Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Εργοδοτική αυθαιρεσία στις μέρες του Κορονοϊού

Καταγγελία από εργαζόμενους της εταιρείας “Webhelp” στο Νέο Κόσμο

Δεν έχει σταματημό η βροχή που έχει ξεσπάσει από καταγγελίες που καθημερινά έρχονται στο φως από εργαζόμενους, σε σχέση με την ασύστολη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους όσο και με τη μη τήρηση στοιχειωδών μέτρων προστασίας και υγιεινής από την εργοδοσία, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο την υγείας τους εν μέσω της επιδημίας του κορονοϊου.

Δημοσιεύουμε παρακάτω αυτούσια, μία από τις καταγγελίες αυτές, όπως μας εστάλει στο mail της Attack και αφορά την εταιρεία τηλεπικοινωνίων Webhelp (αντίστοιχη της Teleperformance) που εδράζεται στο Νέο Κόσμο.

Μετά την πρώτη καταγγελία κατά της Teleperformance ακολουθούν κι άλλα περιστατικά στις μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Αυτή τη φορά σειρά πήρε η Webhelp για να καταπατήσει τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Ως υπάλληλοι της καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες εργασιακές και υγειονομικές συνθήκες. Σε μία πρώτη περιγραφή της κατάστασης, πολλά project όπως η Amazon παραμένουν ακόμη ανοιχτά σε κτίρια με καμία υγειονομική πρόβλεψη, το οποίο πολύ εύκολα χρεώνεται στις ελλείψεις της αγοράς, με απαίτηση να δουλεύουν όλοι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμφανίσει συγκεκριμένα συμπτώματα του ιού. Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (όπως καρδιοπάθεις) ή άτομα με μικρά παιδιά υποχρεώνονται να δουλέψουν κανονικά και θεωρείται προσωπική τους ευθύνη το αν επιθυμούν να παραμείνουν σπίτι. Αυτό βέβαια σημαίνει πώς αυτόματα επιλέγουν είτε να δηλώσουν την αναρρωτική τους άδεια, είτε να απολυθούν αφού ακόμη και τώρα απαιτείται η φυσική τους παρουσία στο χώρο εργασίας.

Εάν επιλέξουν να παραμείνουν σπίτι, η σύνδεση στο ίντερνετ απαιτείται να είναι ανάλογη με αυτή που υπάρχει στην εταιρεία και αν όχι χρεώνονται τα έξοδα σύνδεσης μιας ανάλογης (που αυτό σημαίνει ένα ποσό της τάξεως των 100 ευρώ, συν τυχόν έξοδα καλωδίων ή αντάπτορα, αφού δεν παρέχονται καν οι απαραίτητες οθόνες για να συνδεθούν στους υπολογιστές).

Σε άλλα project, όπως σε αυτό που ανήκει ο συνάδελφος που υπογράφει την παρακάτω επιστολή, η εναλλακτική της σύνδεσης ήταν ο εριστικός εκβιασμός σε απόλυση με προσωπική ευθύνη του εργαζόμενου. Αναγκάστηκε δηλαδή να επιλέξει ανάμεσα στην προφανή του ανάγκη για εργασία και στην υγεία του, πράγμα που σημαίνει πώς οι εργοδότες με την εκ του ασφαλούς γνώση πως ως εργαζόμενοι έχουμε ανάγκη το μισθό μας, θα επωμιστούμε οποιοδήποτε έξοδο που θα έπρεπε να καλυφθεί από εκείνους αλλά και θα παρέχουμε τα αυτονόητα μέτρα υγιεινής οι ίδιοι στον εαυτό μας αφού δεν μας παρέχονται από αυτούς.

Όσοι δε, εργαζόμαστε από το σπίτι, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ευκαιρία των αφεντικών μας να εφαρμόζουν υπερβολικά μέτρα ελέγχου ώστε να αντισταθμίσουν την απόλυτη ανοργανωσιά που επήλθε από την απαίτηση μας να μη συνωστιζόμαστε στο γραφείο. Αναγκαζόμαστε να δηλώνουμε οποιαδήποτε απομάκρυνση μας από τους υπολογιστές ακόμη και για φυσικές μας ανάγκες και η αποδοτικότητα μας στην εργασία κρίνεται ανεξάρτητα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λόγω της σύνδεσης μας στο ίντερνετ ή την απώλεια πόρων.

Έτσι, όπως γίνεται κατανοητό και από την επιστολή που θα ακολουθήσει, εν μέσω μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, διογκώνεται όλη η εργασιακή αυθαιρεσία με μόνη ευθύνη στους εργαζόμενους.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των συναδέλφων μας στην Teleperformance, διεκδικούμε το δικαίωμά μας στην ασφαλή εργασία, χωρίς καμία έκπτωση προς όφελος της εργοδοσίας.

«Γεια σας,

Κατ ’αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη δουλειά που κάνετε να καταδεικνύετε τις καταστάσεις που επικρατούν στις εταιρίες ανά την Ελλάδα.

