Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Ενημέρωση από την 2η συνάντηση για τη συνδιοργάνωση του Διημέρου ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια

αναδημοσιεύουμε το υλικό που απέστειλε η οργανωτική επιτροπή για τη 2η συνάντηση εργασίας για τη διοργάνωση του Διημέρου.

Η 3η και τελευταία συνάντηση έχει προγραμματιστεί τη Τετάρτη 2/5 στα γραφεία του ΣΜΤ (Φωκίωνος 11 & Ερμού, Σύνταγμα) σιτς 19.00

διημερο2_5

Ενημέρωση από την 2η συνάντηση για τη συνδιοργάνωση του 3ου διημέρου ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια

Την Τετάρτη 18/4, στα γραφεία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση για τη συνδιοργάνωση του “Διημέρου ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια”. Στην σύσκεψη συμμετείχαν μέλη από δώδεκα εργατικά σχήματα (Attack, Λάντζα, Radical IT, LABour, Συντονιστικό Αγώνα αδιόριστων και αναπληρωτών εκαπιδευτικών, Generation 400, Πρωτοβουλία Εργαζομένων Φαρμάκου, Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών, Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ), Ριζοσπαστική Παρέμβαση Μισθωτών Λογιστών, Ενεργοί-Άνεργοι, Ανυπότακτος Μαθητής) και εφτά συλλογικότητες γειτονιάς (Εργατική Λέσχη Καλλιθέας, Εργατική Λέσχη Κερατσινίου Δραπετσώνας, Πρωτοβουλία για Λέσχη στου Ζωγράφου, Λαμπηδόνα, Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού – Σεπολίων – Ακ. Πλάτωνα, Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης, Εργατική Λέσχη Πατησίων – Κυψέλης – Γαλατσίου), είτε ως παρατηρητές, είτε μεταφέροντας αποφάσεις των συλλογικοτήτων τους.

Τη συνάντηση άνοιξε η οργανωτική επιτροπή του Διημέρου, παρουσιάζοντας τις θεματικές των τριών εκδηλώσεων, που είχαν διαμορφωθεί από την πρώτη συνάντηση εργασίας, μαζί με προτάσεις για τα αντίστοιχα πάνελ που θα τις πλαισιώσουν, όπως συζητήθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής, σε συνέχεια και εξέλιξη και της συζήτησης που έγινε στην πρώτη σύσκεψη. Κοινός τόπος στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε από το σύνολο των παρευρισκόμενων συλλογικοτήτων, ήταν για το χρονικό διάστημα που διανύουμε ότι δεν πρόκειται για «νεκρό πολιτικό χρόνο» απεναντίας, οι μάχες που ανοίγονται το ερχόμενο διάστημα είναι πολύ σημαντικές και όλα τα κομμάτια του μαχόμενου κινήματος καλούνται να συμβάλουν.

Το σύνολο των τοποθετήσεων υπερθεμάτισε τις τρείς θεματικές, που ήδη είχαν βρει ευρεία αποδοχή από την πρώτη συνάντηση εργασίας, ενώ διαμορφώθηκαν πιο συγκεκριμένα οι άξονες και οι κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα κινούνται. Εκφράστηκε πληθώρα ιδεών αλλά και προβληματισμών σχετικά τόσο με το περιεχόμενο, αλλά κυρίως στο πόσο κρίσιμα ζητήματα επιχειρεί να θίξει το ίδιο το φετινό Διήμερο, κάτι που διατυπώθηκε έντονα και στην προηγούμενη συνάντηση.

Συγκεκριμένα, η πρώτη εκδήλωση, διαμορφώνεται ως εξής: ¨Από την άμυνα και την υποχώρηση, στην αντεπίθεση! Για ένα νέο γύρο αναμέτρησης των εργατικών συμφερόντων με τις δυνάμεις κεφαλαίου-ΕΕ και κυβέρνησης. Η πάλη για αξιοπρεπείς ΣΣΕ, ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, του μισθούς πείνας και την ανεργία.¨ Στόχος είναι το Διήμερο να συμβάλλει στην προσπάθεια ψηλάφησης στοιχείων μιας αυτοτελούς γραμμής για την πολιτικοποίηση του αγώνα, που θα πραγματοποιήσουν δεκάδες σωματεία το επόμενο διάστημα. Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είναι ένα ζήτημα που ανοίγεται ποικιλοτρόπως από την πλειοψηφία των εργατικών σχημάτων και στόχος είναι να επιτευχθεί ένας κοινός βηματισμός πάνω σε αυτό, ώστε τα σωματεία να συζητήσουν πάνω στα κριτήρια συγκρότησης μαχητικής πρότασης για ΣΣΕ, τον πολιτικό και κινηματικό συντονισμό που μπορεί να επιβάλλει τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Εκφράστηκε η σκέψη ότι θα πρέπει να μπει αυτοτελώς το ζήτημα της νεολαίας, η προσέγγιση των εργατικών μαχών ειδικά για το κομμάτι αυτό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επίθεσης, η ανάπτυξη αιτημάτων και στόχων, που θα κάνουν τη νέα γενιά να βγει δυναμικά στην αντεπίθεση, ζητήματα που μπορούν να αναπτυχθούν αμιγώς σε μία τοποθέτηση στην εκδήλωση. Αναπτύχθηκε επίσης ο προβληματισμός σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα στα πλαίσια της έξαρσης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η κατάσταση σε κλάδους που τώρα συγκροτούνται πρωτόλειες μορφές αντίστασης, όπως είναι οι ασκούμενοι δικηγόροι, ενώ πολλές τοποθετήσεις πιάσανε την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός ομιλητή που θα κεντροβαρίζει πάνω στο νομικό σκέλος των σχέσεων εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή, πέρα από τις ομιλίες σχημάτων που έχουν μια πιο προωθημένη συζήτηση γύρω από το θέμα, όπως είναι η Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών και το radical IT, επιδιώκουμε στο πάνελ να βρεθούν επιστήμονες/νομικοί που να καλύψουν και αυτές τις πτυχές. Τέλος, για την συγκεκριμένη εκδήλωση προτάθηκε και το σχήμα των παρεμβάσεων ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Η δεύτερη θεματική χαρακτηρίζεται ως μια απ’ τις πιο σημαντικές γιατί αφορά τον κλάδο του τουρισμού, με κριτήριο ότι συγκροτεί τη ¨βαριά βιομηχανία της χώρας¨ και με τον χαρακτήρα της υψηλής στόχευσης που δίνει το ίδιο το κεφάλαιο στον συγκεκριμένο τομέα. Στην σύσκεψη μπήκαν πλούσια στοιχεία, όχι μόνο σε σχέση με τις συνθήκες ακραίας εντατικοποίησης και εκμετάλλευσης που επικρατούν στον κλάδο του επισιτισμού –τουρισμού αλλά μπήκαν και στοιχεία για την διακλαδικότητα της υπόθεσης κάτι που και η ίδια η οργανωτική είχε αναγνωρίσει. Τόσο η Εργατική Λέσχη Κερατσινίου-Δραπετσώνας αναφερόμενη κυρίως στο κομμάτι της Ναυτιλίας ,όσο και η ΑΚΕΑ που τοποθετήθηκε με βάση το πως σχεδιάζονται πλέον πόλεις ολόκληρες με βάση τις ανάγκες της «τουριστικής βιομηχανίας», αλλά και η Attack εκφράζοντας την κατάσταση στο εμπόριο, αναδεικνύουν ακριβώς αυτό, ότι πλέον είναι μια μάχη με πάρα πολλά μέτωπα.

Με αυτή την έννοια η πρόταση για πάνελ επιδιώκουμε να αποτυπώνει τη διακλαδικότητα του αγώνα, τη συνάρτηση του τουρισμού με τη συνολική αναδιάρθρωση του χώρου και των πόλεων, τις καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον πολιτισμό. Υπό αυτό το πρίσμα, προτείνονται ομιλητές από: α) το σχήμα της Λάντζα, για την ανάδειξη της συνολικής εργατικής μάχης για τα δικαιώματα στη τουριστική σεζόν, β) την ΠΕΝΕΝ (ναυτιλία και τουριστική σεζόν), γ) την ΑΚΕΑ, σε σχέση με τις επενδύσεις με αντίκτυπο την πόλη (airbnb), την αναιμική και καταστροφική ανάπτυξη σε όλες τις πλευρές της ζωής (αναδιάρθρωση χώρου), τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (λιμάνι Πειραιά και Cosco, Ελληνικό), δ) τον κλάδο του εμπορίου (σχήμα Εμπάργκο στη Θες/νίκη), που μαζί με τον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού συγκροτούν τους δύο βασικούς πυλώνες κερδοφορίας του κεφαλαίου κατά την τουριστική σεζόν.

