ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ «ΔΩΡΟ» ΤΟ ΔΩΡΟ ΜΑΣ! ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ!

Easter Bonus_2ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Δεν ανεχόμαστε την αμφισβήτηση και τη μη καταβολή του δώρου! Εν όψει του Πάσχα καλούμε κάθε εργαζόμενο/η να επιμείνει στην καταβολή του δώρου του μέχρι να κερδίσει και να μην αφήσει τους εκφοβισμούς των αφεντικών αναπάντητους. Δε θα τους αφήσουμε σε ησυχία! Δεν ανεχόμαστε να χαρίσουμε τίποτα από όσα δικαιωματικά μας ανήκουν και τα έχουμε δουλέψει όλη τη χρονιά! Να κάνουμε τους εργοδότες να το σκεφτούν δυο φορές πριν αποφασίσουν να αυθαιρετήσουν!

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση, ψηφίζοντας τον αντιαπεργιακό νόμο, επιδιώκει να πετύχει  καίριο χτύπημα στο εργατικό κίνημα, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη τη δυνατότητα των  πρωτοβάθμιων σωματείων να αποφασίζουν απεργίες, την ίδια στιγμή που η εργοδοσία νομίζει πώς έτσι θα συνεχίσει ανενόχλητη να καταπατά τα δικαιώματα και τις ζωές μας, την ίδια στιγμή που τα ξεχειλωμένα ωράρια, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, οι απολύσεις, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και τα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας γίνονται κανόνας, εμείς, με πείσμα πιο πολύ, θα ορθώνουμε τις αντιστάσεις μας!

Πριν μερικές βδομάδες ντελιβεράς απολύθηκε από αλυσίδα καφέ στη Λάρισα, επειδή μαζί με άλλους συναδέλφους του αρνήθηκαν να επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων. Στην ίδια πόλη και για τον ίδιο λόγο, λίγο καιρό πιο πριν, δύο εργαζόμενοι απολύθηκαν από το επισιτιστικό κατάστημα της γνωστής αλυσίδας Brothers in Law, η οποία για να αποφύγει τις συνέπειες από τη μη καταβολή του δώρου, απειλούσε τους εργαζόμενους ότι αν δεν υπακούσουν, θα τους απολύσει, όπως τελικά και έπραξε! Και αν είναι πολλά τα περιστατικά που με καταγγελίες έχουν φτάσει στη δημοσιότητα,  σίγουρα είναι πολύ περισσότερα αυτά που θα δε θα βγουν ποτέ στη δημοσιότητα, υπό την απειλή, το φόβο ή την πεποίθηση πως τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.

Ωστόσο, οι δύο συνάδελφοι που απολύθηκαν έδωσαν ένα μάθημα για το πώς αντιμετωπίζεται η εργοδοτική αυθαιρεσία κάνοντας το αυτονόητο. Σήκωσαν το ανάστημά τους και κατήγγειλαν την εξευτελιστική εργοδοτική πρακτική δείχνοντας το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν χιλιάδες εργαζόμενοι. Η εργοδοσία του Brothers in Law τελικά αναγκάστηκε να ανακαλέσει τις απολύσεις μη μπορώντας να τα βάλει με το οργανωμένο εργατικό μαζικό κίνημα. Τα παραδείγματα από τη νίκη των εργαζόμενων τόσο στο Brothers in Law όσο και αλλού (Netscope solutions, market in, Public, multirama) δείχνουν το δρόμο.

Με αντίσταση – οργάνωση – αλληλεγγύη μπορούμε να νικάμε.

Οργάνωση στους χώρους δουλειάς μέσα από συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα, συμμετοχή στα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία όπου αυτά υπάρχουν και είναι δραστήρια αλλά και δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν, συντονισμός με τις εργατικές συλλογικότητες γειτονιάς είναι τα όπλα μας!

Το δώρο Πάσχα είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων

και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να καταβληθεί!

 Δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα! Η μη καταβολή του δώρου είναι ποινικό αδίκημα και πάνε αυτόφωρο όσοι δεν το καταβάλουν!

Θα στηρίξουμε όποιον αποφασίσει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του με μαζική, διαρκή παρουσία, για όσο και ό,τι χρειαστεί. Με νομική υποστήριξη, παράσταση στην επιθεώρηση εργασίας, εφόσον επιλέξει την καταγγελία του εργοδότη που παρανομεί. Γι’ αυτό συγκεντρώνουμε κάθε στοιχείο που καταδεικνύει τη μη καταβολή του δώρου ή την περικοπή του ή τον εκβιασμό για την επιστροφή του ή για όποιο άλλο κόλπο σκαρφίζονται οι εργοδότες μας. Κάθε περίπτωση που κάποιος ή κάποια ζητάει το δώρο ή αντιμετωπίζει προβλήματα στη δουλειά είναι υπόθεση όλων μας. Να δείξουμε στους εργοδότες ότι θα αγωνιστούμε μέχρι να συμμορφωθούν είτε το θέλουν είτε όχι!

Μαζί με τις εργατικές λέσχες και τις άλλες συλλογικότητες στις γειτονιές της Αθήνας να διαμορφώσουμε ένα ευρύ δίκτυο ενημέρωσης, καταγγελίας περιστατικών αυθαιρεσίας και στήριξης των εργαζομένων που αποφασίζουν να κάνουν αυτό το βήμα. Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα περιστατικά να έρθουν στο φως!

πανελλαδική ημέρα δράσης

 για την υπεράσπιση του Δώρου του Πάσχα

Μ.Τετάρτη 4 Απρίλη

 τελευταία μέρα που θα πρέπει να έχει καταβληθεί το δώρο του Πάσχα

Δεν δωρίζουμε τίποτα!

Το δώρο Πάσχα το έχουμε ανάγκη εμείς κι όχι αυτοί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *