Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ –  Η LEROY MERLIN προσπαθεί να επιβάλει υποχρεωτικό 9ωρο

leroy1549280469Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Εμπορίου καταγγέλλουν τις πρακτικές της γαλλικής πολυεθνικής LEROY MERLIN, η οποία θέλει να επιβάλλει υποχρεωτικό 9ωρο. Η κατάσταση που επικρατεί στα καταστήματα της εταιρείας έχουν καταγγελθεί και στο παρελθόν, καθώς οι καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων, τα ξεχειλωμένα ωράρια, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι επινοικιάσεις εργαζομένων, συνεχής ανακύκλωση του προσωπικού, απολύσεις κατά το δοκούν, ακόμα και χρονίως πασχόντων με πρόφαση τη “μη αποδοτικότητα”, τραμπουκισμοί και απειλές από διευθυντές είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που έχουν αναφέρει κατά καιρούς οι εργαζόμενοι στην εν λόγω εταιρεία.

Αυτό είναι το ιδιαίτερα πλούσιο “ποινικό μητρώο” της πολυεθνικής Leroy Merlin, “μητρώο” στο οποίο έρχεται να προστεθεί η κλήση των εργαζομένων να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις με ωράριο εργασίας 9:00-18:00, ήτοι υποχρεωτικό 9ωρο. Η τακτική αυτή φαίνεται να ακολουθείται και από άλλες πολυεθνικές του κλάδου του εμπορίου, στον οποίο τα παραπάνω φαινόμενα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Η αιτιολογία της εργοδοσίας είναι ότι με αυτό τον τρόπο θα διευθετηθεί καλύτερα το ωράριο εργασίας. Στην πραγματικότητα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον τεράστιο όγκο δουλειάς νομιμοποιώντας την απλήρωτη υπερωρία. Θέλει να θεσμοθετήσει το 9ωρο και τις νέες ατομικές συμβάσεις, μέσω της καθιέρωσης διαλείμματος 1 ώρας εντός του νέου ωραρίου, αποφεύγοντας τις νέες προσλήψεις για να καλυφθεί ο όγκος εργασίας.  Ταυτόχρονα η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι όποιος εργαζόμενος επιθυμεί θα μπορεί να τηρεί το προηγούμενο ωράριο, όμως καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει όταν επικρατούν αυτές οι τακτικές.

Τέτοιες πρακτικές δεν ακούγονται για πρώτη φορά. Αντίστοιχα, η εργοδοσία της Vodafone επιχείρησε να επιβάλλει το 9ωρο, που ξεσήκωσε την αντίδραση των εργαζόμενων.

Η στάση της εργοδοσίας στην LEROY MERLIN είναι ένα ακόμα στιγμιότυπο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στον ιδιωτικό τομέα. Ευθύνες για όλη αυτή την κατάσταση έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που ακολουθώντας πρόθυμα τις επιταγές της ΕΕ και του Κεφαλαίου, έχουν προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να εφαρμόζονται κάθε είδους αντεργατικές πρακτικές.

Με τους αγώνες μας σπάμε την εργοδοτική τρομοκρατία

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

Καλούμε τους εργαζόμενους να απορρίψουν κάθε βλαπτική μεταβολή στις όρους εργασίας τους και να μη υπογράψουν τις νέες ατομικές συμβάσεις.

Να δυναμώσουμε τους αγώνες μας, προτάσσοντας τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας.

  • Να επιστραφούν όλοι οι κλεμμένοι μισθοί και δικαιώματα κόντρα σε κυβέρνηση – ΕΕ – εργοδοσία.
  • Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς, μείωση του εργάσιμου χρόνου.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.

Διαμαρτυρία την Δευτέρα 11/02 στις 6:30μμ στο κατάστημα της Leroy Merlin στο Μαρούσι (Λεωφ. Κηφισίας 73)

Scroll to Top
Scroll to Top