Η τρίτη θεματική εκδήλωση –Μαθητεία, κατάρτιση, ελαστική εργασία-ανεργία στη νεολαία. Ο ρόλος της εκπαίδευσης και των προωθούμενων σε αυτήν τομών στην ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας– αφορά την εκπαίδευση στο σύνολο της. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα ήταν η τοποθέτηση από τον Ανυπότακτο Μαθητή, που περιέγραφε την κατάσταση όπως την βιώνουν οι μαθητές αλλά και οι οικογένειές τους. Είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες τέτοιες τοποθετήσεις και η οργανωτική επιτροπή χαιρετίζει την συμμέτοχη τους στο διήμερο. Στη σύσκεψη τοποθετήθηκε επίσης το Συντονιστικό αγώνα αδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, το οποίο εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε τροχιά αγώνων καθώς επίσης και η Attack σχετικά με την δουλεία που επιχειρεί στα ΙΕΚ το τελευταίο διάστημα. Με βάσει τα στοιχεία αυτά το πάνελ της εκδήλωσης αυτής προτείνεται να αποτελείται από μέλη της Attack, του Ανυπόταχτου Μαθητή, του Συντονιστικού αναπληρωτών και της Εαακ.

Τέλος, σε σχέση με το πολιτιστικό σκέλος, φέτος το Διήμερο φιλοδοξούμε να αποτελέσει πεδίο συνάντησης και αλληλεπίδρασης του δυναμικού που εμπλέκεται στην πολιτιστική δραστηριότητα των συλλογικοτήτων γειτονιάς, με αυτό των εργατικών σχημάτων και των νεολαιίστικων συλλογικοτήτων. Σε σχέση με το περιεχόμενο επιδιώκουμε να αναδείξουμε το ζήτημα του πολέμου και εξετάζουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί κάποιο αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι. Σε κάθε περίπτωση, πέραν του παραπάνω, θα διεξαχθεί και ρεμπέτικο-λαϊκό γλέντι για την κάλυψη των οικονομικών εξόδων του Διήμερου.

Με βάση όλα τα παραπάνω, αλλά και πολλά ακόμα στοιχεία που μπήκαν στην συζήτηση, τα εργατικά σχήματα και οι συλλογικότητες γειτονιάς θα πρέπει το αμέσως ερχόμενο διάστημα να συζητήσουν αξιοποιώντας και την πλούσια κουβέντα που έγινε στις δύο συναντήσεις εργασίας, τις προτάσεις για πάνελ που αποτυπώνονται παραπάνω και να αποφασίσουν και επίσημα τόσο την συμμετοχή τους στο ίδιο το διήμερο αλλά και σε συνεννόηση με την οργανωτική επιτροπή, τον τρόπο με τον οποίο θα συμβάλουν.

Την Τετάρτη 02/05, στις 7μμ στα γραφεία του ΣΜΤ, θα πραγματοποιηθεί η τρίτη και τελευταία συνάντηση εργασίας, όπου οι συλλογικότητες γειτονιάς και τα εργατικά σχήματα θα καταλήξουν τόσο στα πάνελ των ομιλητών, όσο και στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Διημέρου.

 

3η συνάντηση: Τετάρτη 02.05.2018 // 19.00 // Γραφεία ΣΜΤ, Φωκίωνος 11 και Ερμού, 4ος όροφος

ΔΙΗΜΕΡΟ ενάντια στην ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ και την ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ

12- 13 Μάη

Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο

Εργατικά Σχήματα, Συλλογικότητες Γειτονιάς

 

 

Οργανωτική Επιτροπή Διημέρου

Scroll to Top
Scroll to Top