Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Δεν θα δεχτούμε το μέλλον της ανεργίας και της επισφάλειας!

Παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά – Να μη γίνει καμία απόλυση!

 

Χρόνια τώρα γίνεται προσπάθεια να εμπεδωθεί στην κοινωνία πως τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ αποτελούν λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, πως δίνουν έστω και για κάποιους μήνες δουλειά σε ανθρώπους που περιπλανούνται στον εργασιακό μεσαίωνα και ωφελούν μια ευρεία γκάμα ανέργων (από νέους που δεν έχουν απασχοληθεί ξανά μέχρι ανακυκλούμενους επισφαλώς εργαζόμενους σε δήμους).

Η πραγματικότητα, ωστόσο, απέχει από αυτή την περιγραφή. Ουσιαστικά πρόκειται για την ανακύκλωση της ανεργίας αφού εργαζόμενοι απασχολούνται για κάποιους μήνες και μετά πάλι βρίσκονται στο καθεστώς της ανεργίας, ψάχνοντας εκ νέου για δουλειά. Άρα πόσο «ωφελούνται» τελικά οι άνεργοι του ΟΑΕΔ; Αρκεί κανείς να δει τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων για επίδομα ανεργίας και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους.

Τα κοινωφελή προγράμματα έχουν αποτελέσει ένα από τα βασικότερα εργαλεία που αξιοποιεί η κάθε κυβέρνηση – ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια – στο πλαίσιο της πολιτικής διαχείρισης της ανεργίας. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων που κυρίως απευθύνεται στους νέους από 22-29 χρονών, δείχνοντας πως οι προωθούμενες πολιτικές διαχείρισης στοχεύουν επιθετικά στη νέα γενιά. Η συνταγή είναι απλή: τα κενά που άφησαν οι χρόνιες μνημονιακές δεσμεύσεις σε δήμους και άλλες δημόσιες υπηρεσίες έρχονται να καλυφθούν από ανακυκλούμενες στρατιές ανέργων, που βγαίνουν για ένα οκτάμηνο (ή και δωδεκάμηνο) από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, απλά για να επανέλθουν σε αυτά μετά το πέρας της βάρδιάς τους, με την υπόσχεση ότι αυτή η προϋπηρεσία κάπου θα μετρήσει. Παράλληλα μειώνεται το μόνιμο προσωπικό χωρίς καμία πρόθεση για πρόσληψη νέου δυναμικού, με αποτέλεσμα να καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών από τους συμβασιούχους για το μικρό χρονικό διάστημα που προσλαμβάνονται και μετά πάλι από την αρχή.

Τον τελευταίο χρόνο τρέχει το Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29 ετών, στο οποίο από τέλος του Γενάρη ξεκινούν οι απολύσεις. Οι συμβασιούχοι το τελευταίο διάστημα έχουν οργανωθεί και κινητοποιηθεί πολύ δυναμικά με διάφορες μορφές παρεμβάσεων, διεκδικώντας την ανανέωση του προγράμματος τους και να μη γίνει καμία απόλυση. Με αποφασιστικότητα το επόμενο δίμηνο προγραμματίζουν τη συνεχή εμφάνισή τους στο δρόμο προκειμένου να πετύχουν το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους σε πανελλαδικό επίπεδο. Πρώτος σταθμός στις 22 Γενάρη στις 11:00 στα Προπύλαια.

