ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ «ΔΩΡΟ» ΤΟ ΔΩΡΟ ΜΑΣ! ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ!

 

DWRO

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ!

Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί σε κάθε εργαζόμενο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους και το δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων:

Για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους και υπολογίζεται ως εξής:

  • Aν η σχέση εργασίας με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από 1η Μαΐου έως 31η Δεκεμβρίου, το δώρο είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
  • Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας δεν διήρκησε όλο το διάστημα από 1/5 έως 31/12, το δώρο είναι ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.
  • Στην παραπάνω περίπτωση για το διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Σε καμία περίπτωση τα δώρα δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα!

Να κάνουμε τους εργοδότες να το σκεφτούν δυο φορές πριν αποφασίσουν να αυθαιρετήσουν!

Η μη καταβολή του δώρου είναι ποινικό αδίκημα και πάνε αυτόφωρο όσοι εργοδότες δεν το καταβάλουν!

Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τα τελευταία δέκα χρόνια, με την «κάλυψη» του μνημονιακού καθεστώτος στην αγορά εργασίας-στο βωμό της κρίσης και του κέρδους- μία σειρά επιχειρήσεων και εργοδοτών είτε να μην το καταβάλλουν στους εργαζομένους, είτε αφού το καταβάλλουν να το ζητάνε πίσω με την απειλή της απόλυσης για όποιον δεν πειθαρχήσει. Πέρυσι μόνο, ήρθαν στο φως δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων που αποκάλυψαν τέτοιου είδους περιστατικά εργοδοτικής ασυδοσίας, φωτίζοντας το ανεξέλεγκτο καθεστώς σύγχρονης δουλείας και ωμής εργοδοτικής τρομοκρατίας που επιβάλλεται στους εργαζόμενους σε μια σειρά καταστημάτων με πρωτοστάτες τους κλάδους του επισιτισμού – τουρισμού, του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών. Ενώ φυσικά ούτε λόγος για Δώρο Χριστουγέννων στις στρατιές των εργαζόμενων που εργάζονται με μπλοκάκι.

Ως Attack στην ανεργία και την επισφάλεια καλούμε κάθε εργαζόμενο/η να επιμείνει στην καταβολή του δώρου του μέχρι να κερδίσει και να μην αφήσει τους εκφοβισμούς των αφεντικών αναπάντητους. Δε θα ανεχτούμε την αμφισβήτηση και τη μη καταβολή του, που θα έρθει να προστεθεί στα ξεχειλωμένα ωράρια, στη θεσμοθέτηση των ανοιχτών μαγαζιών τις Κυριακές, στις απολύσεις στο βωμό του κέρδους, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και στα εκατοντάδες περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας που καθημερινά βγαίνουν στο φως.

Θα στηρίξουμε όποια και όποιον αποφασίσει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του με μαζική, διαρκή παρουσία, για όσο και ό,τι χρειαστεί. Με νομική υποστήριξη, παράσταση στην επιθεώρηση εργασίας, εφόσον επιλέξει την καταγγελία του εργοδότη που παρανομεί. Γι’ αυτό συγκεντρώνουμε κάθε στοιχείο που καταδεικνύει τη μη καταβολή του δώρου ή την περικοπή του ή τον εκβιασμό για την επιστροφή του ή για όποιο άλλο κόλπο σκαρφίζονται οι εργοδότες μας. Κάθε περίπτωση που κάποιος ή κάποια ζητάει το δώρο ή αντιμετωπίζει προβλήματα στη δουλειά είναι υπόθεση όλων μας.

Με οργάνωση στους χώρους της δουλειάς μέσα από τις συνελεύσεις και τις επιτροπές αγώνα, με στα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία όπου αυτά υπάρχουν και είναι δραστήρια, αλλά και η δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν, με συντονισμός με τις εργατικές συλλογικότητες γειτονιάς, να δείξουμε στους εργοδότες ότι θα είμαστε όπου χρειαστεί και για όσο χρειαστεί, μέχρι να συμμορφωθούν και να μας σεβαστούν, είτε το θέλουν είτε όχι.

Γιατί το δώρο είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να καταβληθεί!

Γιατί δεν ανεχόμαστε να χαρίσουμε τίποτα από όσα δικαιωματικά μας ανήκουν και τα έχουμε δουλέψει όλη τη χρονιά!

Δεν δωρίζουμε τίποτα, το δώρο των Χριστουγέννων το έχουμε ανάγκη εμείς κι όχι αυτοί!

 

επικοινωνία: againstmodernslavery@gmail.com │ www.attack.org.gr │ facebook.com/attackstinanergia/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *