και το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί
  • Απαιτούμε να καταργηθούν τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας
  • Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
  • Δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ για όλους τους άνεργους-καμία εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

unnamed

 

Scroll to Top
Scroll to Top