22-1-11

Από αυτή την εμπειρία των τελευταίων μηνών αλλά και από προηγούμενους αγώνες συμβασιούχων και εργαζόμενων σε κοινωφελή, όπως ήταν τα πεντάμηνα, κρίνεται αναγκαίος ένας αγώνας που θα μπορεί να θέτει και να παλεύει ένα σύνολο στόχων που απαντάει στις βασικές ανάγκες του σήμερα, μέσα από τη σύγκρουση με τις αναδιαρθρώσεις που προωθεί ο καπιταλισμός για την διαμόρφωση των σύγχρονων εργασιακών σχέσεων. Η πάλη για τη μόνιμη και σταθερή εργασία και η μείωση του εργάσιμου χρόνου με αυξήσεις στους μισθούς –που προκύπτει ως δυνατότητα από τις σύγχρονες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις–, η πάλη για την κατοχύρωση επιδόματος ανεργίας δίχως προϋποθέσεις και αστερίσκους, ο αγώνας για συνδικαλιστικές ελευθερίες και η απαίτηση της κατάργησης όλων αυτών των προγραμμάτων δουλείας αποτελούν αυτούς τους στόχους που προσανατολίζουν το εργατικό κίνημα στην απαραίτητη σύγκρουση με την ΕΕ και τα εργαλεία της, την τωρινή κυβέρνηση και κάθε επίδοξο διαχειριστή. Η διεκδίκηση των παραπάνω δεν χωρά στους κόλπους του αστικοποιημένου, εργοδοτικού συνδικαλισμού, πέρα από τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες και τις ενώσεις σκλαβοπάζαρων (όπως η ΓΣΕΕ) που ηγούνται της επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους. Περνά, απεναντίας, μέσα από την οργάνωση στους χώρους δουλειάς καθώς και τον αναγκαίο συντονισμό τους, βασικά κύτταρα διεκδίκησης των αυτονόητων δικαιωμάτων που εξαιτίας της φύσης των προγραμμάτων βρίσκονται συνεχώς υπό αμφισβήτηση.

81260499_2532878820330933_5688234826893623296_o

Ως Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, στηρίζουμε και προσπαθούμε να βοηθήσουμε αυτόν τον αγώνα με κάθε τρόπο και μέσο. Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στο αίτημα για το δικαίωμα σε σταθερή και μόνιμη δουλειά, όπως και σε κάθε εργαζόμενο που διεκδικεί μόνιμες και σταθερές εργασιακές σχέσεις είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύει στη συρρίκνωση των μόνιμων θέσεων εργασίας σε όλο το δημόσιο στα πλαίσια των κατευθύνσεων για συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών πρόνοιας, παιδείας, υγείας, καθαριότητας, κοινής ωφέλειας, προκειμένου να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις που προγραμματίζονται στο όνομα της «ανάπτυξης». Την ίδια στιγμή που στέλνει στη φτώχεια εκατομμύρια εργαζόμενους και στον καιάδα τους συμβασιούχους. Εφευρίσκουν τις συμβάσεις των 2μηνων, τα ωρομίσθια, τα 8μηνα, τα ΕΣΠΑ, κ.ο.κ., προκειμένου να μοιράζουν την ανασφαλή προσωρινή εργασία ανά λίγους μήνες μεταξύ των ανέργων. Και από πάνω να τους στερούν το δικαίωμα σε μόνιμη δουλειά, που τάχα δεν είναι δίκαιο γιατί πρέπει να πάρουν σειρά οι επόμενοι άνεργοι από τις ουρές, που οι ίδιοι δημιουργούν και οι ίδιοι εκμεταλλεύονται.

Αντιθέτως, όμως, υπάρχει δουλειά για όλους! Με κάλυψη των πραγματικών αναγκών, με τήρηση των ωραρίων εργασίας, με μείωση του χρόνου εργασίας και στηρίζουμε τον αγώνα των συμβασιούχων, γιατί η δική τους νίκη, θα είναι νίκη όλης της κοινωνίας ενάντια στα σχέδια τους να μετατρέψουν όλους μας σε φτηνό-αναλώσιμο υλικό.

Με μοναδική λύση το συλλογικό αγώνα μπορούμε όλοι μαζί, εργαζόμενοι, επισφαλείς, απολυμένοι, άνεργοι, να αγωνιστούμε για μια αξιοπρεπή ζωή!

Για να απαιτήσουμε και να κατακτήσουμε το αυτονόητο, δηλαδή τη μόνιμη και σταθερή δουλειά! Για να μην ξαναζήσουμε περιστατικά εργοδοτικής ασυδοσίας, απολύσεων και τραυματισμούς εργαζομένων! Οι εργαζόμενοι να πάρουν θέση μάχης, συγκροτώντας επιτροπές αγώνα, συνελεύσεις από τα κάτω και συντονισμό για τη συλλογική οργάνωση κόντρα στη λογική που μας διαιρεί σε κατηγορίες

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 22/1 ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Scroll to Top
Scroll to Top