Από την προηγούμενη βδομάδα μόλις, η Webhelp αποφάσισε επιτέλους να εγκαταστήσει δοχεία αντισηπτικών για τα χέρια, αφού δεν προϋπήρχε κανένα στο κτήριο. Ακολούθησε ένα εσωτερικό email ενημέρωσης των εργαζομένων που δήλωνε ότι η εταιρία δεν μπορούσε να αντικαταστήσει τα τελειωμένα αντισηπτικά αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα να βρεθεί στην αγορά. Αντίθετα, μας συμβούλεψαν να πλένουμε τα χέρια μας στα λιγοστά μπάνια που υπάρχουν αφού χρησιμοποιήσουμε τα κοινά βρώμικα πόμολα. Και αυτό εάν τα δοχεία σαπουνιού δεν ήταν άδεια, όπως συνήθως, ειδικά αυτή την περίοδο. Επίσης, δηλωνόταν αυστηρά να τηρηθούν τα νέα μέτρα υγιεινής, αλλά αφηνόταν στη ευχέρεια των εργαζομένων αποκλειστικά να φροντίσουν να έχουν τα δικά τους αντισηπτικά.

Συγκεκριμένα, όπως ίσως θα ξέρετε, θα ήθελα να αναφέρω άλλη μια ακόμη εταιρία με παρόμοιες πρακτικές που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Πρόκειται για την Webhelp, όπου, τουλάχιστον στο κτήριο της στον Ν. Κόσμο οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται ακόμη να δουλεύουν χωρίς κανένα υγειονομικό μέτρο.

Μετά από πίεση των εργαζομένων, η Webhelp απόφάσισε τελικά να επιτρέψει την δουλειά από το σπίτι, από εχθές, (19/3), στο πρότζεκτ μας. Αλλά το κάνουν όσο πιο δύσκολο γίνεται. Χρειάζεται μια συγκεκριμένη σύνδεση στο ίντερνετ και αν δεν την έχεις, πρέπει να έρθεις στη δουλειά. Και αν δεν επιχειρήσεις να εγκαταστήσεις μια σύνδεση εν μέσω αυτής της κατάστασης, σε απειλούν με απλήρωτη άδεια ή απόλυση αν προτιμάς/θέλεις να μείνεις σπίτι ή όταν η εταιρία αναγκαστεί να κλείσει. Τυχόν έξοδα για την εργασία από το σπίτι, όπως η σύνδεση στο ίντερνετ, καλώδια που χρειάζονται για να συνδεθούν τα ρούτερ/ οθόνες κλπ. καλύπτονται επίσης από τους εργαζόμενους. Η Webhelp δεν προτίθεται να αναλάβει κανένα από τα έξοδα που υφίστανται οι εργαζόμενοι και ουσιαστικά τους τα χρεώνει. Επίσης, η Webhelp έκανε ξεκάθαρο ότι το να δουλέψουν από το σπίτι γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, αφού δεν είναι υποχρεωμένη να κλείσει και μπορούμε όλοι να έρθουμε στη δουλειά αν το επιθυμούμε.

Από τη στιγμή που η Webhelp αποτελεί μια από τις πιθανές εστίες εξάπλωσης του ιού, τα κρούσματα μπορούν εύκολα να ξεφύγουν από τον έλεγχο και η εταιρία αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της, είναι η στιγμή να το καταγγείλουμε. Στην τελική, εμείς ως εργαζόμενοι καλούμαστε και βρισκόμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε μέτρα προσωπικά για να ελέγξουμε αυτή ην κατάσταση, αφού παράλληλα οι μεγάλες εταιρίες προσπαθούν να μεταφέρουν την ευθύνη αποκλειστικά στους εργαζόμενους οι οποίοι θα χρειαστεί να ανεχτούν αρκετά στο επόμενο διάστημα.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

(Υ.Γ. Προτιμώ να παραμείνω ανώνυμος καθώς δεν έχω τη δυνατότητα απόλυσης)»

«Hello,

First of all I’d like to thank you for your work to point out the situations that are ongoing in many companies around Greece.

Secondly, and as you might have heard before, I would like to point you to yet another company where similar practices are still ongoing to this day. The company in question is Webhelp, where at least at their Ilia Ilou premises people are still being forced to come in without any hygienic measures in place from the company’s side.

As of last week, Webhelp finally decided to place dispensers of anti septic hand gel, as there were none whatsoever on the companies premises before. This was quickly followed by an internal email to the employees which stated the company could not fill the dispensers, as they could not find any anti septic hand gel. They advised us that we could wash our hands with soap in the few bathrooms; after which we can all though the same dirty door handles. That is if the soap dispensers aren’t empty, as they often are, more so even now. It also stated that we are to take all new hygienic rules into account, but leave it up to their employees to provide for their own antiseptics.

After internal pressure from employees, Webhelp has finally started to allow working from home. In our project as of yesterday (19/03). But they are making it as hard as possible. You need a specific connection, if you don’t have it, you have to come to work. And if you don’t try to get one installed during this whole situation, they threaten you with unpaid leave or dismissal when you prefer/have to stay home or when the company is forced to shut down. Any costs made to work from home as (installing) an internet connection, cables required to connect screens/routers/… are to be paid by their employees. Webhelp is not willing to bear any of these costs and leaving them up to their employees. In addition, Webhelp also made it very clear that working from home is consent to their employees as they are not forced to shut down and we can all still come to the offices if we want.

As Webhelp is one of the possible hubs from where a spread of COVID-19 cases can easily get out of control and as a company is unwilling to take it’s responsibilities, it is about time to point this out in my humble opinion. After all, we as employees are all asked and forced to take measures in order to control this whole situation. While in the meantime the big companies try to shove off their own responsibilities on their employees who are and will have to endure enough in the coming time.

Thank you for your time!

(P.S.: As you might understand, I prefer to remain anonymous as I sadly can’t afford to lose this job).»

Scroll to Top
Scroll to Top